Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Ι.Χ.: Τιμωρία για όσους κατέθεσαν πινακίδες

Καμία από τις πολυδιαφημισμένες φοροελαφρύνσεις που περίμεναν με αγωνία οι πολίτες, όπως για παράδειγμα η καταβολή τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων ή η δυνατότητα λήψης των πινακίδων στη διάρκεια του 2015 και η πληρωμή μόνο μέρους των τελών για τους υπόλοιπους μήνες έως το τέλος του χρόνου (όπως ίσχυσε το 2014) ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, δεν «πέρασε» στις δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν με τη μορφή τροπολογιών στο παρά πέντε της φετινής χρονιάς στη Βουλή.

Ετσι, η κυβέρνηση τιμωρεί όσους καταθέτουν πινακίδες τώρα και τους αναγκάζει να πληρώσουν το σύνολο των τελών κυκλοφορίας, εάν θελήσουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους κάποια χρονική στιγμή εντός του 2015.

Με μια υπερτροπολογία το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να διορθώσει κάποια προβλήματα με την καταβολή του ΦΠΑ από κατασκευαστικές εταιρίες (θα πληρώνεται κατά την πώληση του ακινήτου), επεκτείνει τα κίνητρα απόσυρσης Ι.Χ. και το 2015, παγώνει τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2015, παρατείνει κατά ένα έτος την προθεσμία παραγραφής φορολογικών υποθέσεων που λήγει στο τέλος του 2014 και βάζει τίτλους τέλους στον «επαγγελματία επενδυτή».

Οι διατάξεις αυτές δεν φέρνουν καμιά ουσιαστική ελάφρυνση στους φορολογουμένους. Αποτελούν απλώς «μερεμέτια» στη φορολογική νομοθεσία, καθώς κλείνουν εκκρεμότητες και διορθώνουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους φορολογουμένους. Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν:

ΦΠΑ κατασκευαστών: Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης ακινήτων για τους κατασκευαστές. Με τη διάταξη που ισχύει σήμερα ο κατασκευαστής είχε προθεσμία τεσσάρων ετών από την αποπεράτωση της οικοδομής προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση, μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και να πληρώσει τον ΦΠΑ. Αν δεν μπορούσε εντός της συγκεκριμένης περιόδου να το κάνει, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ αυτοπαράδοσης. Με την τροπολογία δεν απαιτείται η καταβολή του ΦΠΑ, παρά μόνο όταν πουληθεί το ακίνητο.

Μεταβολές στο έντυπο Ε9: Αλλαγές που έγιναν στην ακίνητη περιουσία μέσα στο 2014 θα πρέπει να δηλωθούν έως τις 31 Μαρτίου 2015. Οι μεταβολές που γίνονται στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων από 1/1/2015 και μετά θα πρέπει να δηλώνονται εντός τριάντα ημερών στο Ε9.

Απόσυρση Ι.Χ.: Παρατείνεται για ακόμη ένα έτος το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων με επέκτασή του και στα οχήματα που μπορεί να αποσυρθούν. Πλέον θα είναι δυνατόν να αποσύρονται και οχήματα τα οποία έχουν λάβει για πρώτη φορά πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα το έτος 2001. Το όφελος από την απόσυρση κυμαίνεται από τα 300 έως και τα 2.800 ευρώ, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος που αγοράζεται μετά την απόσυρση. Παράλληλα παρατείνεται έως τις 31/12/2016 (έληγε 31/12/2015) η προθεσμία κατάθεσης της αίτησης επιστροφής της διαφοράς του τέλους ταξινόμησης σε περίπτωση αντικατάστασης αποσυρόμενου της κυκλοφορίας επιβατικού ή φορτηγού αυτοκινήτου κ.λπ.

Φόρος υπεραξίας: Προβλέπεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας από την 1η Ιανουαρίου 2015 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Προσφυγές για φορολογικές διαφορές: Επεκτείνεται από τις 60 στις 90 ημέρες η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές Αρχές για να κάνουν δεκτές ή να απορρίψουν τις ενδικοφανείς προσφυγές που καταθέτουν οι φορολογούμενοι. Η επέκταση κρίθηκε σκόπιμη καθώς λόγω του μεγάλου όγκου των ενδικοφανών προσφυγών πολλές έμεναν αναπάντητες από τη Φορολογική Διοίκηση, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται. Εφόσον δεν απαντηθούν εντός της σχετικής προθεσμίας απορρίπτονται αυτόματα.

Παραγραφή υποθέσεων: Παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων φορολογικού ελέγχου έως και το τέλος του 2015. Αφορά υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν εντολές ελέγχου έως και τις 31/12/2014.

«Επαγγελματίας επενδυτής»: Καταργούνται οι διατάξεις για τον «επαγγελματία επενδυτή» και πλέον η υπεραξία από τίτλους θα φορολογείται μόνο με συντελεστή 15%. Οι διατάξεις για τον χαρακτηρισμό ενός επενδυτή ως επαγγελματία που οδηγούσαν στη φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 26% ή 33%, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του, είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και πλέον καταργούνται.

Απογραφή επιχειρήσεων: Για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση 2013 θεωρείται ως απογραφή έναρξης το 10% των αγορών της χρήσης του 2013 και ως απογραφή λήξης το 10% των αγορών του φορολογικού έτους 2014.

Aναστολή για τον ΕΝΦΙΑ λόγω κρίσης

Αίτηση στην Εφορία τους θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015 οι επιχειρηματίες που διεκδικούν αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ εξαιτίας σημαντικής πτώσης του τζίρου τους και πρακτική οικονομική αδυναμία πληρωμής του. Η αίτηση αναστολής συνοδεύεται από εντολή επιτόπιου ελέγχου για την εξακρίβωση του κύκλου εργασιών του νομικού προσώπου.

Με εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου (φωτό), ορίζεται ότι η χορήγηση αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε νομικά πρόσωπα πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου προϊσταμένου της ΔΟΥ που έχει εκδώσει τη δήλωση ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που έχει παύσει η λειτουργία της επιχείρισης, πραγματοποιείται με απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ υποδοχής, στην οποία περιήλθε η αρμοδιότητα του ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ