Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Η ανάπτυξη κρύβεται… στο Πρότυπο Δάσος

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσωπεί τη χώρα μας στο πρόγραμμα «Πρότυπο Δάσος», στο οποίο συμμετέχουν και περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Κροατίας. Τι είναι όμως το Πρότυπο Δάσος; Η ιδέα εμφανίζεται ως ένα νέο εργαλείο της «εδαφικής διακυβέρνησης», προσαρμοσμένο στις κοινές και συνεχείς αλλαγές που αντιμετωπίζει το μεσογειακό δάσος. Ενα Πρότυπο Δάσος είναι μια μεγάλη περιοχή όπου το δάσος καταλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος, αλλά και μια εταιρική προσέγγιση για βιώσιμα δασικά τοπία και φυσικούς πόρους.

Η προσέγγιση του Πρότυπου Δάσους καθορίζεται ως μία διαδικασία εταιρικής σχέσης, μέσω της οποίας άτομα και ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικές αξίες εργάζονται μαζί για το κοινό όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης του φυσικού τοπίου, όπου τα δάση αποτελούν σημαντικό στοιχείο.

Ετσι, άτομα με διαφορετικά ενδιαφέροντα και προοπτικές σχηματίζουν ένα εταιρικό σχήμα που βασίζεται στον ακόλουθο στόχο: να διαχειριστούν τους δικούς τους φυσικούς πόρους με τον βέλτιστο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, την οικονομική κατάσταση και τις πολιτιστικές ταυτότητες, λειτουργώντας ούτως ώστε να μη θίγονται οι μελλοντικές γενιές.

Για το Πρότυπο Δάσος πραγματοποιήθηκε πρόσφατα πανελλήνιο συνέδριο στα Γρεβενά. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, η αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου ήταν κατάμεστη. Ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των ομιλητών, από τις οποίες οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τι είναι Πρότυπο Δάσος, τα βήματα και τις δράσεις για τη δημιουργία του, τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το Πρότυπο Δάσος Γρεβενών, καθώς και για αυτά που ήδη έχουν δημιουργηθεί στη Μεσόγειο από τους ξένους εταίρους. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι προοπτικές αξιοποίησης της δασικής βιομάζας.

Ακόμη, οι εταίροι του έργου επισκέφτηκαν γνωστή δασική βιομηχανία των Γρεβενών, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με κατοίκους της περιοχής σχετικά με τη συμμετοχή τους στη δημιουργία του τοπικού Πρότυπου Δάσους.

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε τεχνική συνάντηση μεταξύ των εταίρων, κατά την οποία συζητήθηκαν διάφορα οικονομικά θέματα, καθώς και ζητήματα περιφερειακής αγροτικής ανάπτυξης, ενώ διαμορφώθηκε η θεματολογία της επόμενης και τελευταίας συνάντησης που θα γίνει στο Μπούργκος της Ισπανίας.

Από εδώ και από εκεί

Ιωάννινα: «Η μείωση των εμπορικών μισθώσεων είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα που πρέπει να γίνει άμεσα για την άμβλυνση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Ηπείρου» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με το νεοεκλεγέν προεδρείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειάρχης ανέλαβε να προωθήσει προς τα αρμόδια υπουργεία το αίτημα των επαγγελματιών για νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα μπορεί να γίνει μείωση ενοικίων έως και 50%.

Πάτρα: Συνεχίζοντας την προσπάθεια της ανακύκλωσης αντικειμένων και παλαιών συσκευών και με σύνθημα «Τίποτα δεν πάει χαμένο – Ωρα για ανακύκλωση», ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την ΟΙΚΙΠΑ, τους Πολίτες Εν Δράσει, την Κοινο-Τοπία, τους Patrinistas και τον Σύλλογο Υγείας και Περιβάλλοντος Χαλανδρίτσας, πραγματοποιεί ανακύκλωση παλιών τηλεοράσεων που δεν μπορούν να συγχρονιστούν με το ψηφιακό σήμα, καθώς και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Η συλλογή των συσκευών θα γίνεται το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι στα ακόλουθα σημεία: Πάρκινγκ Καλεντζώτη και πρώην δημαρχεία Παραλίας, Ρίου, Βραχνέικων και Μεσσάτιδας.

Λευκάδα: Την ετήσια γενική συνέλευσή του πραγματοποιεί ο Ναυτικός Ομιλος Λευκάδας στις εγκαταστάσεις του στη μαρίνα αύριο Σάββατο (7 το βράδυ). Κατά τη γενική συνέλευση θα διεξαχθούν και αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Σε περίπτωση μη απαρτίας το Σάββατο, η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη μέρα, Κυριακή, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Kαβάλα: O Δήμος Καβάλας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την πληρέστερη ενημέρωση μαθητών και γονέων σχετικά με τις δυνατότητες σπουδών μετά την ολοκλήρωση της βασικής σχολικής εκπαίδευσης. Η εκδήλωση με θέμα «Μετά το λύκειο τι; Η μεταλυκειακή εκπαίδευση στην περίοδο της κρίσης» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου (6.30 το βράδυ) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ