Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Η άνοδος και η πτώση ενός «γυρολόγου», με ειδικότητα στις πισίνες

Τα τελευταία χρόνια, ελέω κρίσης, ο όμιλος επιχειρήσεων Ideales του Στέλιου Σταυρίδη, που ειδικεύεται στις πισίνες, δεν τα πάει και πολύ καλά. Η «φούσκα» των ακινήτων έσπασε, το εύκολο χρήμα χάθηκε και ποιος έχει σήμερα διάθεση για εξοχικά με πισίνες; Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που έφτιαχνε πισίνες «των 400 κυβικών» νερού σε πολλούς παράγοντες της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής, με τα κοινοτικά κονδύλια και τα δανεικά που πληρώνουν σήμερα οι Ελληνες.

Οι εταιρίες του ομίλου που διοικούσε ο αποπεμφθείς πρόεδρος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είχαν ζημιές την τελευταία τριετία (τα αποτελέσματα του 2012 δεν έχουν δημοσιευτεί). Σήμερα εμφανίζεται ως επικεφαλής ο γιος του Κωνσταντίνος. Ετσι, ο κ. Σταυρίδης είχε ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθεί με την πολιτική και τις κρατικές θέσεις, που ενίοτε αποτελούν τον προθάλαμο για την είσοδο στη Βουλή. Από χρήματα, βλέπετε, δεν έχει ανάγκη, γιατί, όπως δήλωσε προ μηνών, «έχει προίκα αφάγωτη». Η σύζυγός του Αγγελική Γασπαράτου ανήκει σε μία από τις πλούσιες οικογένειες της Κεφαλλονιάς, νησί στο οποίο παραθερίζει κάθε χρόνο ο Στ. Σταυρίδης.

Το δυστύχημα είναι πως ο τέως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ μετετράπη πολύ γρήγορα σε γραφικό πολιτευτή, ο οποίος σκέφτεται συνεχώς πώς θα μαζέψει ψήφους, με εμμονή στην προσωπική προβολή. Ο κ. Σταυρίδης κατάφερε μέσα σε 12 μήνες να περάσει από δύο πολιτικά κόμματα και δύο κρατικές θέσεις. Ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δράσης στην εκλογές του Μαΐου 2012, ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουνίου. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως στο παρελθόν έχει ψηφίσει από τον Αντώνη Τρίτση και τον Συνασπισμό (επί Μαρίας Δαμανάκη) έως και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου. Στο μεσοδιάστημα, ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Ταύρους, το προηγούμενο κόμμα του Στέφανου Μάνου.

Η ίδια σταθερότητα απόψεων χαρακτηρίζει και την πρόσφατη δημόσια παρουσία του κ. Σταυρίδη, που του στοίχισε στις αρχές της εβδομάδας τη θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ. Εμφανιζόταν σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια και ανακοίνωνε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις. Είχε φροντίσει να ανακοινώσει από τις αρχές του καλοκαιριού, μέσω της «Wall Street Journal», πως πωλείται άμεσα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Μέχρι σήμερα, δεν έχει καν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Προ εβδομάδων, σε μια κρίση αυτοκριτικής, στο διάλειμμα της καθημερινής «γύρας» του σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, παραδέχτηκε πως «ίσως το παράκανα και εγώ», με αφορμή τις απανωτές δηλώσεις για επικείμενες «επιτυχίες», που δεν επιβεβαιώνονταν.

Ο κ. Σταυρίδης βρήκε τις τελευταίες ημέρες πλήθος υποστηρικτών, οι οποίοι καυτηριάζουν «την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας» που τον «τιμώρησε» επειδή πήγε στην Κεφαλλονιά με αεροσκάφος επιχειρηματία, αφότου οι δυο τους είχαν υπογράψει τη συμφωνία για πώληση του ΟΠΑΠ. «Ζηλεύουν τον επιτυχημένο μάνατζερ με τις περγαμηνές» λένε όσοι ξεχνούν πως «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Μεταξύ των υποστηρικτών ήταν και ο πρόεδρος της Δημιουργίας, ξανά! Θάνος Τζήμερος, ο οποίος επιτίθεται με δριμύτητα στο πολιτικό σύστημα, αλλά χαϊδεύει τα αυτιά του λοιπού υπηρετικού προσωπικού, όπως ο Στ. Σταυρίδης.

Εκτός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις άστοχες δηλώσεις, η θητεία του Στ. Σταυρίδη στο ΤΑΙΠΕΔ δεν ανέτρεψε την άσχημη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. «Μέσω βαρύγδουπων δηλώσεων δεν επιταχύνεται το έργο του ταμείου, το οποίο έχει στελεχωθεί με τη γνωστή ελληνική μέθοδο των κολλητών και όχι των ικανών» λένε ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. Ο τέως πρόεδρος δεν έχανε καμία φιέστα, αλλά παρέπεμπε στον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη και τον εντεταλμένο σύμβουλο Ανδρ. Ταπραντζή όταν έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο μείζον θέμα. Το σύνδρομο του πολιτευτή ήταν τελικά αυτό που τον οδήγησε στην έξοδο, αφού ο ίδιος έστειλε τις φωτογραφίες από το ιδιωτικό αεροσκάφος του Δημ. Μελισσανίδη στην εφημερίδα «Ημερήσιος» της Κεφαλλονιάς. Στη συνέχεια, δήλωνε πως τις έστειλε κατά λάθος! Οπως κατά λάθος πρέπει να έστειλε φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές σε κυριακάτικη εφημερίδα για ένα δισέλιδο δημοσίευμα-ύμνο στον δήθεν επιτυχημένο μάνατζερ, που αναπαύεται στις δάφνες του. Ολα δείχνουν πως ο Στ. Σταυρίδης δύσκολα θα «τρουπώσει» πάλι σε κρατική θέση, ενώ δύσκολα θα εκπληρωθεί το όνειρό του για βουλευτική καρέκλα. Αν και η «αφάγωτη προίκα» μπορεί να βοηθήσει.

Η πώληση της ΑΓΕΤ και το λουκέτο της Αιγαίον (με απολύσεις), η ΕΥΔΑΠ και οι πελάτες στα νησιά

Ο επιχειρηματίας που εμφανίζεται ως απόστολος της ελεύθερης αγοράς είχε από παλιά έφεση στις κρατικές θέσεις και τις θέσεις προέδρου σε διάφορους φορείς. Υποτίθεται πως γνώριζε κάτι περισσότερο από ιδιωτικοποιήσεις, επειδή είχε ενεργό ρόλο στην πώληση της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ιταλική Καλτσεστρούτσι το φθινόπωρο του 1992, που αποτέλεσε αφορμή για παραπομπή τού τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Το Ειδικό Δικαστήριο ουδέποτε συστάθηκε με απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου και ο Στ. Σταυρίδης έχει δηλώσει πως δεν δόθηκαν μίζες.

Επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη είχε, επίσης, αναλάβει και τη διοίκηση των κρατικών Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) και των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου. Την περίοδο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, πέρασε και από το διοικητικό συμβούλιο των Ολυμπιακών Αερογραμμών προτού εκκαθαριστούν και πωληθεί ο στόλος αεροσκαφών στην MIG. Στις εταιρίες που διοίκησε, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, περιλαμβάνεται και η κλωστοϋφαντουργία Αιγαίον, η οποία κατέρρευσε, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους.

Μετά τις εκλογές του 2012, η τότε τρικομματική κυβέρνηση τον τοποθέτησε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ. Εκεί ο Στ. Σταυρίδης έδωσε ακόμα ένα ρεσιτάλ: Προσπαθούσε να προσεταιριστεί τους συνδικαλιστές που αντιδρούν στην πώληση της εταιρίας, με παχιά λόγια και δηλώσεις του τύπου «εγώ είμαι ένας απλός μάνατζερ». Εξήγγειλε αρκετές φορές τη μείωση των τιμολογίων, ενώ αρπάχτηκε με τους δημάρχους για τα χρέη προς την εταιρία. Στο τέλος, λίγο πριν αποχωρήσει επισήμως από την ΕΥΔΑΠ και αφού είχε ανακοινωθεί ο διορισμός του στο ΤΑΙΠΕΔ, πρόλαβε να ανακοινώσει μειώσεις τιμολογίων, οι οποίες ανέρχονται σε 1,6% για τον μέσο καταναλωτή (που χρησιμοποιεί περί 30 κυβικά μέτρα νερό το τρίμηνο) και σε 21% στα νησιά. Οι άσπονδοι φίλοι του υποστηρίζουν πως στα νησιά βρίσκεται και μεγάλο τμήμα της πελατείας των εταιριών που ελέγχει ο κ. Σταυρίδης. Κατά την περίοδο που ήταν στην ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σταυρίδης εξακολουθούσε να διοικεί παράλληλα και τον όμιλο Ideales, και κάποια από τα ραντεβού του τα έκαναν στα γραφεία του τελευταίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ