Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Η… ΑΝΤΑΡΣΥΑ (!) κατεστάλη!

Μπορεί οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ) να έχουν προκηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για σήμερα και αύριο, ωστόσο τελικά η… ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατεστάλη και μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ επαναλειτούργησαν χθες, υπό την απειλή της επίταξης. Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) και τα τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ), έχουν προκηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για σήμερα και αύριο υπό την κάλυψη και της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ). Η διοίκηση των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ) προσέφυγε με τη σειρά της στη Δικαιοσύνη, κατά της απεργίας των εργαζομένων την Παρασκευή, η οποία κρίθηκε νόμιμη από το Μονομελές Πρωτοδικείο.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών που έχει προκηρύξει επίσης επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν ακινητοποιημένοι και σήμερα τόσο οι συρμοί των τρένων όσο και του προαστιακού. Σε ό,τι αφορά ειδικά τους εργαζομένους στο μετρό, η επόμενη κίνησή τους ήταν να προσφύγουν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), απαιτώντας να παγώσει η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη.

Προηγήθηκε βέβαια η επίδοση των φύλλων πορείας της επίταξης καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, που είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους. Το Σωματείο Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) με την προσφυγή στο ΣτΕ υποστηρίζει ότι η επίταξη είναι αντίθετη στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και στα άρθρα του Συντάγματος που προστατεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που το μετρό, το τραμ και ο ηλεκτρικός λειτουργούν, έχει σπάσει το μπλοκ των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Ετσι οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ βλέπουν ότι κινούνται μόνοι τους, ενώ οι συνάδελφοί τους σε τραμ, ΗΣΑΠ και μετρό, έστω και λόγω επίταξης, δουλεύουν κανονικά. Αυτός είναι και ο λόγος που το συντονιστικό όργανο στα λεωφορεία θα συνεδριάσει σήμερα για να αποφασίσει ποιο θα είναι το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Μετά τη χθεσινή εισβολή στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια και την κατάληψή του από δυνάμεις των ΜΑΤ, η αντίδραση των συνδικαλιστών στο μετρό υπήρξε σπασμωδική. Μερίδα εργαζομένων ήταν συγκεντρωμένη έξω από το αμαξοστάσιο και αργά το απόγευμα πραγματοποίησε πορεία στον σταθμό «Αγιος Αντώνιος», ενώ προχώρησε σε συμβολική κατάληψη στο γραφείο του υπευθύνου κίνησης. Οι αστυνομικές δυνάμεις επέτρεπαν να εισέλθουν στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια μόνο όσοι εργαζόμενοι είχαν μαζί τους τα φύλλα επίταξης. Εως νωρίς το μεσημέρι όμως δεν είχε συγκεντρωθεί ικανός αριθμός εργαζομένων έτσι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών. Κάτι τέτοιο τελικά επετεύχθη λίγο μετά τις 3 μ.μ. και οι συρμοί του μετρό κινήθηκαν έπειτα από εννέα ημέρες απεργίας, όπως επίσης και του τραμ και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Προσέφυγαν στο ΣτΕ για την επίταξη

Την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία θα «παγώσουν» οι αποφάσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Ανάπτυξης για την επίταξη του προσωπικού του μετρό ζήτησε με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η επίταξή τους είναι αντίθετη σε διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας άρθρα του Συντάγματος, καθώς και το άρθρο 23 του Συνταγματικού Χάρτη, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα της απεργίας, ενώ παράλληλα είναι αντίθετη και στον Ν. 3536/2007 που καθορίζει τους κανόνες της πολιτικής κινητοποίησης.


Κυβερνητική ικανοποίηση για τη λήξη της απεργίας

Κέρδη και ζημιές μετρά το Μαξίμου, που θεωρεί ότι από την αναμέτρηση με τους συνδικαλιστές πέτυχε τον βασικό του στόχο. Τον τόνο ανέλαβε να δώσει ο υπουργός Ανάπτυξης – Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, που εξέφρασε με δηλώσεις του την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφήσει τη χώρα να εκτροχιαστεί και να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο, χωρίς εξαιρέσεις». Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε: «Είμαστε ικανοποιημένοι που οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. έβαλαν και πάλι σε λειτουργία τα μέσα σταθερής τροχιάς. Πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι είναι οι επιβάτες. Ο δρόμος σίγουρα έχει δυσκολίες, μόνο αν μείνουμε σ’ αυτήν την πορεία κυβέρνηση και πολίτες μπορούμε να τα καταφέρουμε». Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στην «Κοινωνία ώρα Mega» τόνισε: «Οι απεργοί του μετρό ζητούν το αδύνατο».

«Συναίσθηση»

Παράλληλα, ζήτησε από τους απεργούς να «έχουν συναίσθηση», επισημαίνοντας: «Είναι οι μόνοι που έχουν υποστεί περικοπές; Είναι από εκείνους που έχουν δουλειά…» Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, από τη μεριά του, σε μια σειρά συνεντεύξεών του υποστήριξε ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος και ότι όλοι οι Ελληνες έχουν κάνει θυσίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης, παρά τις όποιες διαφωνίες εκφράστηκαν κυρίως από τη ΔΗΜ.ΑΡ., και εκτίμησε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Ν. Ελευθερόγλου


Κομματικά «παιχνίδια» αποσταθεροποίησης

Κολλημένη στο χθες βρίσκεται τόσο η αντιπολίτευση όσο και η ΔΗΜ.ΑΡ., υπερασπιζόμενες για ψηφοθηρικούς λόγους τις κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ ταλαντεύεται ανάμεσα στα πολιτικά οφέλη της στήριξης των εργαζομένων αλλά και στην πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης με ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολογίο κάλεσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απολυθούν οι υπουργοί που είχαν την ευθύνη για αυτές τις προσλήψεις. Ο γραμματέας Επικοινωνίας του κόμματος Δημήτρης Καρύδης κράτησε αποστάσεις, λέγοντας: «Τα πράγματα, όταν φτάνουν σε αδιέξοδο, οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις». Η ΔΗΜ.ΑΡ., σε μια έκρηξη αριστερισμού, εξαπολύει τα πυρά της προς τη Ν.Δ., με τον γραμματέα της Κ.Ο. Γιάννη Αμοιρίδη να επιτίθεται στον πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του τμήματος Εργατικής Πολιτικής κάνει λόγο για «ψυχρούς εκτελεστές της δημοκρατίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων», με τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή με θέμα την άμεση ανάκληση της αντισυνταγματικής και πραξικοπηματικής επιστράτευσης των εργαζομένων στο μετρό της Αθήνας.

Το ΚΚΕ επαναφέρει την κλασική κομμουνιστική ρήση «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», με τη Χρυσή Αυγή να τονίζει: «Για το σημερινό αδιέξοδο στα ΜΜΜ ευθύνονται οι πολιτικάντηδες του άθλιου κομματικού κράτους».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ