Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η χαριστική βολή στο διαλυμένο (από τον Λοβέρδο) ΕΣΥ

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στους γιατρούς οι νέοι οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς σε πολλά θεραπευτήρια, όπως στη Ρόδο, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, στο «Γ. Χατζηκώστα» και στο Ρέθυμνο, διαγράφουν τμήματα και μονάδες, ελαττώνουν νοσηλευτικά κρεβάτια και καταργούν τμήματα προμηθειών.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας καταγγέλλει ότι με τους νέους οργανισμούς, που καθορίζουν τον αριθμό των κλινών, των κλινικών και των εργαζομένων σε κάθε νοσοκομείο, ισοπεδώνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ επίκεινται και απολύσεις σε ιατρικό προσωπικό. «Σε όλα τα νοσοκομεία καταργούν τα τμήματα προμηθειών με προφανή σκοπό να αναθέσουν τις χρυσοφόρες προμήθειες σε ιδιώτες. Παράλληλα, η τρόικα έχει ζητήσει απολύσεις και δεν αποκλείεται να διώξουν και τους γιατρούς» σημειώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Βαρνάβας.

Από την πλευρά της, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του να καταργηθεί καμία από τις περίπου 20.000 ενεργές κλίνες (όσες δηλαδή λειτουργούν) που διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία, συμπεριλαμβανόμενων και των ΜΕΘ, αλλά και ούτε επρόκειτο να απολυθεί προσωπικό.

Οπως αναφέρουν έγκυρες πηγές από το υπουργείο Υγείας, στους νέους οργανισμούς έχουν αφαιρεθεί μόνο τα κρεβάτια που ήταν στα «χαρτιά» των παλαιών, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να υπάρχουν στους θαλάμους των κλινικών. Δηλαδή, μία κλινική με τον παλαιό οργανισμό όριζε 20 κρεβάτια, στην πραγματικότητα όμως υπήρχαν μόνο τέσσερα. «Σε αρκετά νοσοκομεία λειτουργούν π.χ. δύο παθολογικές κλινικές με τέσσερα και πέντε κρεβάτια η καθεμία, που φυσικά παρουσιάζουν ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτές οι κλινικές καθώς και το προσωπικό τους θα συγχωνευτούν σε μία» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, το υπουργείο παραδέχεται ότι σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει σοβαρά λάθη και παραλείψεις, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί από τις νέες διοικήσεις των Υγειονομικών Περιοχών Ελλάδας, που τοποθετήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου, να κάνουν εκ νέου τις εισηγήσεις τους με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, όπου χρειάζεται. Και αυτό γιατί στους νέους οργανισμούς, που φαίνεται να έχουν «γραφεί στο πόδι» από τις προηγούμενες διοικήσεις των νοσοκομείων (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου), παρατηρήθηκαν περιπτώσεις, όπως στο Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα, να έχει «εξαφανιστεί» το Τμήμα Διοίκησης, ενώ στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχει Ψυχιατρική Κλινική, που ήδη λειτουργεί!

Στο έλεος του Θεού βαριά ασθενείς

Σημαντικές ελλείψεις υπάρχουν στο νέο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, όπου δεν αναφέρονται το Πνευμονολογικό Τμήμα, που εξυπηρετεί 900 χρόνιους σθενείς, καταργείται η Νεφρολογική Κλινική που εξυπηρετεί 200 νεφροπαθείς τον χρόνο και υποβαθμίζεται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) που εξυπηρετεί 80 αιμοκαθαρόμενους γιατί ενσωματώνεται στην Παθολογική Κλινική. Επίσης, καταργείται και η Ψυχιατρική Κλινική που εξυπηρετεί 150 ασθενείς.

«Ο νέος οργανισμός στραγγαλίζει το νοσοκομείο μας γιατί υποβαθμίζει τη ΜΤΝ, αφού, για να λειτουργήσει σωστά, θέλει εξειδικευμένο προσωπικό και όχι απλούς παθολόγους. Κλείνει η μοναδική Ψυχιατρική Κλινική που είναι απαραίτητη γιατί έχουμε αυξημένα περιστατικά και καταργείται η Γαστρεντερολογική που έχει μεγάλο αριθμό ενδοσκοπήσεων» εξηγεί ο Γιάννης Σαριδάκης, πρόεδρος της ένωσης ιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Το απίστευτο αλαλούμ στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων

Μία από τις εξόφθαλμες περιπτώσεις λαθών που έχουν γίνει στους νέους οργανισμούς είναι το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα» στα Ιωάννινα, όπου, ενώ υπάρχει Μαιευτική Κλινική, δεν υπάρχουν Παιδιατρική και Τμήμα Νεογνών, όμως υπάρχουν τρεις παιδίατροι. Ακόμη, στον νέο οργανισμό έχει εξαφανιστεί το Τμήμα της Διοικητικής Υπηρεσίας, όπως είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Ηπείρου Τάκης Νικολόπουλος.

Προβλήματα πρόκειται να παρουσιαστούν και στο Νοσοκομείο Φιλιατών, καθώς η Παιδιατρική Κλινική ενοποιήθηκε με την Παθολογική.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην εφημερία του ο παθολόγος μπορεί να αντιμετωπίζει παιδιατρικά περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των λιλιπούτειων ασθενών που εξετάζονται από γιατρό άλλης ειδικότητας! Το ίδιο συμβαίνει, εξηγεί ο κ. Νικολόπουλος, και με την Οφθαλμολογική Κλινική που ανήκει διοικητικά στην ΩΡΛ. Πιθανόν ο εφημερεύων οφθαλμίατρος να κληθεί να εξετάσει ασθενή για… λαρυγγίτιδα!

Οπως μάλιστα επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Ηπείρου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων συντελείται μία παγκόσμια πρωτοτυπία. «Ενώ στα άλλα θεραπευτήρια κλείνουν κλινικές, εδώ δημιουργούνται καινούργιες! Σύντομα λοιπόν θα αποκτήσουμε τη δεύτερη Καρδιολογική και τη δεύτερη Γαστρεντερολογική Κλινική γιατί, όπως φαίνεται, όποιος γίνεται καθηγητής πανεπιστημίου πρέπει να πάρει προίκα και μία κλινική από το ΕΣΥ» σημειώνει ο κ. Νικολόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει με νόημα: «Η διοίκηση του νοσοκομείου έστειλε διορθώσεις στην 6η ΔΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου) τον Μάιο και στο υπουργείο έφτασαν, μάλλον με τα… πόδια, τον Νοέμβριο. Πρόσφατα μας ήρθε πίσω ο νέος οργανισμός… αδιόρθωτος».

«Εξαφάνισαν» και οι εντατικές!

Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα που φαίνεται να προκύπτει με τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων αφορά τον αριθμό των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που σε ορισμένα θεραπευτήρια μειώνονται, όπως στη Ρόδο, ενώ στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων αγνοείται ολόκληρη η εντατική!

Να σημειωθεί ότι στα Γιάννενα η ΜΕΘ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου έχει 14 ενεργές κλίνες, που καλύπτουν τον ευρύτερο πληθυσμό της Ηπείρου και της Κέρκυρας, όπως λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Ηπείρου Τάκης Νικολοπουλος.

Οσον αφορά τη ΜΕΘ της Ρόδου, ο παλιός οργανισμός όριζε οκτώ κλίνες, έχει ενεργές επτά και μία κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο νέος οργανισμός τώρα… ορίζει πέντε!

«Πρόκειται για γονατογράφημα! Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται, όταν είναι γνωστό ότι χρειαζόμαστε κρεβάτια στη μονάδα γιατί ο κόσμος πεθαίνει στις λίστες αναμονής!» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών του θεραπευτηρίου της Ρόδου Βασίλειος Κιντής. Να σημειωθεί ότι η ένωση έχει στείλει το δικό της οργανόγραμμα στο υπουργείο Υγείας και είναι αποφασισμένη να φτάσει ακόμα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν δεν γίνουν άμεσα διορθώσεις.

Μια κλινική-μαμούθ από τη συνένωση στα Τρίκαλα

Μια Παθολογική Κλινική-μαμούθ πρόκειται να δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Τρικάλων, εάν εφαρμοστεί ο νέος οργανισμός, και αυτό επειδή οι δύο κλινικές που ήδη υπάρχουν συγχωνεύονται. Το θέμα όμως είναι ότι η καθεμία από αυτές έχει ήδη 35 κρεβάτια, γεγονός που σημαίνει ότι στην περίπτωση που θα ενωθούν θα διαθέτει 70 κλίνες: «Με αυτόν τον αριθμό κρεβατιών σίγουρα η κλινική δεν θα εξυπηρετεί κανέναν» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Τρικάλων Κική Παγδάτογλου: «Το μόνο ευχάριστο είναι ότι μας έχουν ζητήσει να στείλουμε τις προτάσεις μας και ευελπιστούμε να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση».

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ