Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Η αποκάλυψει από το WikiLeaks για τον συνεργάσιμο καθηγητή Γλωσσολογίας

Τεράστια ικανοποίηση πρέπει να προκάλεσε στην αμερικανική πρεσβεία η τοποθέτηση του Γιώργου Μπαμπινιώτη στη θέση του υπουργού Παιδείας, αφού, με βάση τα δικά τους λεγόμενα, έχει υπάρξει απόλυτα συνεργάσιμος στο παρελθόν. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, που έχουν αποκαλύψει τα WikiLeaks, ο κ. Μπαμπινιώτης είχε στο πρόσφατο παρελθόν συνάντηση με στελέχη της πρεσβείας, κατά τη διάρκεια της οποίας «δέχτηκε με ενθουσιασμό τη βοήθεια των ΗΠΑ στην εφαρμογή ενός εθνικού συστήματος εισόδου στα πανεπιστήμια». Αν και ειδικός ο ίδιος σε θέματα εκπαίδευσης, αναζήτησε τα φώτα Αμερικανών.

Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα, που φέρει τον τίτλο «Ο ειδικός για την ελληνική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θέλει τη βοήθεια των ΗΠΑ» περιγράφεται αναλυτικά πώς ο κ. Μπαμπινιώτης περιέγραψε «χαρτί και καλαμάρι» στους Αμερικανούς αξιωματούχους τα κενά, τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Ο Μπαμπινιώτης θέλει να αλλάξει το υπάρχον σύστημα εισόδου στα πανεπιστήμια με ένα παρόμοιο με αυτό που ισχύει στις ΗΠΑ» γράφει ο κ. Σπέκχαρντ. Ο νέος υπουργός Παιδείας σχολίαζε ακόμα και τις εκλογές στην ΠΟΣΔΕΠ (!) λέγοντας τη γνώμη του για την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και τις φοιτητικές εκλογές. «Οι φοιτητές στα πανεπιστήμια έχουν γίνει υπερβολικά πολιτικοποιημένοι» είπε.

Το τηλεγράφημα κλείνει με το σχόλιο του κ. Σπέκχαρντ, που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό: «Η συνάντηση μαζί του και η ενθουσιώδης αποδοχή της προσφοράς μας για αμερικανική βοήθεια στις εξετάσεις εισόδου στα πανεπιστήμια έχει ανοίξει την πόρτα για αμερικανική συνεισφορά και εμπειρογνωμοσύνη σε μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην πρόσφατη ελληνική ιστορία. Στους προσεχείς μήνες θα συμβουλευτούμε το υπουργείο Εξωτερικών για τους καλύτερους τρόπους να προσφέρουμε αμερικανικές συμβουλές και βοήθεια».

Κώστας Παπαχλιμίντζος


Ο λεξικογράφος που δεν είχε… πολιτικές βλέψεις!

Αν και ποτέ «δεν είχε βλέψεις για πολιτικές θέσεις», όπως κατά καιρούς είχε δηλώσει, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης απεδέχθη την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει υπουργός Παιδείας. Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διετέλεσε πρύτανης του ιδρύματος από το 2000 έως το 2006, είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε επί υπουργίας Αρη Σπηλιωτόπουλου αναλαμβάνοντας να συντονίσει τον διάλογο για τις αλλαγές στο λύκειο και το εξεταστικό σύστημα. Μάλιστα, το τελικό πόρισμα του συμβουλίου είναι αυτό που, σε γενικές γραμμές, υιοθέτησε και η προκάτοχός του Αννα Διαμαντοπούλου, ενσωματώνοντάς το στο νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ακαδημαϊκής του καριέρας, που μετράει 31 χρόνια, ο κ. Μπαμπινιώτης αναδείχθηκε σε πολλά αξιώματα, μεταξύ των οποίων πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Ωστόσο, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως από την ενασχόλησή του με τη λεξικογραφία, καθώς συγκαταλέγεται στους εισηγητές της Σύγχρονης Γλωσσολογίας διδάσκοντας πρώτος τις σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης της ελληνικής γλώσσας.

Χθες, προτού καλά καλά προλάβει να αναλάβει αρμοδιότητες, ο κ. Μπαμπινιώτης δέχτηκε για το καλωσόρισμα τα «φίλια πυρά» από εκπροσώπους του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών. Με ανακοίνωσή του ο Θέμης Κοτσυφάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), τον κάλεσε να αποφασίσει «με ποιους είναι: με τη δημόσια εκπαίδευση ή με το σχολείο της αγοράς και της τρόικας». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως αλλάζοντας τα πρόσωπα στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα αλλάξει και η εκπαιδευτική πολιτική» και ζήτησε από τον νέο υπουργό να μην προχωρήσει «σε καμία fast track νομοθετική πρωτοβουλία που θα υπονομεύσει το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης», καθώς και να μην υπογράψει «το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα Αγροτικά Λύκεια».

Από την κριτική του κ. Κοτσυφάκη δεν ξέφυγε η κυρία Διαμαντοπούλου, την οποία χαρακτήρισε «υπουργό της φωτοτυπίας και της τιμωρίας». Οπως σχολίασε, «συνέδεσε το όνομά της με μια γενικευμένη μνημονιακή επίθεση στο δημόσιο σχολείο και στους εκπαιδευτικούς».

Eύη Πανταζοπούλου


Χαμός στο Internet: «Μην δω κανέναν ηλίθιο να γράφει το αβγό με ύψιλον»

«Φωτιά» πήραν οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στην ανακοίνωση του ονόματος του Γιώργου Μπαμπινιώτη στην κεφαλή του υπουργείου Παιδείας. Οι χρήστες των social media καλωσόρισαν τον νέο υπουργό με μεγάλη δόση σαρκασμού και χιούμορ, προβαίνοντας μάλιστα σε καυστικές συγκρίσεις με την προκάτοχό του Αννα Διαμαντοπούλου. «Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να τα κάνει χειρότερα από τη Διαμάντω; Δηλαδή τι θα κάνει; Θα καταργήσει ΚΑΙ τις φωτοτυπίες; Ή μήπως θα καταργήσει εντελώς τη διδασκαλία των ελληνικών;» αναρωτιέται ένας χρήστης. «Ο Μπαμπινιώτης θα πάρει το Μνημόνιο και θα υπογραμμίζει τα ορθογραφικά λάθη» σχολιάζει μια νεαρή γυναίκα σχετικά με την ανάθεση των νέων καθηκόντων του καθηγητή Γλωσσολογίας. «Ο Μπαμπινιώτης θα αναλάβει να εξετάσει (γραμματική, συντακτικό) τον Χρυσοχοΐδη στις ελληνικές μεταφράσεις των μνημονίων» προσθέτει σκωπτικά τρίτος, ενώ

ένας άλλος επικαλείται τον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Επί του προκειμένου ας θυμηθούμε τον Τσόρτσιλ και το περίφημο ”ανέκαθεν πίστευα ότι οι πλέον διεφθαρμένοι είναι οι πολιτικοί, μέχρι που γνώρισα τους καθηγητές πανεπιστημίου”. Παπαδήμος, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Μπαμπινιώτης… για να μην ξεχνιόμαστε».

Οι χρήστες των κοινωνικών μέσων δεν διστάζουν να καυτηριάσουν την ιδιότητα του καθηγητή ως γλωσσολόγου: «Ο Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ως ορθή τη γραφή ”αβγό”. Ετσι για να εξηγούμαστε, μη δω ποτέ κάναν ηλίθιο και πει ότι του πέταξαν ”αυγά”». «Οι ανορθόγραφοι θα πληρώνουν έξτρα φόρους και οι ασύντακτοι δεν θα πάρουν σύνταξη». «Μάλλον το Μνημόνιο θα πάει χρόνια, γι’ αυτό βάλανε Μπαμπινιώτη να μάθουμε να το κλίνουμε σωστά. Εγώ πληρώνω (ξανά) εγώ πληρώνω (ξανά) εγώ…», είναι ορισμένα μόνο από τα ειρωνικά σχόλια που κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο για την υπουργοποίηση του κ. Μπαμπινιώτη.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ