Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Η «Χάρτα» Σαμαρά με 30+1 τομές για νέα μεταπολίτευση

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Την πρότασή του για τη «χάρτα» της νέας μεταπολίτευσης έδωσε χθες στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πρόταση των 31 σημείων της Ν.Δ. ξεχωρίζουν, όπως είχε γράψει η «δημοκρατία», η εκλογή μέσω του λαού και με ενισχυμένες αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, η μείωση του αριθμού των βουλευτών, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή, αλλά και η θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, των συνδικαλιστών, αλλά και η κατάργηση των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Στις προτάσεις της Ν.Δ. υπάρχει και ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

Οι προτάσεις-κατευθύνσεις για τη δημόσια αυτή συζήτηση είναι οι εξής:

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού.

3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.

5. Επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.

6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.

7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

8. Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό Σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας (πρόταση Ν.Δ.).

9. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

10. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.

10. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

11. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

12. Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

13. Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.

14. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.

Επίσης, θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

15. Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνο με τυπικό νόμο.

16. Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

17. Κατάργηση του θεσμού των γενικών γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των γενικών διευθυντών.

18. Ιδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

19. Ιδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

20. Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

21. Αναθεώρηση του άρθρου 90, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της εκτελεστικής εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

22. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

23. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα ΜΜΕ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.

24. Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

25. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.

26. Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό Προϋπολογισμό.

27. Αναθεώρηση του άρθρου 17 προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

28. Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117, παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.

29. Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

30. Εξορθολογισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

Νίκος Ελευθερόγλου


«Στόχος μας να βρει ο πολίτης την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς»

Το ιδεολογικό πλαίσιο όχι μόνο της Ν.Δ. αλλά και του τόπου έβαλε ο Αντώνης Σαμαράς στην εισήγησή του.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας: «Μέσα από την κρίση προβάλλει η ιστορική ευκαιρία-ανάγκη να κάνουμε μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματός μας. Στόχος μας είναι να βρει ο Ελληνας πολίτης την εμπιστοσύνη του στους θεσμούς. Από σήμερα ανοίγει ο εθνικός διάλογος για τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί σοβαρά θεσμικά και πολιτειακά ζητήματα για μικροκομματικές επιδιώξεις της και υποστήριξε ότι «τα δημοψηφίσματα δεν προσφέρονται για άλλοθι».

{{-PCOUNT-}}40{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...