Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Η ατζέντα για την «τρύπα» του 1,4 δισ. ευρώ

H κάλυψη της «μαύρης τρύπας» 1,4 δισ. ευρώ στα έσοδα του Προϋπολογισμού του 2014, η βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας σε συνδυασμό με την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30% και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

Το πλέον επείγον θέμα είναι φυσικά η ανάταξη των φορολογικών εσόδων που έκλεισαν με «μαύρη τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014 και εμφανίζουν υστέρηση και τον Ιανουάριο, λόγω του κλίματος χαλάρωσης που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος.

Ρόλο «κλειδί» στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα παίξει η βελτίωση στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 100 δόσεων. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για καθορισμό της ελάχιστης δόσης στο 20% του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη καθώς και επέκταση των 100 δόσεων ακόμη και για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Επίσης, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε το ελάχιστο ποσό της δόσης για φόρους και εισφορές δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% του οικογενειακού εισοδήματος του οφειλέτη.

Παράλληλα η κυρία Βαλαβάνη επεξεργάζεται σχέδιο για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από τον νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Με την πληρωμή και της έκτης δόσης στο τέλος Φεβρουαρίου, ο ΕΝΦΙΑ, όπως έχει υποσχεθεί η νέα κυβέρνηση, θα πρέπει να καταργηθεί. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο για την επιβολή του νέου ΦΜΑΠ, το οποίο όμως θα συνοδευτεί από οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 30%.

Ο νέος ΦΜΑΠ σε συνδυασμό με τη μείωση των αντικειμενικών αξιών μπορεί να κοστίσει στα έσοδα του Προϋπολογισμού έως και 1,5 δισ. ευρώ, αλλά αυτό εξαρτάται από το πώς θα διαμορφωθεί η φορολογική κλίμακα, αλλά και από το ύψος του αφορολόγητου ορίου του νέου φόρου.
Στη φορολογία των φυσικών προσώπων εξετάζονται ευρύτερες αλλαγές με αιχμή την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ για όλους και μια νέα προοδευτική κλίμακα.

Βέβαια αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι εάν η νέα κλίμακα θα εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015 ή από το 2016. Υπενθυμίζεται ότι τελευταία φορά που τα εισοδήματα φορολογήθηκαν με αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ ήταν το 2011 (και αφορούσε τα εισοδήματα του 2010). Ο ανώτατος συντελεστής της χρονιάς εκείνης ήταν 45% και αφορούσε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ