Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Η απεργία τρώει το εξάμηνο

«Ωρα μηδέν» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το χειμερινό εξάμηνο στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να βρίσκεται ξανά στον αέρα και με δεκάδες χιλιάδες φοιτητές να παραμένουν σε «ομηρία».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιδρυμάτων αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες έως την Τρίτη. Αμφότεροι κατά τις χθεσινές συνελεύσεις τους ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας τους για ακόμα τρεις ημέρες, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ότι θα περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη διαθεσιμότητα και παρά το κλίμα «συναίνεσης» που φαινόταν να επικρατεί τις τελευταίες ημέρες.

«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει παρανόμως κλειστό. Μια μικρή μειοψηφία διοικητικών υπαλλήλων συνεχίζει να κρατά σε ομηρία φοιτητές, καθηγητές, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων τους. Μια μικρή ομάδα των ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν την κάλπη στη γενική συνέλευση για να εκβιάσουν αποφάσεις δια βοής. Διάλογος με το Πανεπιστήμιο κλειστό δεν γίνεται» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος και ξεκαθάρισε ότι «η Πολιτεία ούτε συναλλάσσεται ούτε εκβιάζεται».

Συνάντηση σήμερα

Ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στις 12.00 με 11μελή αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ.

Τη σκυτάλη των εξελίξεων παίρνουν βέβαια και οι φοιτητές που συμπαραστέκονται στους διοικητικούς και οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν, σε γενικές συνελεύσεις τους, για το εάν θα λήξουν τις καταλήψεις σχολών.
Το πλαίσιο των προτάσεων που έφερε το προεδρείο του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών καταψηφίστηκε με πλειοψηφία στη χθεσινή γενική συνέλευση, ενώ την ίδια απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία έλαβαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι στο ΕΜΠ. Οι τελευταίοι θα επανακαθορίσουν σε νέα συνέλευση τη στάση τους τη Δευτέρα και οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη, αφού δεν πείστηκαν από τις διαβεβαιώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου ότι διαθεσιμότητα δεν θα σημάνει απολύσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας είχε τονίσει ότι 650 υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα επανατοποθετηθούν σε ιδρύματα που έχουν κενά, ωστόσο αυτό αποκλείει πολλούς άλλους, αφού με την Κοινή Υπουργική Απόφαση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικοί από οκτώ ΑΕΙ.

«Λάδι» Μητσοτάκη

Πάντως το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ έστειλε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση ως προς τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο μέτρο.

Ενταση και λιποθυμία

Σημειώνεται ότι ένταση επικράτησε κατά τη συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανάμεσα σε όσους κρίνουν δεκτές τις προτάσεις του υπουργού και σε εκείνους που αντιπαρατίθενται. Μάλιστα μία γυναίκα λιποθύμησε και δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ