Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η ανάκριση «αγγίζει» Γιάννο

Αγγίζουν πλέον τον «πυρήνα» του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου οι ανακριτικές Αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην συνεργάτης του και πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Σπύρος Τραυλός καλείται σε απολογία στις 11 Ιουλίου για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας. Ειδικότερα, οι ανακριτές Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής και Γιάννης Σταυρόπουλος καλούν τον κ. Τραυλό να δώσει εξηγήσεις ενώπιόν τους όσο αφορά τα ανεκτέλεστα αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους άνω των 72.000.000 ευρώ όσον αφορά την προμήθεια των υποβρυχίων.

Πλέον και επίσημα με την κλήση του κ. Τραυλού οι ανακριτικές Αρχές βάζουν στο «κάδρο» των προσώπων που ερευνούν ασφυκτικά όσους διαδέχθηκαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με την πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ, η κλήση του κ. Τραυλού αφορά τη δεύτερη σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων, η οποία υπεγράφη για την προμήθεια των υποβρυχίων. Πρόκειται για σύμβαση με αντικείμενο την ανάθεση από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. του «εκσυγχρονισμού και της γενικής επισκευής τριών συν ένα (3+1) υποβρυχίων κλάσεως Ποσειδών τύπου 209». Το τίμημα της σύμβασης προσδιορίστηκε στο ποσό των 826.173.947 ευρώ και την υπέγραψαν ο Σπυρίδων Τραυλός για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας και ο Σωτήριος Εμμανουήλ για λογαριασμό των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Από το πόρισμα του ΣΔΟΕ προέκυπτε ότι το ανεκτέλεστο έργο ανερχόταν στα 72.654.175 ευρώ. Προηγήθηκε άλλη μία σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου και με γενικό διευθυντή Εξοπλισμών τον Γιάννη Σμπώκο, η οποία προέβλεπε έργα ύψους 281.838.305 ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, το ανεκτέλεστο έργο ανέρχεται στα 239.998.675 ευρώ. Οι δικαστικές Αρχές Διαφθοράς έχουν προχωρήσει και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς το σκέλος των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, όπως έχει καταδείξει η πείρα των Αρχών στις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα, «προτιμάται» για τη διακίνηση μιζών από τα «χαμένα χρήματα» των ανεκτέλεστων έργων.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ