Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η «απολογία» του Γιάννου με… παιδικές αναμνήσεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

«Γεννήθηκα κάπως ανορθόδοξα, στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1949. Οι γονείς μου δεν έζησαν ποτέ μαζί». Με αυτά τα λόγια ξεκινά το βιβλίο του ο πάλαι ποτέ τσάρος της ελληνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση με τίτλο «Στάσεις και αποστάσεις». Μόνο που και ο… ίδιος αν «διάβαζε» το βιβλίο «απολογία» του Γιάννου Παπαντωνίου (τουλάχιστον σε ένα μεγάλο μέρος του), μια έκπληξη θα την πάθαινε για το «αθωωτικό πόρισμα» που εκδίδει για τον εαυτό του, αυτός που το όνομά του έχει εμπλακεί σε μια σειρά από «καυτές» υποθέσεις και σήμερα ελέγχεται για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και διώκεται για το «πόθεν έσχες» του. Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν παραλείπει να… ξετινάξει τον Γιώργο Παπανδρέου για μια σειρά ζητημάτων και φυσικά για το «λεφτά υπάρχουν» αλλά και για τον τρόπο που οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο. Σκληρή κριτική ασκεί και στον Αντώνη Σαμαρά επειδή, όπως γράφει, από τη μια κατηγορεί τους ανθρώπους του Σημίτη και από την άλλη τους έκανε υπουργούς (Στουρνάρας, Χαρδούβελης κ.ά.) στην κυβέρνησή του!

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου του ο «μίστερ Colgate» (όπως τον αποκαλούσαν εχθροί και φίλοι) περιγράφει τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

«Μου έλειπε η πατρική παρουσία. Οταν ήμουν μικρός έκανα την προσευχή μου πριν κοιμηθώ και παρακαλούσα την Παναγία να γυρίσει ο πατέρας μου από την Αμερική, όπου, σύμφωνα με τον μύθο που μου είχαν παρουσιάσει, ζούσε. Τον πρωτογνώρισα όταν ήμουν 19 ετών. Δεν συνδέθηκα ποτέ μαζί του. Τα πρώτα παιδικά χρόνια μου κύλησαν ήρεμα στο σπίτι μας στα Εξάρχεια. Για τα μέτρα της εποχής η ζωή μας ήταν άνετη. Νηπιαγωγείο πήγα σε ηλικία πέντε ετών στο Μπερζάν της Σχολής Μωραΐτη. Ημουν επιμελής μαθητής, με καλούς βαθμούς, αν και αρκετά ζωηρός στην τάξη και στα διαλείμματα .Παράλληλα με το σχολείο φοιτούσα στη Γαλλική Ακαδημία στην οδό Σίνα, για τα γαλλικά, και στο Ωδείο Αθηνών για να μάθω βιολί. Εκανα επίσης μαθήματα στο σπίτι με Γερμανίδα καθηγήτρια. Το 1963 μετακομίσαμε από το πατρικό σπίτι στα Εξάρχεια σε διαμέρισμα που αγόρασε η μητέρα μου στην οδό Πλουτάρχου στο Κολωνάκι».

Στη συνέχεια, ο Γιάννος Παπαντωνίου αναφέρεται στη σύλληψή του κατά την επταετία, προσπαθώντας να εμφανισθεί ως «αγωνιστής της δημοκρατίας». Γράφει: «Μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του Γεωργίου Παπανδρέου, μαζί με δυο φίλους συμφοιτητές, τον Νίκο Αλεβιζάτο και τον Πάνο Λουκάκο (σ.σ. τον σημερινό δημοσιογράφο), προγραμματίσαμε να ζητήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του στη διάρκεια μαθήματος που θα διεξαγόταν την ημέρα της κηδείας στη Νομική Σχολή. Η πρωτοβουλία μας είχε μαζική απήχηση στο κατάμεστο ακροατήριο. Επειτα από λίγες ημέρες, ένα πρωί μάς συνέλαβαν και μας οδήγησαν στα κρατητήρια της Μπουμπουλίνας. Περάσαμε τέσσερις μέρες και νύχτες σε κελιά. Στο τέλος, μας άφησαν να φύγουμε, αλλά από τότε είμαστε σε συνεχή επιχείρηση».

Στις αρχές του 1969 ο Παπαντωνίου φεύγει για σπουδές στις ΗΠΑ, όπου στο διαμέρισμα στο οποίο μένει οι ένοικοι δίπλα δεν τον αφήνουν να κοιμηθεί γιατί διοργάνωναν πάρτι μέχρι πρωίας! Για να πάει διακοπές, δούλεψε δυο εβδομάδες στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου μεταφέροντας βιβλία, στη συνέχεια με αυτοκίνητο που θα παρέδιδε σε κάποιον έκανε 3.000 χιλιόμετρα και κοιμόταν σε κάμπινγκ με δύο δολάρια τη νύχτα, τρώγοντας χάμπουργκερ (σ.σ. Βασανίσθηκε ο άνθρωπος πολύ!!!). Αφού συνεχίζει να διηγείται τις περιπέτειές του και τη γνωριμία του με τη Λία (την κόρη του Γιώργου Καρτάλη), την οποία παντρεύτηκε στα 23 του και με την οποία απέκτησε (στο Παρίσι) την κόρη του Δάφνη, περνάει στον «πολιτικό Γιάννο» και στην… απολογία του.

Αφού δηλώνει ΚΚΕ εσωτερικού (μέλος της κομματικής οργάνωσης βάσης Εξαρχείων), το 1977 εκλέχτηκε ειδικός επιστήμονας στο Οικονομικό της Νομικής. Εκεί γνωρίζει τον Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο, όπως λέει, βαθμολόγησε με «10 μεταξύ χιλίων φοιτητών»!

Προς τα τέλη του 1977 απομακρύνεται από το ΚΚΕ εσωτερικού και δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Απόστολο Λάζαρη, υπεύθυνο του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Με αφορμή ένα άρθρο του στο «Αντί» του ζητά να γνωριστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπως και γίνεται. Από εκεί και έπειτα ανοίγουν οι πόρτες της καριέρας. Μάλιστα, όπως διηγείται, το 1981 που επιστρατεύτηκε για τον… αγώνα της Αλλαγής θυμάται ότι ο Ανδρέας τον ρώτησε «εάν αντέχει το στομάχι του» και, όπως συμπληρώνει, το τι σήμαινε αυτή η ερώτηση το κατάλαβε μετά.

Τον Ιούνιο του 1984 ο Παπανδρέου τον «τελειώνει» από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου τον είχε διορίσει με λίστα, και τον κάνει σύμβουλό του για θέματα ΕΟΚ. Πριν περάσει στο κεφάλαιο ΟΝΕ δεν ξεχνά να «καρφώσει» τον σημερινό πρωθυπουργό για τον οποίο λέει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ανατράπηκε από τον Σαμαρά σε συνθήκες που ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί».

Περιγράφοντας την κατάσταση το 1993 γράφει: «Η κατάσταση της οικονομίας παρέμενε δραματική. Το δημοσιονομικό έλλειμμα έκλεισε στο 12% του ΑΕΠ. Υπήρχε μεγάλη δυσκολία δανεισμού. Το διεθνές κλίμα για την Ελλάδα ήταν αρνητικό, ως εχθρικό. Υπήρχε ανησυχία για χρεοκοπία». Ο θάνατος του Γιώργου Γεννηματά κάνει τον Ανδρέα να ορίσει τον Γιάννο υπουργό Οικονομικών. Και εκεί ένα γνώριμο πρόσωπο (σε όλους μας πια) σκάει μύτη. «Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) με πρόεδρο τον συνεργάτη μου Γιάννη Στουρνάρα ανέλαβε να εκπονήσει το Πρόγραμμα Σύγκλισης». Στη συνέχεια διηγείται πως «έφαγε» τον Γιάννη Μπούτο από διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και τοποθέτησε τον… (για μαντέψτε). Τον Λουκά Παπαδήμο! Ολα δένουν αρμονικά για τη συνέχεια. «Οταν ο Λουκάς Παπαδήμος αντικατέστησε τον Γιάννη Μπούτο τη θέση του κατέλαβε με εισήγησή μου ο Παναγιώτης Θωμόπουλος»…

Δεν αργεί σε άλλο σημείο να δηλώσει «Σημιτάνθρωπος». Αφού, όπως γράφει στη σελίδα 107 του βιβλίου του, «Ημουν ο πρώτος υπουργός που έκανε δημόσια δήλωση υπέρ της υποψηφιότητας Σημίτη»…

Λάθος η επιλογή Παπανδρέου

«Ο Κώστας Σημίτης είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και είχε επιλέξει τον Γιώργο Παπανδρέου για διάδοχό του. Η απόφασή του αυτή εξηγούσε σε μεγάλο βαθμό την απροθυμία του να ανοίξει νέα θέματα για το μέλλον της χώρας. Είχε εκχωρήσει στον διάδοχό του αυτή την πρωτοβουλία. Οι υπουργοί δεν ήμασταν κοινωνοί των προθέσεών του… Η προεπιλογή συγκεκριμένου προσώπου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν διπλό λάθος. Η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου 2009-2012 αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων και κατέρρευσε απαξιωμένη, αφού οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο… Η ήττα ήταν αναμενόμενη».

«Τύπωσαν αφίσες χωρίς να με ρωτήσουν»

Τα όσα ισχυρίζεται ο Παπαντωνίου για το έγκλημα της Σοφοκλέους προκαλούν τον κοινό νου. Γράφει ο πρώην υπουργός: «Η δήλωση ότι το Χρηματιστήριο θα ανέβει στις 7.000 μονάδες, που μου αποδίδεται, δεν έγινε ποτέ από μένα. Εγινε από παράγοντα της τραπεζικής αγοράς. Δική μου δήλωση ήταν ότι το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της οικονομίας. Είναι αλήθεια ότι το συνέδεα με την πορεία της οικονομίας. Η επισήμανση αυτή ήταν κοντά στην πραγματικότητα. Το ΠΑΣΟΚ χωρίς συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τύπωσε αφίσες ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου 2000, προβάλλοντας με άκομψο τρόπο τη μέχρι τότε άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών ως θετικό πολιτικό γεγονός. Η πτώση των τιμών του ΧΑΑ οδήγησε σε απώλεια πολλών χρημάτων. Προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε κοινωνικό και ανθρώπινο επίπεδο. Σε όλο αυτό το διάστημα αισθανόμουν βαθιά λύπη» (σ.σ. Μα ήταν εμφανές, έχασε πολλά κιλά!!!).

«Η απογραφή της Ν.Δ. υπεύθυνη για όλα»

«Στη χώρα μας η επιτυχία της ΟΝΕ δεν συγχωρήθηκε. Η υπονόμευση της ένταξης στην ΟΝΕ ξεκίνησε με τις καταγγελίες της Ν.Δ. από τη θέση της αντιπολίτευσης ότι ενταχθήκαμε με πλαστά στοιχεία, με τραβεστί οικονομία. Ως κυβέρνηση επιχείρησε με την απογραφή να τεκμηριώσει αυτήν την καταγγελία. Η τεκμηρίωση στηρίχτηκε σε μια λογιστική απάτη: την αναδρομική αλλαγή του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών, που στη χώρα μας είναι πολύ υψηλές και επηρεάζουν το ύψος των ελλειμμάτων. Η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσισε να εφαρμόσει αναδρομικά τη μέθοδο της εγγραφής κατά τον χρόνο των πληρωμών. Η μετάθεση εξηγεί περίπου το 80% των αποκλίσεων των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που προέκυψαν μετά την απογραφή… Ομως η αναδρομική εφαρμογή των νέων λογιστικών κανόνων παραβίαζε κάθε έννοια δεοντολογίας, ενώ οι τεράστιες αποκλίσεις που προκάλεσε δυσφήμησαν τη χώρα καθιστώντας τα greek statistics ως το πιο σύντομο ανέκδοτο…»

Η εξήγηση για το «πόθεν έσχες»

«Πρόσφατα το 2012 επιχειρήθηκε να δοθεί συνέχεια στις καταγγελίες με αφορμή έναν λογαριασμό 1.300.000 ευρώ που είχε δημιουργήσει η σύζυγός μου το 2000 – σε ξένη τράπεζα, ως καταπίστευμα για τα παιδιά της από τον προηγούμενο γάμο της. Η επιχείρηση προσέκρουσε στο γεγονός ότι ο λογαριασμός αποτελούσε διευθέτηση θέματος της προηγούμενης οικογένειας της συζύγου μου… Τα χρήματα κατατέθηκαν τον Μάιο και τον Αύγουστο του 2000 σε χρόνο πολύ προγενέστερο από την έναρξη της θητείας μου στο ΥΕΘΑ στις 31 Οκτωβρίου του 2001… Το 2010 τα χρήματα επαναπατρίστηκαν, κατατέθηκαν σε ελληνική τράπεζα στο όνομα των παιδιών και φορολογήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο».

Οι άνθρωποι του Σημίτη

«Είναι χαρακτηριστικό της ελαφρότητας με την οποία διακινούνται κατηγορίες στην ελληνική πολιτική ότι η Ν.Δ. όταν ανέλαβε την ευθύνη της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης κατά την περίοδο 2011-2014 προσέφυγε σε πρόσωπα που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Σημίτη κατά τη διάρκεια της ενταξιακής περιόδου. Στήριξε το 2011 τον Λουκά Παπαδήμο ως πρωθυπουργό και συμμετείχε στην κυβέρνησή του, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, πρωθυπουργός από το 2012, επέλεξε ως υπουργούς Οικονομικών κατά σειρά τους Βασίλη Ράπανο (που δεν δέχθηκε τελικά) και Γιάννη Στουρνάρα, προέδρους του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών, και πρόσφατα τον Γκίκα Χαρδούβελη, διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

«Στα Ιμια οι Ε.Δ. δεν ήταν έτοιμες»

Απίστευτες ήταν και οι τοποθετήσεις του για τα Ιμια. Γράφει: «Με αφορμή την έγερση της ελληνικής σημαίας σε βραχονησίδα του Αιγαίου, η Τουρκία αμφισβήτησε στρατιωτικά την ελληνική κυριαρχία σε αυτή τη βραχονησίδα προβάλλοντας το επιχείρημα των γκρίζων ζωνών… Ηταν φανερό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν ήταν έτοιμες για ένα τέτοιο θερμό επεισόδιο. Βρέθηκε τελικά διπλωματική λύση που διαφύλασσε την εθνική αξιοπρέπεια!» (Προφανώς εννοεί με το «ευχαριστώ» του Σημίτη στη Βουλή προς τις ΗΠΑ.) Λέξη για το ελικόπτερο, κουβέντα για τους τρεις Ελληνες ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους! Τσιμουδιά για το… πανό (όπως αποκάλεσε ο Πάγκαλος τη σημαία μας) που το πήρε ο… αέρας.

«Το Μνημόνιο ήταν λάθος από την αρχή»

«Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να ανακοινώσει τη σύναψη του Μνημονίου, που ισοδυναμούσε με υποταγή της χώρας σε καθεστώς επιτροπείας, στο Καστελόριζο με φόντο ένα τουριστικό τοπίο. Το Μνημόνιο έπασχε σε κρίσιμα σημεία:

1. Δεν έγινε αποτελεσματική διαπραγμάτευση λόγω αδυναμίας της ελληνικής πλευράς.
2. Ο σχεδιασμός του Μνημονίου ήταν ελαττωματικός στο μέτρο που οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης αντιμετώπιζαν για πρώτη φορά προβλήματα διάσωσης χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία.

Η πολιτική της τρόικας οδήγησε την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Το ΑΕΠ μειώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών κατά 25%. Πρόκειται για πτώση που παραπέμπει σε περιόδους πολέμου. Η ανεργία προσεγγίζει το 30% ενώ για τους νέους υπερβαίνει το 60%…»

Το 1.330.000 ευρώ που τον έφεραν αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη

Υπό τον έλεγχο της Δικαιοσύνης με ανοιχτά δικαστικά μέτωπα βρίσκεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου.

Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα (εντός του Νοεμβρίου) θα βρεθεί στο εδώλιο για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ εκκρεμεί η παραπομπή του σε δίκη για το ίδιο αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.

Οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ άρχισαν όταν αποκαλύφθηκε, μέσω της «λίστας Λαγκάρντ», η κατάθεση της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, ύψους 1.330.000 ευρώ, στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Η επίμαχη κατάθεση ωστόσο δεν συμπεριελήφθη στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, με αποτέλεσμα να διωχθούν ποινικά τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ως άμεση συνεργός στις πράξεις του. Η πρώτη δίκη αφορά τη δήλωση «πόθεν έσχες» του οικονομικού έτους 2008.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προσδιοριστεί η δίκη του κ. Παπαντωνίου για την ίδια υπόθεση, αλλά αυτή τη φορά για το οικονομικό έτος 2010. Σημειώνεται ότι, λόγω αλλαγής στο νομοθετικό πλαίσιο, η ανακριβής δήλωση «πόθεν έσχες» από το 2010 και μετά διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, από τον ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή «τρέχει» η έρευνα που αφορά τον εντοπισμό της προέλευσης των επίμαχων χρημάτων που βρέθηκαν στον λογαριασμό της κυρίας Κουράκου στην Ελβετία, ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός από το 2000 έως το 2010, χρονιά που το επίμαχο ποσό επαναπατρίστηκε με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη. Τόσο ο πρώην υπουργός όσο και η σύζυγός του έχουν υποστηρίξει ότι επρόκειτο για χρήματα του πρώην συζύγου της κυρίας Κουράκου που προορίζονταν για τους δύο γιους τους.

Οι δικαστικές Αρχές Διαφθοράς ωστόσο θεωρούν ότι υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την έως τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD και πρέπει να διερευνηθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν αποσταλεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στην Ελβετία, οι απαντήσεις των οποίων αναμένονται. Η κυρία Κουράκου έχει δώσει τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα των λογαριασμών της στην Ελβετία, κάτι που ωστόσο αρνήθηκε να πράξει το ζεύγος Κανδαλέπα, κουμπάροι του Γιάννου Παπαντωνίου, από τους λογαριασμούς των οποίων «έφυγαν» δύο εμβάσματα ύψους περίπου 1.000.000 ευρώ και κατέληξαν στους λογαριασμούς της κυρίας Κουράκου.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ξεφτίλα στο Καστελόριζο! Τούρκοι βεβήλωσαν την ελληνική σημαία στο ακριτικό νησί με drone

Βαρύτατη πρόκληση κατά της χώρας μας, που θυμίζει έντονα το σκηνικό που είχε στηθεί στα Ιμια, όταν Τούρκοι «δημοσιογράφοι» είχαν κατεβάσει την ελληνική σημαία...

Εστία Επενδυτική: Ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν τα Μ.Μ.Ε. της «λίστας Πέτσα»

Kαταθέσαμε σήμερα ασφαλιστικά μέτρα για τον τρόπο που επελέγησαν  τα Μ.Μ.Ε.,  στα οποία διανεμήθηκε το περίφημο κονδύλι των 20 εκ. (διαδικασίες, κριτήρια κλπ.) O κ. Πέτσας...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ

Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές μέχρι αργά το βράδυ Δύο ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας, οι φορολογούμενοι μπορούν μέσω του δικτύου ΟΠΑΠ να πληρώσουν...

Η επικοινωνία με τα παιδιά είναι το «κλειδί» για τη διαχείριση των νέων συνθηκών

Η επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά, αποτελεί βασικό πυλώνα για την εύρυθμη  λειτουργία και ισορροπία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας. Η έναρξη της...

Χλιδάτη ανακαίνιση στο γραφείο του Νίκου Παπαθανάση – Παρήγγειλε μπανιέρα και διπλό κρεβάτι για να… χαλαρώνει στο υπουργείο

Το πρώτο του αναπτυξιακό έργο προώθησε με μεγάλη ταχύτητα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Προχώρησε σε πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του...