Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Η αναθεώρηση πρόσχημα για να βρει σωσίβιο

Το πλαίσιο της δικής του πολιτικής επιβίωσης περιέγραψε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος».

Ζήτησε το εκλογικό σύστημα να αλλάξει προς την κατεύθυνση της κυβερνητικής σταθερότητας, θεώρησε ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι βουλευτές από 300 σε 200, με πρόσχημα ότι θα μειωθεί η εκπροσώπηση των περιφερειών, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του πρωθυπουργικού μοντέλου εξουσίας και της αντικατάστασής του από έναν συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, ενώ βλέπει θετικά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Και όλα αυτά για να ντύσει ιδεολογικά την εναγώνια προσπάθεια του κόμματός του και του ιδίου για την επόμενη ημέρα. Διότι εάν όλα αυτά τα πίστευε, θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξει όταν κυβερνούσε για χρόνια τον τόπο. Τίποτε, όμως, απ’ αυτά δεν έκανε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε τη σύνδεση της αναθεώρησης του Συντάγματος με τις νέες πραγματικότητες που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού σε βάρος ανθρώπων που γονάτισαν από τις αποφάσεις του και τις μνημονιακές πολιτικές, ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το κοινωνικό κράτος, στη συνέχεια ανέφερε την ανάγκη να συζητηθούν ζητήματα, όπως τα κοινωνικά δικαιώματα, το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι υπηρεσίες Υγείας, η νέα μορφή συλλογικών συμβάσεων και η ανεργία.

Πρότεινε να συζητηθεί ταυτόχρονα το δημοσιονομικό σύνταγμα με τις αλλαγές στο κοινωνικό κράτος, καθώς και το περιβαλλοντικό σύνταγμα με το μοντέλο ανάπτυξης. Ανέφερε θέματα, όπως είναι ο Προϋπολογισμός, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η λειτουργία του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου, ο ρόλος της δικαιοσύνης σε επενδύσεις και ανάπτυξη. Είπε ότι ο δικαστικός έλεγχος θα πρέπει να είναι άμεσος, ανεξάρτητα αν αποφασιστεί να παραμείνει ο διάχυτος έλεγχος ή να προχωρήσουμε στον θεσμό του συνταγματικού δικαστηρίου. Σε σχέση με τα ζητήματα της δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι πρέπει να προβλεφθεί στο Σύνταγμα δυνατότητα διαλόγου δικαιοσύνης και νομοθετικής εξουσίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ