Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Η απαίτηση Βενιζέλου να μιλήσει στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου», το «ναι» που έφερε γκρίνιες και οι (εκατέρωθεν) μαχαιριές!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο σε ρόλο Δήμητρας Λιάνη,  σφάζονται στο ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα μιλήσει και θα διοργανώσει το καλύτερο μνημόσυνο. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι ο νυν πρόεδρος του κόμματος ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε να απευθύνει χαιρετισμό στην αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», με πρόσχημα την ενότητα του Κινήματος. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του, αποδέχτηκε την πρόταση Βενιζέλου για να μην τινάξει τα πάντα στον αέρα, αν και οι μουρμούρες στα παπανδρεϊκά στελέχη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Λογικό, μια και οι περισσότεροι περίμεναν η εν λόγω εκδήλωση να αποτελέσει την έναρξη της αντεπίθεσης του πρώην πρωθυπουργού, δίχως να υποβαθμιστεί από την παρουσία του προέδρου του κόμματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος όμως κατάφερε να ανάψει νέες φωτιές, την ώρα που οι υποστηρικτές του, όσοι δηλαδή βουλευτές τού έχουν απομείνει (Τάκης Ρήγας, Γιάννης Μανιάτης, Πάρις Κουκουλόπουλος Λεωνίδας Γρηγοράκος, Νίκος Ανδρουλάκης) δίνουν αγώνα προκειμένου η «δική» τους εκδήλωση στο Ζάππειο στις 3 του Σεπτεμβρίου να συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο.

Ενδεικτικό τούτου είναι ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όλη την εβδομάδα είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να μαζέψουν τους γραμματείς των νομαρχιακών της Αττικής, με μοναδικό στόχο να γεμίσουν οι αίθουσες! Πριν από λίγες μέρες επίσης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ευρεία σύσκεψη, όπου παρόντες ήταν και οι «πράσινοι» υπουργοί, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ώστε να συσπειρωθεί το κόμμα για να μη στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στην εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου, αντί για την «επίσημη» του ΠΑΣΟΚ, όπου κεντρική ομιλία θα απευθύνει ο «ύπαρχος του Τιτανικού».

«Δεν μιλάμε για σύγκρουση»

Σε κάθε περίπτωση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, διατυμπάνιζε τη γραμμή ότι «δεν πάμε να συγκρουστούμε με τον Γιώργο», αν και δύσκολα στο τέλος της ημέρας δεν θα υπάρξει ένας νέος γύρος αλληλομαχαιρωμάτων! Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Λεωνίδα Γρηγοράκου, που άφησε σαφείς αιχμές για τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι διάφορα στελέχη επιχειρούν με «φιέστες να ανακόψουν την πορεία της δημοκρατικής παράταξης».
Εξάλλου, οι έριδες μεταξύ των στελεχών δυναμιτίζουν το κλίμα. Με δεδομένο ότι οι βενιζελικοί γνωρίζουν ότι οι προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού δεν είναι αγνές, θα επιχειρήσουν να «σαμποτάρουν» την εκδήλωση Παπανδρέου, καθώς το σκληρό πόκερ ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να έχει μόνον έναν νικητή. Ούτως ή άλλως στο επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι φράξιες του κόμματος θα δώσουν μια τελική μάχη, εκτός εάν νωρίτερα και λόγω συνθηκών έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στο παρασκήνιο υπάρχει ακόμη ένας υπόγειος πόλεμος. Ποια ονόματα από την ολόκληρη και όχι μόνο την «πράσινη» πολιτική σκηνή θα βρεθούν στις δύο εκδηλώσεις και ιδιαιτέρως σε αυτήν του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου». Μεταξύ άλλων, έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (που δεν θα παραστεί), οι πρώην πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης (που θα βρεθεί πιθανότατα και στις δύο εκδηλώσεις) και Κώστας Καραμανλής, οι πολιτικοί αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας, Φώτης Κουβέλης και Δημήτρης Κουτσούμπας, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Δημήτρης Σιούφας και Βύρων Πολύδωρας, όλα τα ιδρυτικά στελέχη του Κινήματος, καθώς και οι επικεφαλής όλων των φορέων της χώρας.

«Ας μην το ξεφτιλίσουμε κι άλλο το εορτάζων κόμμα μας με (αποτυχημένες) κινήσεις τύπου «58» ή «Ελιάς»

Στα κάγκελα πάντως παραμένουν οι «παπανδρεϊκοί» , αφού επιθυμούσαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέσω της παρουσίας τους στην αυριανή εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, εδώ και αρκετό διάστημα είχαν δημιουργήσει ένα «κίνημα» υπό τον… τίτλο «Δεν θα πάω στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση (μετά την αποτυχία της Ελιάς) της Δημοκρατικής Παράταξης», όμως λογάριαζαν χωρίς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Πάντως, κορυφαία «παπανδρεϊκά» στελέχη όπως ο Θ. Μωραΐτης και Φ. Σαχινίδης φαίνεται ότι κρατούν χαμηλούς τόνους, αναμένοντας καρτερικά τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει πρώτος την κίνηση και ενδεχομένως αργότερα να ακολουθήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη όπως ο Γ. Πεταλωτής, ο Σ. Ξυνίδης και άλλοι συνεργάτες και συνομιλητές του κ. Παπανδρέου θα είναι παρόντες στην αυριανή εκδήλωση με ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό, όχι όμως και στις 3 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν θα τηρήσουν όλοι την ίδια στάση. Πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως ο κ. Π. Γερουλάνος, δεν επιθυμούν να δώσουν διχαστικό τόνο στους εορτασμούς και έτσι θα πάνε και στις δύο εκδηλώσεις. Φυσικά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες «εκπλήξεις» από στελέχη που θεωρούν εαυτούς αδικημένους από τη νυν ηγεσία. Είναι, εξάλλου, ενδεικτικό ότι εσχάτως ο κ. Ξυνίδης έριξε τα καρφιά του προς τον υπουργό Εξωτερικών: «Ας μην το ξεφτιλίσουμε κι άλλο το εορτάζον ΠΑΣΟΚ. Γιατί τα ελάχιστα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί (από στόματος του μοναδικού γνώστη προέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου) μόνο έναν νέο ευτελισμό του τύπου “58” ή “Ελιά” προοιωνίζονται».

Μπορεί, πάντως, οι σχεδιασμοί του πρώην πρωθυπουργού να μην του βγήκαν, όμως προχώρησε σε ρελάνς ανακοινώνοντας ότι η έκθεση θα κάνει τον γύρο της Ελλάδας. Κίνηση η οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει κινήσεις, αφού εν όψει του Συνεδρίου ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να… θυμίσει στη βάση του κόμματος ποιος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ και γιατί δεν πρέπει να εξαφανιστεί, όπως επιθυμεί ο κ. Βενιζέλος.
Την ίδια ώρα, η απουσία του από την εκδήλωση που διοργανώνει στις 3 Σεπτεμβρίου το… επίσημο κόμμα αποδεικνύει το πολεμικό κλίμα που υπάρχει. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν διστάζουν μάλιστα να ισχυριστούν ότι δεν έγινε από τον Γιώργο τυχαία η επιλογή της επίσκεψης στο Λονδίνο αλλά ήταν προμελετημένη, προκειμένου να μην αναγκαστεί να βρίσκεται στο Ζάππειο.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον τα βλέμματα στρέφονται προς το περιεχόμενο της ομιλίας κατά κύριο λόγο του πρώην πρωθυπουργού. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αυτή θα είναι άκρως πολιτική και όχι με αιχμές προς την ηγεσία, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει μια πολιτική πλατφόρμα και όχι να μιλήσει για το παρελθόν, αλλά κυρίως να αναφερθεί στο μέλλον, στο οποίο, όπως όλα δείχνουν, επιθυμεί να έχει εκ νέου ρόλο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...