Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Η «αναδιάρθρωση» έχει μόνο λουκέτα και κύμα απολύσεων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ποιότητα αρχής γενομένης με λουκέτα και απολύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ που, βάσει των εξαγγελιών της κυβέρνησης, πρόκειται να εξελιχθεί σε μια δημόσια από μια κρατική κομματική τηλεόραση που είναι τώρα.

Στροφή στις ελληνικές ποιοτικές παραγωγές αλλά με κλείσιμο των ΕΤ1, σινέ+/σπορ+ και του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», συγχώνευση των τριών ραδιοσταθμών της Θεσσαλονίκης σε έναν και των 19 περιφερειακών σε εννέα, κατάργηση των 15 από τους 20 πομπούς που εκπέμπουν στα μεσαία και συγχώνευση οργανισμών. Αυτά ανακοινώθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, όπως επίσης και η αναβάθμιση της ΕΡΤ με επενδύσεις σε πολυμέσα και ψηφιακή.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα συσταθεί ειδική ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα καταθέσει έως το τέλος Οκτωβρίου πόρισμα για το νέο μοντέλο διοίκησης στη δημόσια τηλεόραση, «ώστε να μην έχουμε πια μια κρατική ή κυβερνητική τηλεόραση, αλλά μια δημόσια και ανταγωνιστική τηλεόραση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων. «Θα γίνει αντιστοίχιση του προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εταιρίας» είπε συγκεκριμένα και προανήγγειλε την αξιολόγηση όλων των εργαζομένων.

Οι αλλαγές που δεν χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν άμεσα. Η ΠΟΣΠΕΡΤ σχεδιάζει τις αντιδράσεις της, οι οποίες αναμένεται να αποφασιστούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σχετικά με το «κούρεμα» της ΕΡΤ, στον τομέα της τηλεόρασης η ΝΕΤ αναβαθμίζεται και εδραιώνεται ως ενημερωτικός-ψυχαγωγικός σταθμός. Η ΕΤ3 αναδεικνύεται σε Πανελλαδικό Περιφερειακό Κανάλι, με έμφαση στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, με παράλληλη επέκταση του δικτύου κάλυψης από το 85% στο 100% της ελληνικής επικράτειας μέσω της συχνότητας της ΕΤ1. Στα δύο αυτά κανάλια εντάσσονται οι κυριότερες ποιοτικές εκπομπές των σινέ+/σπορ+ και του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα θα βασίζεται κυρίως σε ελληνικές παραγωγές Ελλήνων δημιουργών. Οι συχνότητες της ΕΤ1 και των σινέ+/σπορ+ επισήμανε ότι «δεν εκχωρούνται προς πώληση. Αποτελούν δημόσια περιουσία». Το Πρίσμα+ θα απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα γίνουν συμπράξεις με ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια για την παραχώρηση υψηλής ποιότητας παραγωγών τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ΑμεΑ. Το κόστος προσαρμογής των προγραμμάτων θα επιβαρύνει τα δημόσια ΜΜΕ. Ενισχύεται ο πολιτιστικός, ψυχαγωγικός και εκπαιδευτικός χαρακτήρας της ERT World από προγράμματα απευθυνόμενα κυρίως στα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο υπουργός εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί μια δημόσια επιχείρηση τηλεόρασης κατά το πρότυπο των άλλων χωρών της Ε.Ε., από όπου θα αντληθούν χρήσιμες εμπειρίες.

Στο ραδιόφωνο αναβαθμίζονται οι σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, όπως είναι η ΝΕΤ (με συνεχή ροή ειδήσεων), το Γ’’ Πρόγραμμα και η ΕΡΑ Σπορ, που αποκτά κεντρικό ρόλο στον τομέα της αθλητικής ενημέρωσης. Οι 19 περιφερειακοί σταθμοί συγχωνεύονται σε εννέα, με ενιαία διοίκηση και κοινό πρόγραμμα σε τοπικό επίπεδο. Καταργούνται οι 15 από τους 20 σταθμούς πομπών στα μεσαία. Σε έναν συγχωνεύονται οι τρεις σταθμοί της Θεσσαλονίκης, ενώ ανακοινώθηκε και η σύμπραξη με τον δήμο της Αθήνας για την παροχή ενιαίου προγράμματος για τους ξένους κατοίκους και επισκέπτες της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των πολυμέσων, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε την ίδρυση γενικής διεύθυνσης πολυμέσων, η οποία θα αναλάβει τον έλεγχο της ιστοσελίδας της ΕΡΤ και των υπηρεσιών Web Radio και Web TV, καθώς επίσης συμπράξεις με άλλα δημόσια μέσα, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για την παροχή ενημερωτικού περιεχομένου.

Στα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνεται και η διακοπή έκδοσης του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», η οποία σύμφωνα με τον Ηλ. Μόσιαλο είχε ζημίες 1.200.000 ευρώ κάθε έτος. Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί στη διεύθυνση πολυμέσων.

Η ΕΡΤ θα κάνει επενδύσεις 48.000.000 ευρώ την επόμενη τετραετία, ώστε να υπάρχει πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της έως το τέλος του 2014. Επιπλέον θα προχωρήσει και σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να πετύχει κερδοφορία.

Τέλος, ξεκινούν η καταγραφή και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οπως γνωστοποιήθηκε, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών οικόπεδο της ΕΡΤ, έκτασης 700 στρεμμάτων, στην Περαία Θεσσαλονίκης, ενώ δραστηριότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα μετακομίσουν στις εγκαταστάσεις της ΕΤ1 στην Κατεχάκη. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Μακεδονικό (ΜΠΕ), ενώ ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε αλλαγές και στο καθεστώς της δημοσίευσης ισολογισμών.

Κωνσταντίνα Γαρνέλη


Σήκωσε λάβαρο «επανάστασης» η ωραία Αντζελα

Αυστηρή επιστολή προς τον κ. Μόσιαλο, τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο (πρώην πολιτικό της προϊστάμενο) αλλά και προς τις ΕΡΤ και ΠΟΣΠΕΡΤ έστειλε, πριν ακόμα από τις επίσημες ανακοινώσεις, η «πράσινη» βουλευτής Αντζελα Γκερέκου, εκφράζοντας την έντονη διαφωνία της με το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» στην ΕΡΑ Κέρκυρας. Αντίθετα, ζητεί την περαιτέρω ενίσχυσή της, προαναγγέλλοντας την πρόθεσή της να «συντονίσει» τις ενέργειές της με τους συναδέλφους της τής Ν.Δ. Ν. Δένδια και του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους. «Πρόκειται για έναν από τους πρώτους τοπικούς σταθμούς της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 31 Μαρτίου 1957» σημειώνει μεταξύ άλλων, τονίζοντας τη σημασία του δημόσιου ραδιοφώνου στην τοπική κοινωνία, αλλά και παρουσιάζοντας οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν το μικρό κόστος λειτουργίας του.

Από την πλευρά της Ν.Δ., ο αρμόδιος τομεάρχης Ν.Δ. Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε εύστοχα ότι «ύστερα από μήνες επίσημης κυβερνητικής αναρμοδιότητας μάθαμε σήμερα ότι η αρμοδιότητα για την ΕΡΤ και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης περιέρχεται σε μια νεφελώδη “ανεξάρτητη επιτροπή”, της οποίας δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο σύνθεσης ούτε το πλαίσιο λειτουργίας και η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου». Στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο κ. Μόσιαλος δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα με τη συνέντευξή του, αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων τι όφελος θα έχει η ΕΡΤ από τις «κλειστές» συχνότητες, γιατί απαξιώνει περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, «γιατί τόση σπουδή για το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία» κ.ά. Ενημερώνοντας δε τον κ. Μόσιαλο ότι «η παγκόσμια έρευνα που ανακοίνωσε ότι “θα πραγματοποιήσει” έχει ήδη γίνει εδώ και τρία χρόνια», υπενθύμισε το αίτημά του να κατατεθούν στη Βουλή τα έγγραφα που σχετίζονται με τον τρόπο διαχείρισης του δορυφορικού προγράμματος της ΕΡΤ.

«Δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων» είδε, μεταξύ άλλων, στις εξαγγελίες του κ. Μόσιαλου το ΚΚΕ, ενώ για «ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενημέρωσης» μιλά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, «μακελειό» στην ΕΤ3, όταν οι Σκοπιανοί θέλουν να εκπέμψουν σήμα από τη Φλώρινα, κατήγγειλε ο Π. Ψωμιάδης, Την άμεση αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις Συντακτών, καθώς και οι Ενώσεις Εργαζομένων στον χώρο του Τύπου, προαναγγέλλοντας «δυναμική αντίδραση».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...