Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Η ανάπτυξη «δένει» στο νέο λιμάνι

Αφού χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα, κατά τη διάρκεια μιας πολύχρονης, περιπετειώδους πορείας, το νέο λιμάνι της Πάτρας -η νότια πλευρά- «έπιασε» στον προορισμό του, ξεκινώντας τη λειτουργία του το περασμένο καλοκαίρι.

Και μπορεί να υπολείπονται κάποια παράπλευρα οδικά έργα, όπως και η κατασκευή -άγνωστο πότε- του εμπορευματικού τμήματος, αλλά σίγουρα οι νέες λιμενικές εγκαταστάσεις ενίσχυσαν τη θέση του τρίτου εθνικής σημασίας λιμανιού της χώρας. Με σύγχρονες υποδομές και συγκριτικά πλεονεκτήματα το λιμάνι της Πάτρας αναβαθμίζεται στον λιμενικό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του νέου λιμανιού έδωσε τη δυνατότητα στην πόλη, μέσω του δήμου, να διεκδικήσει την απόδοση τμήματος της βόρειας λιμενικής ζώνης, ώστε να αποκτήσει τη χαμένη της πρόσβαση στη θάλασσα.

Στις προοπτικές που διανοίγονται από τη λειτουργία του νέου λιμανιού αναφέρθηκε, μιλώντας στη «δημοκρατία», ο ιδιοκτήτης εταιρίας διεθνών μεταφορών και ναυτιλιακός πράκτορας Σπύρος Γεννατάς. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του συνόλου της λιμενικής ζώνης με στρατηγική και αποτελεσματικότητα. Ετσι ώστε, αφενός, η Πάτρα να εδραιωθεί ως διαμετακομιστικό κέντρο και, αφετέρου, να επωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Στο νέο λιμάνι γίνονται όλες οι αναχωρήσεις και αφίξεις των πλοίων της γραμμής Πάτρα – Ιταλία, ενώ το παλιό χρησιμοποιείται για τα εμπορικά, αυτά που διανυκτερεύουν και τη γραμμή Πάτρα – Κεφαλλονιά.

Η κίνηση φορτηγών από και προς το νέο λιμάνι της Πάτρας αναμένεται να διευκολυνθεί ιδιαίτερα με την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου του ποταμού Γλαύκου, ο οποίος θα συνδέει τις παραγλαύκιες αρτηρίες με τη λιμενική ζώνη. Σήμερα οι νταλίκες που βγαίνουν στο νέο λιμάνι κατευθύνονται στην περιμετρική της Πάτρας, μέσω της παραγλαύκιας λεωφόρου. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα -φωτεινοί σηματοδότες στις καθέτους κ.λπ.- είναι συχνά τα κυκλοφοριακά προβλήματα και τα ατυχήματα.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ