Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Η «ανοιξη» ήρθε στο Αργος

«Το Αργος πήρε φόρα» είναι το μότο του δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου, που με πρόδηλη μαχητικότητα και ασίγαστο πάθος αγωνίζεται για τον τόπο του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δηλώνει ξεκάθαρα τη βούλησή του για διεκδίκηση της θέσης που αρμόζει στο Αργος σε όλα τα πεδία. Η αρχή γίνεται από τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό χώρο, όπου η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης δεν έχει αξιοποιήσει τη σπουδαία κληρονομιά της.

«Γνωρίζω βέβαια ότι δεν φτάνουν τα 5.000 χρόνια ιστορίας και το όνομα της πόλης μας, γι’ αυτό έχουμε αναθέσει πληθώρα μελετών για μεγάλα έργα, με σημαντικότερη αυτή που αφορά την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου -με χρηματοδότηση 4.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ-, που από το καλοκαίρι θα πάρει σάρκα και οστά» τονίζει ο δήμαρχος Αργους – Μυκηνών. «Ενώ 800.000 επισκέπτονται ετησίως τις Μυκήνες, μόλις 1.000 έρχονται στο εδώ αρχαιολογικό μουσείο» προσθέτει και εκφράζει την πρόθεσή του αυτό να σταματήσει, όταν καταστεί το Αργος, των 50.000 κατοίκων, προορισμός επισκεπτών.

Και η πόλη έχει τις δυνατότητες να προσελκύσει τον επισκέπτη της Αργολίδας. Ενδεικτικά, αναφέρει την κρεαταγορά, έργο του Τσίλερ, στο κέντρο της πόλης, που η δημοτική αρχή σκοπεύει να αναδείξει. Ακόμη, πόλο έλξης πιστεύεται ότι θα αποτελέσουν οι ιστορικοί Στρατώνες του Καποδίστρια. Εκεί πρόκειται να λειτουργήσουν βυζαντινό και λαογραφικό μουσείο, ενώ μία πτέρυγά του θα φιλοξενήσει επιγραφίδες χαλκού του 5.000 π.Χ.!

Σήμερα κάποιες αίθουσες χρησιμοποιούνται από τον δήμο για εκδηλώσεις. «Το 2013 η μορφή της πόλης θα είναι διαφορετική» τονίζει ο Δημήτρης Καμπόσος, αναφέροντας επιπλέον την κατασκευή κόμβων στις εισόδους του Αργους, προκειμένου να αποκτήσουν αξιοπρεπή όψη.

Για τον δήμαρχο Αργους – Μυκηνών είναι σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία επανάπαυσης στην οικονομική απόδοση της καλλιέργειας πορτοκαλιών. Γι’ αυτό επιδιώκει, παράλληλα βεβαίως με τη γεωργία, που είναι ο πυλώνας της τοπικής οικονομίας, να αναπτυχθούν κι άλλοι τομείς, με πυρήνα τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, προκειμένου να ενισχυθούν τα εισοδήματα των κατοίκων.

Βασικό μέλημα του Δημήτρη Καμπόσου είναι και η εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας του δήμου. Ετσι, δηλώνει με περηφάνια: «Η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε το ταμείο του δήμου με 2.936.000 ευρώ και σήμερα, υπό τις τρέχουσες συνθήκες και με δραματικά μειωμένες χρηματοδοτήσεις, στο ταμείο μας υπάρχουν 8.490.000, ήτοι εισέρρευσαν 5.552.000». Οσο για το πώς έφτασε σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα εν καιρώ Μνημονίου, που η συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας είναι καταχρεωμένη, λέει με νόημα «κλείνοντας τις στρόφιγγες». Αναφέρει δε ως παράδειγμα τις μελέτες για την κατασκευή επτά σχολικών μονάδων του δήμου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Ενώ, λοιπόν, κανονικά θα στοίχιζαν το 1/10 του προϋπολογισμού του έργου, δηλαδή 2.000.000 ευρώ, τελικά έγιναν με μόλις 120.000 ευρώ!

Στην προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των δημοτικών οικονομικών, ώστε να μην εξαρτώνται από τους κρατικούς πόρους, εντάσσονται και τα σχέδια του δημάρχου για την εκμίσθωση αγροτολιβαδικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων του δήμου, με σκοπό τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ