Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Ι.Χ.: Τι θα γίνει με τα ανασφάλιστα

Θα επιστραφούν ή θα συμψηφιστούν τα χρήματα για αυτους που πλήρωσαν

Ακυρώνεται το πρόστιμο των 250 € μετά το μέγα φιάσκο

Τη γλιτώνουν οριστικά όσοι συνάψουν συμβόλαιο ακόμα και τώρα. Προθεσμία έως 14 Ιουλίου για αλλαγές στοιχείων και διαγραφές.  Σε ποιες κινήσεις πρέπει να προβούν οι οδηγοί που έλαβαν ραβασάκι

Η Θέση μας: Λάθος στο λάθος…

Διαβάστε επίσης:

►Αποκάλυψη για τη «λίστα Λαγκάρντ»: Ο Μπόμπολας πελάτης της ομάδας Παπασταύρου

►Το βιολί βιολάκι τους οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

►Γελοιότητες από τον Ολλανδό Βίλντερς: Οι Ελληνες τρώνε τα λεφτά τους σε ούζο και σουβλάκια

►Εκαναν ισλαμική προσευχή μέσα στην Αγια-Σοφιά

►Εμβόλιο και για την υψηλή χοληστερόλη

►Ανατροπή με τους τίτλους ιδιοκτησίας εκτάσεων γης

►Αρχισε η κούρσα των μηχανογραφικών

►Νέος γύρος απολύσεων στη Νέα Δημοκρατία

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Ακυρώνονται προσωρινά τα πρόστιμα των 250 ευρώ για τους περίπου 1.100.000 φορολογουμένους που έλαβαν ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο επειδή βρίσκεται στην κατοχή τους ανασφάλιστο Ι.Χ. Μετά το κυβερνητικό φιάσκο που προκλήθηκε με τις λανθασμένες διασταυρώσεις ανασφάλιστων και ασφαλισμένων οχημάτων και την απίστευτη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι πολίτες με κλεμμένα, κατεστραμμένα αυτοκίνητα ή με Ι.Χ. που βρίσκονται είτε σε ακινησία είτε σε διαδικασία μεταβίβασης, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «παγώσει» έως τις 14 Ιουλίου το συγκεκριμένο μέτρο, εισπρακτικού -κυρίως- χαρακτήρα, που ζυμώνεται εδώ και τρία χρόνια από την κυβέρνηση και τον ασφαλιστικό κλάδο. Εως τις 14 Ιουλίου:

Ακυρώνονται τα πρόστιμα που προβλέπονται στο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο που έχει αποσταλεί μέσω του TAXISnet. Οσοι ασφαλίσουν τα οχήματά τους έως τη συγκεκριμένη προθεσμία δεν θα κληθούν να πληρώσουν το παράβολο των 250 ευρώ.

Δίνεται μία νέα ευκαιρία σε περίπου 300.000-400.000 φορολογουμένους με αυτοκίνητα σε ακινησία και σε πολίτες που έπεσαν θύματα των σφαλμάτων που υπάρχουν στα διάφορα αρχεία των κρατικών υπηρεσιών να προχωρήσουν σε διορθώσεις στοιχείων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε νέες διασταυρώσεις (ανάμεσα στα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών και της Εφορίας), ώστε να ληφθούν υπόψη και οι διορθώσεις. Οσον αφορά τους περίπου 11.000 φορολογουμένους που ήδη προχώρησαν στην ασφάλιση του οχήματός τους, το παράβολο προστίμου των 250 ευρώ θα τους επιστραφεί. Ομως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει διευκρινίσει ακόμα εάν θα γίνει με την καταβολή μετρητών ή μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις.

Διαδικασία

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες λανθασμένα το όχημά σας περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μη ασφαλισμένων, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία:

•Εάν ήταν ασφαλισμένο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση στην οποία το έχετε ασφαλίσει προκειμένου να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.

•Εάν δεν σας ανήκε ποτέ ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορίας ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια για τη φορολογία σας ΔΟΥ, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).

•Εάν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας ή το όχημα δεν σας ανήκει πλέον, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αρμόδια, κατά τα προαναφερθέντα, Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.

•Εάν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε ΔΟΥ προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης.

 «Πέναλτι» ανάλογα με τον κυβισμό

Θεωρητικά, το μέτρο της επιβολής προστίμου για τα ανασφάλιστα Ι.Χ. επιστρέφει στις 15 Ιουλίου. Ομως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το πρόστιμο-παράβολο να επιβληθεί κλιμακωτά ανάλογα με τον κυβισμό, π.χ. 100 ευρώ ως 250 κ.εκ., 200 ευρώ από 250 ως 1.000 κ.εκ. και 250 ευρώ για τα μεγαλύτερου κυβισμού.

Πάντως, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, «οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οχημάτων τους πριν από την ημερομηνία λήξης τους και οφείλουν να τα έχουν ασφαλισμένα εφόσον δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, ασχέτως εάν τα κινούν ή όχι». Υπενθυμίζεται ότι, εάν σήμερα σε έλεγχο της Αστυνομίας διαπιστωθεί κυκλοφορία οχήματος χωρίς ασφάλιση, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 250 ευρώ για μηχανάκι, 500 ευρώ για Ι.Χ. και 1.000 ευρώ για φορτηγά.

Οσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή, έχουν κατατεθεί πινακίδες ή έχουν αποσυρθεί καλό θα ήταν να περιμένουν τη νέα διασταύρωση προκειμένου στη συνέχεια να διαπιστώσουν εάν εμφανιστούν και πάλι ως κάτοχοι ανασφάλιστου Ι.Χ.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ