Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις

Η αχλή της ανεργίας έχει σκεπάσει και τα μειονοτικά χωριά του Δήμου Μύκης, εκεί στις αγκαλιές της πανέμορφης οροσειράς της Ροδόπης.

Οι πληροφορίες μας για ραγδαία αύξηση της ανεργίας και στον μουσουλμανικό πληθυσμό του νομού Ξάνθης επιβεβαιώθηκαν κατά τη συζήτησή μας με κατοίκους του δήμου, στην έδρα του, την κοινότητα Σμίνθης.

Για τον δάσκαλο στο χωριό Κένταυρος Ριτβάν Αχμετσίκ (συμμετείχε τιμητικά στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. το 2009), τον Χασάν Χαλίλ Ρετζέπ και τον Τζιχάτ Χατζόγλου η ανεργία αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα του Δήμου Μύκης, ο οποίος κατοικείται (ο πληθυσμός είναι γύρω στους 15.000) αμιγώς από μουσουλμάνους.

Η… μονοκαλλιέργεια των καπνών, που ήταν η βάση της τοπικής οικονομίας, ατόνησε -το 2013 προβλέπεται να τελειώσουν οριστικά και οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις-, ενώ η οικοδομική δραστηριότητα υπέστη καθίζηση τα τελευταία δύο χρόνια. Το αποτέλεσμα το περιγράφει εύγλωττα ο Ριτβάν Αχμετσίκ: «Εχει εκτοξευτεί η ανεργία πάνω από το 60%, σήμερα εδώ εργάζονται μόνον οι επαγγελματίες, όσοι έχουν μαγαζιά, καφενεία και οι λιγοστοί δημόσιοι υπάλληλοι». Οι μουσουλμάνοι της Ξάνθης έχασαν και τη διέξοδο της δουλειάς στο εξωτερικό -κυρίως στη Γερμανία-, αφού Βούλγαροι και Ρουμάνοι ζητούν χαμηλότερα μεροκάματα.

«Κάθε φορά που καλούσαμε γονείς στο σχολείο έρχονταν οι μητέρες, γιατί οι πατέρες εργάζονταν -πολλοί στο εξωτερικό-. Τα τελευταία δύο χρόνια έρχονται οι πατέρες, που είναι εδώ άνεργοι» λέει χαρακτηριστικά ο δάσκαλος.

Αχτίδα φωτός στο εργασιακό τούνελ των κατοίκων του μειονοτικού δήμου διαφαίνεται από τις εναλλακτικές καλλιέργειες και συγκεκριμένα από το τσάι του βουνού. Κι αυτό γιατί δέχτηκαν πρόταση από την εταιρία «Βεργίνα» της Κομοτηνής για συμβολαιακή καλλιέργεια του βοτάνου, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό. Η πρόταση βρίσκει πρόσφορο έδαφος και ήδη στο χωριό Πάχνη καλλιεργείται τσάι του βουνού σε 40 στρέμματα για λογαριασμό της «Βεργίνας». Αλλωστε, η εν λόγω καλλιέργεια θεωρείται σχετικά εύκολη, ενώ παρέχει ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό. Ενδιαφέρον υπάρχει και για άλλα 6-7 βότανα, όμως όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των πρώτων κινήσεων με το τσάι.

Γενικά, η αίσθηση είναι ότι οι κάτοικοι του δήμου επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη γη τους, στρεφόμενοι προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες. Γι’ αυτό ζητούν συνεχή ενημέρωση σε σχέση με τα προγράμματα και τα νέα δεδομένα της γεωργίας, όπως επισημαίνει ο Τζιχάτ Χατζόγλου, αλλά και την κατασκευή φραγμάτων, για την αξιοποίηση των πλούσιων υδάτινων πόρων προς άρδευση των χωραφιών.

Ενας άλλος τομέας με προοπτικές θεωρείται ο αγροτουρισμός, καθώς η οροσειρά της Ροδόπης είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Ωστόσο, η εξέλιξή του σκοντάφτει στην έλλειψη οριοθέτησης στους οικισμούς, καθώς και στην απαιτούμενη μεγάλη έκταση -10 στρέμματα- για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων.

«Εδώ τα κομμάτια γης είναι μικρά, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η ένταξη σε προγράμματα, άρα απαιτείται ειδική πρόβλεψη για τις ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές» σημειώνει ο Ριτβάν Αχμετσίκ.

Την εποχή της παγκόσμιας κυριαρχίας του Ιντερνετ πολλοί οικισμοί του Δήμου Μύκης είναι «εκτός σύνδεσης». Ενα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε επί υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη κάλυψε τα μεγάλα χωριά, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει στα μικρότερα. Ετσι, όπως μας δηλώνει ο δάσκαλος, φοιτητές για τις εργασίες τους υποχρεώνονται να κατεβαίνουν στην Ξάνθη. Σοβαρά κενά υπάρχουν και στην τηλεοπτική λήψη.

Εξάλλου, καταστροφική αποδεικνύεται η παντελής έλλειψη βιολογικών καθαρισμών στους οικισμούς της ορεινής Ροδόπης. Τα λύματα καταλήγουν ανεξέλεγκτα στους ποταμούς και από εκεί στη λίμνη της Βιστωνίδας, ρυπαίνοντας τον πλουσιότερο υδροβιότοπο της Ευρώπης!

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ