Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Η ανδροκρατούμενη Κίνα ψάχνει νύφες!

Στην Κίνα μια γυναίκα αναγκάστηκε να προσπαθήσει να κάνει δεύτερο παιδί έπειτα από πίεση που δέχτηκε από την οικογένεια του συζύγου της, καθώς το πρώτο παιδί της ήταν κορίτσι.

Αστειευόμενη, έλεγε ότι ήταν καταδικασμένη αν και το δεύτερο παιδί ήταν κορίτσι. «Ηταν δίδυμες κόρες. Η πεθερά ακόμη θέλει αγόρια» λέει η γειτόνισσά της Τσεν Ζινγκχιάο. Η Τσεν έχει τις δικές της παρόμοιες εμπειρίες. Πριν από περίπου 30 χρόνια είχε κι εκείνη ζήσει την απαξίωση του παιδιού της, εξαιτίας του φύλου του, όταν οι γονείς του συζύγου της αρνήθηκαν ακόμη και να διασχίσουν την αυλή του σπιτιού για να γνωρίσουν την εγγονή τους. «Οι φίλοι του πεθερού μου τον ρωτούσαν “πώς και δεν έχεις βγάλει το εγγόνι σου κάποια βόλτα;”. Εκείνος απαντούσε “αν ήταν αγόρι, θα το έκανα. Είναι κορίτσι, οπότε δεν θα το κάνω”».

Η προτίμηση στα αγόρια παρά στα κορίτσια είναι μακραίωνη παράδοση στην Κίνα, όπου η αγροτική δομή της κοινωνίας και τα εμπεδωμένα ήθη υποστηρίζουν ότι τα αγόρια είναι εκείνα που συνεχίζουν μια γενιά και βοηθούν, με την εργασία και την οικονομική τους αρωγή, την οικογένειά τους. Η παράδοση αυτή έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερη δυσαναλογία των γεννήσεων αγοριών συγκριτικώς με τις γεννήσεις κοριτσιών. Περίπου 118 αγόρια γεννιούνται για κάθε 100 κορίτσια, ενώ οι ιατρικές πρακτικές ευνοούν, ακόμη και παρανόμως, τις εκτρώσεις βάσει φύλου του εμβρύου, ενώ οι παραδόσεις διατηρούν ακόμη και φαινόμενα βρεφοκτονίας, καθώς οι περισσότερες κινεζικές οικογένειες δικαιούνται μόνο ένα παιδί. Τα κορίτσια θεωρούνται συνήθως ικανά μόνο για να φροντίζουν τα πεθερικά τους, καθώς μετακομίζουν στο σπίτι τους όταν παντρεύονται.

Οι πρακτικές αυτές όμως έχουν οδηγήσει σε υπερπληθυσμό αντρών. Ως αποτέλεσμα, πολλές οικογένειες αναγκάζονται να επενδύουν περισσότερα χρήματα για να προσελκύσουν νύφες με καλύτερα σπίτια και παρόμοιες διασφαλίσεις. Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση οργανώνει προγράμματα που επιβραβεύουν τις οικογένειες, οι οποίες επιλέγουν να υποστηρίζουν τα παιδιά τους, ανεξαρτήτως του φύλου τους, ενώ και η κοινωνική πρόοδος ενθαρρύνει σχετικές αλλαγές νοοτροπίας: Ο εκβιομηχανισμός και η αστικοποίηση έχουν αναδείξει τις σύγχρονες δυνατότητες των γυναικών και έχουν αναβαθμίσει το κοινωνικό τους κύρος. Τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει, μάλλον, να φαίνονται. Η αναλογία γεννήσεων μπορεί να είναι 118 αγόρια για κάθε 100 κορίτσια. Το 2000 όμως ήταν 120-130 αγόρια.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ