Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020

Η… απαγωγή της Ευρώπης από τη Μέρκελ

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχεται η Ελλάδα μετά τη χθεσινή συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί, η οποία στην ουσία καταργεί το Μάαστριχτ και στέλνει στο καλάθι των αχρήστων την κατ’ επίφαση κοινοτική αλληλεγγύη.Η νέα συνθήκη θα υπογραφεί το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2012 και θα συνδυάζεται με αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, που εμπεριέχουν ευθέως εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Εδικά για την Ελλάδα, η εκχώρηση αυτή θα είναι επαχθέστατη, καθώς στο προσεχές διάστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, χωρίς τη δυνατότητα διπλωματικών ελιγμών, μια σειρά από υψηλής επικινδυνότητας θέματα, που ξεκινούν από τη χρηματοδότηση της οικονομίας και φτάνουν έως τη στάση της στο «κούρεμα» των ομολόγων.

Η χώρα μας πολύ σύντομα θα κληθεί να πάρει και νέα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ελλείμματα του Προϋπολογισμού, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η συμφωνία θα προχωρήσει με την αρχή της ειδικής πλειοψηφίας για τις αποφάσεις, ενώ το μείζον θέμα για την Ελλάδα είναι η πορεία της τα επόμενα χρόνια, η οποία μετά, τη χθεσινή απόφαση του γαλλογερμανικού άξονα, καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής.

Ειδικότερα, ο Μηχανισμός Μόνιμης Βοήθειας ESM (θα αντικαθιστούσε τον ΕFSF), που θα ξεκινούσε από το 2013, πληροφορηθήκαμε χθες ότι θα ενεργοποιηθεί από το 2012 και βέβαια ουδείς γνωρίζει με τι όρους θα εισέλθει η χώρα μας σε αυτόν. Η ειδική πλειοψηφία που καθιερώνεται ακυρώνει το δικαίωμα του βέτο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις χώρες του Νότου.

Για την Ελλάδα η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι είναι ειδική περίπτωση, ενώ για το μέλλον, όπως εξήγησε, η Ευρώπη θα λειτουργεί σε περιπτώσεις χρεοκοπιών όπως το ΔΝΤ.

Οι εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται ειδικά για την Ελλάδα, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα της εθελοντικής εισόδου στο Μνημόνιο τον Μάιο του 2010 σε συνδυασμό με την εκστρατεία διασυρμού που υλοποιούσαν σε ανύποπτο χρόνο και με συνέπεια ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «De Standaard» ο τέως πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι, όταν ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2009, δεν είχε ακόμα αντιληφθεί την έκταση του πραγματικού ελλείμματος και τους τεράστιου χρέους…

Η νέα συνθήκη

Σε ό,τι αφορά τη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα αποστείλουν αύριο επιστολή με συγκεκριμένες προτάσεις στον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπάι, ώστε το ζήτημα να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να συνεδριάζει κάθε μήνα το Eurogroup, ενώ ζήτησε ριζικές δομικές αλλαγές στην Ε.Ε.

Οι αλλαγές, όπως είπε η ίδια, θα συνδυαστούν με δεσμευτικά όρια για το χρέος, τα οποία, όταν δεν τηρούνται, θα στέλνουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποκτήσει ενισχυμένο ρόλο, ενώ για την έκδοση των ευρωομολόγων ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θέμα του παρόντος. Επίσης η Γαλλία φαίνεται να διασφαλίζει και κάποια ειδικά προνόμια για τις δικές της τράπεζες, κυρίως σε θέματα που έχουν να κάνουν με το εθελοντικό «κούρεμα».

Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν την επιβολή αυτόματων κυρώσεων σε όσα κράτη έχουν έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Το ΔΝΤ είπε «ναι» (με αστερίσκους) στην 6η δόση, αλλά ζητάει νέα μέτρα

Υστερα από τρίμηνη καθυστέρηση και με πολλές ενστάσεις εγκρίθηκε χθες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα, ύψους 2,2 δισ. ευρώ. Δεν έλειψαν όμως οι αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο ΔΝΤ αποχώρησε από τη συνεδρίαση, εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας. Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αυξηθεί και άλλο η ύφεση στην Ελλάδα του χρόνου, που κινείται αυτή την περίοδο στα επίπεδα του 6% του ΑΕΠ.

Στη λιτή ανακοίνωση του ΔΝΤ απλώς σημειώνεται: «Ολοκληρώσαμε την πέμπτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος. Η αξιολόγηση επιτρέπει την άμεση αποδέσμευση ποσού σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ». Ζητήθηκε να πιεστεί η ελληνική πλευρά να επιταχύνει άμεσα τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και τις διαρθρωτικές αλλαγές, με έμφαση στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Εκφράστηκαν επίσης επιφυλάξεις για το γεγονός ότι δεν τηρούνται όλοι οι όροι του καταστατικού του ΔΝΤ, καθώς, για να εκταμιευτούν χρήματα, θα πρέπει το χρέος μιας χώρας να είναι βιώσιμο για τουλάχιστον 12 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική συνεισφορά του ΔΝΤ στο δάνειο στήριξης φτάνει τα 20,3 δισ. ευρώ. Μόλις πριν από μία εβδομάδα το Eurogroup επίσης έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση του δικού του μεριδίου, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, από την έκτη δόση του δανείου. Στις 12 Δεκεμβρίου αναμένονται στην Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόικας για να απαιτήσουν τα νέα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση. Τα χρήματα της 6ης δόσης αναμένεται να εισπραχθούν από την Ελλάδα έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η εφημερίδα «δημοκρατία» γιορτάζει τα δέκα χρόνια της κυκλοφορίας της!

Η εφημερίδα που άλλαξε τα δεδομένα του Τύπου στην Ελλάδα αποδεικνύοντας ότι ακόμα και στην εποχή της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων, υπάρχει πάντα χώρος...

Νέα μεγάλη αποκάλυψη! Οι δύο συμβάσεις που έφεραν το χάος

Πώς προέκυψαν η διπλή καταγραφή από ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ, και τελικά το χάος με την πραγματική εικόνα της πανδημίαςΜε το πέταγμα της μπάλας στην...

Άρθρο του Ι. Ν. Φιλιππάκη: Αγώνας με αρχές και αξίες

Δέκα χρόνια (σήμερα) από την έκδοση της «δημοκρατίας», η οποία τιμά από την πρώτη ημέρα το συμβόλαιο που σύναψε με τους αναγνώστες τηςTου Ιωάννη...

Μικρό καλάθι Μητσοτάκη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Επικοινωνία πριν από τη σύνοδο κορυφής με Μακρόν και τηλεδιάσκεψη με Μισέλ. Ρίχνει τον πήχη των προσδοκιών ο Άγγελος ΣυρίγοςΤηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο...

Από σήμερα τα 400€ σε μακροχρόνια ανέργους

Αρχίζει από σήμερα σταδιακά η καταβολή του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους από τον ΟΑΕΔ. Συνολικά το επίδομα θα το λάβουν...