Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Η Alpha θέλει την Εμπορική

Πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας υπέβαλε στη γαλλική Credit Agricole η Alpha Bank, όπως επιβεβαίωσε χθες η διοίκηση της τελευταίας. Ωστόσο, διαψεύδεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς οι διαπραγματεύσεις των Γάλλων με ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους συνεχίζονται.

Η διοίκηση της Alpha Bank υποστηρίζει ότι «με την κατατεθείσα πρότασή της περιορίζεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων για την υλοποίηση της συναλλαγής, εναρμονίζεται με το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις αρχές και, παράλληλα, συμβάλλει στην αξιόπιστη αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη έλεγχοι τόσο της Εμπορικής Τράπεζας όσο και τριών ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha και Eurobank) που έχουν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον γαλλικό όμιλο. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία για την τύχη της Εμπορικής συνδέεται τόσο με τους ελέγχους όσο και με τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Τότε θα γνωρίζουν οι Γάλλοι και η άλλη πλευρά το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του σχήματος που θα προκύψει από την απορρόφηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν, όμως, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας πριν από τη δημοσιοποίηση των όρων ανακεφαλαιοποίησης, με τους Γάλλους να εξασφαλίζουν ποσοστό στο νέο σχήμα.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι η Alpha Bank συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για στρατηγική συμμαχία με την Credit Agricole, καθώς έχει τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ των τριών τραπεζών που συζητούν με τους Γάλλους, εξαιτίας της μικρότερης έκθεσής της στα ελληνικά ομόλογα.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία φέρεται ως υποψήφια για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και από τις τελικές αποφάσεις της Credit Agricole, δηλαδή από τη διάθεση να παραμείνει, έστω ως μειοψηφικός μέτοχος, σε κάποιο από τα νέα σχήματα που δημιουργούνται από τους αναγκαστικούς «γάμους» των ελληνικών τραπεζών. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα παράταση έως τις 10 Οκτωβρίου για τη δημοσίευση των ισολογισμών 2011 της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ