Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Η Αννα «αδειάζει» τις εστίες!

Στα πανεπιστήμια και στους δήμους «πετάνε» τις φοιτητικές και μαθητικές εστίες, αντιστοίχως, τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Με κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν, μεταφέρουν «όλες τις αρμοδιότητες, τον εξοπλισμό και το προσωπικό των εστιών» από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) που ήταν μέχρι τώρα στην ευθύνη των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Παιδείας «ξεφορτώνεται» τις εστίες, ωστόσο δεν προβλέπει επιπλέον κονδύλια στον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και των δήμων προκειμένου να καταφέρουν να τις συντηρήσουν.

Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει τις πρυτανικές αρχές των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες πληροφορήθηκαν τις νέες αρμοδιότητές τους σχετικά με τις φοιτητικές εστίες από το ΦΕΚ όπου δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την οργή των διοικήσεων των πανεπιστημίων, που δηλώνουν αδυναμία «υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες» να εφαρμόσουν την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων.

Αλλωστε, ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων έχει μειωθεί την τελευταία διετία σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα πάγια έξοδά τους, πόσω μάλλον να επωμιστούν και τις φοιτητικές εστίες.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), η οποία έκανε λόγο για «εγκατάλειψη των εστιών από την κυβέρνηση, με σημαντικές ποσοτικές και ποιοτικές επιπτώσεις και ελλείψεις στη φοιτητική μέριμνα».

Η διοίκηση του Ιδρύματος βλέπει σκοπιμότητες για να απαξιωθούν οι φοιτητικές εστίες πίσω την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους. Ξεκαθαρίζει, παράλληλα, ότι εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να υλοποιήσουν τα πανεπιστήμια την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων ελλείψει κονδυλίων.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ