Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Η χώρα στα χέρια του Κυριάκου

Μητσοτάκης: Εχω επίγνωση της ευθύνης 

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για το υπουργικό συμβούλιο

Η Θέση μας: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Από τον
Ανδρέας Καψαμπέλης

Καθαρή νίκη της Ν.Δ. και προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνιστά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την έκπληξη, καθώς, ενώ είχε προεξοφληθεί -ακόμη και από τα πρώτα exit polls- μια νέα μεγάλη ήττα του, εκτινάχθηκε στο 31,5%. Αυτό δείχνει ότι, παρά την αλλαγή σελίδας, το παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι ιδιαίτερα δυναμικό και ανοιχτό σε πολλές διακυμάνσεις από εδώ και πέρα. 

Κατακτώντας την αυτοδυναμία με ποσοστό που προσεγγίζει σχεδόν το 40%, ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον τα χέρια λυμένα για την εφαρμογή της πολιτικής του χωρίς να εξαρτάται από τις παραλυτικές ισορροπίες μιας συγκυβέρνησης, η οποία, με βάση τον χάρτη των αποτελεσμάτων, θα μπορούσε να γίνει μόνο με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο ελληνικός λαός έδωσε στον πρόεδρο της Ν.Δ. την «ισχυρή εντολή» που ζητούσε για να υλοποιήσει με γρήγορους ρυθμούς και απερίσπαστος το πρόγραμμά του.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει και την πλήρη ευθύνη, δίχως να υπάρχουν άλλοθι, για τα πεπραγμένα της από αύριο που ουσιαστικά αναλαμβάνει καθήκοντα. Η κοινωνία, ύστερα από μια μακρά περίοδο κόπωσης από τα πειράματα συνεργασιών που είτε ήταν ετερόκλητες είτε οδήγησαν σε πολιτικές τερατογενέσεις, μαζί με το υψηλό ποσοστό προς τη Ν.Δ. έθεσε ψηλά και τον πήχη των προσδοκιών.

Θέμα στρατηγικής

Το αποτέλεσμα, που είναι και το μεγαλύτερο που επιτυγχάνει η Ν.Δ. ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, αποτελεί και επιβεβαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα.

Πέτυχε να επιβάλει τη δική του ατζέντα στην προεκλογική αναμέτρηση, ιεραρχώντας σωστά τις προτεραιότητες της κοινωνίας, δεν ακολούθησε στην παγίδα της πόλωσης τον ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλεύτηκε τη συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και λειτούργησε ενωτικά και συσπειρωτικά στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ., όπου υπήρξε ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες καθολική συστράτευση.

Oπως φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία, η Ν.Δ. κέρδισε χάρη στο μετριοπαθές προφίλ του κ. Μητσοτάκη και ψηφοφόρους «εκτός των τειχών», ενώ ακόμη και το γεγονός ότι μένει εκτός Βουλής η Χρυσή Αυγή οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στην τακτική που ακολούθησε.

Μένει πάντως να φανεί πώς θα επιδράσει στο νέο τοπίο η παρουσία της Ελληνικής Λύσης του κ. Βελόπουλου στη Βουλή, που διεκδικεί πλέον τον ρόλο της (μοναδικής) εκ «δεξιών» αντιπολίτευσης.

Απάντηση στις προκλήσεις με έτοιμα νομοσχέδια

Από σήμερα που ορκίζεται πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης τα στοιχήματα και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει είναι πολλά.

Το κυβερνητικό σχήμα είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και απομένει η ανακοίνωσή του. Οπως έχει δηλώσει, θα κυβερνήσει «με ανθρώπους της γενιάς του», αλλά, πέρα από αυτό, το πιο σημαντικό είναι ότι έχει αποφασίσει να έχει ο ίδιος σφιχτό έλεγχο στο έργο των υπουργών.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ορίσει μάλιστα διευθυντή στο Μέγαρο Μαξίμου τον διαχρονικότερο συνεργάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη, άνθρωπο χαμηλών τόνων αλλά αυξημένης αποτελεσματικότητας, που θα είναι το «μάτι» του στην κυβέρνηση και στο κράτος.

Επίσης, είναι έτοιμες και άλλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του υπουργικού συμβουλίου, ώστε ο επιτελικός ρόλος να περάσει στο Μέγαρο Μαξίμου που θα είναι ισχυρό κέντρο συντονισμού και να μην υπάρχουν περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές.

Οπως λέγεται, αναβαθμισμένες θα είναι και οι ευθύνες των υφυπουργών -στους οποίους τις αρμοδιότητες θα δώσει ο πρωθυπουργός-, αλλά ενδεχομένως και των γενικών γραμματέων ανά υπουργείο, ενώ ήδη έχει γίνει γνωστό ότι είναι έτοιμα τα βασικά νομοσχέδια που θα παραλάβουν από αύριο οι νέοι υπουργοί και θα πρέπει να προωθήσουν τάχιστα στη Βουλή.

Πρόκειται για νομοσχέδια που, μεταξύ άλλων, έχουν σχέση με τις αλλαγές στη φορολογία, την κατάργηση του ασύλου, τις επενδύσεις και την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να υπάρξει μια αποφασιστική ώθηση στο κυβερνητικό έργο μέσα στο πρώτο εξάμηνο που θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την αξιοποίηση της δυναμικής του εκλογικού αποτελέσματος.

Η αγκαλιά του Κυριάκου με τα παιδιά του, τα γλυκά για τη γιορτή του και ο κόσμος που τον συνεχάρη για τον εκλογικό θρίαμβο

Πανηγυρικό, όπως είναι φυσικό, ήταν το κλίμα στα γραφεία της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς. Από νωρίς το απόγευμα πολύς κόσμος, στελέχη αλλά και απλοί πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στον αύλειο χώρο, όπου ήταν στημένες δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες, ενώ από τα ηχεία ακουγόταν απαλή μουσική.

Στην είσοδο τρία κουτιά με γλυκά περίμεναν τους επισκέπτες, καθώς οι χθεσινές εκλογές συνέπεσαν χρονικά με την ονομαστική εορτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, σε κεντρικό σημείο ήταν στημένη μια μεγάλη ανθοδέσμη από άσπρα λουλούδια, προερχόμενη -όπως αναγραφόταν στη σχετική κάρτα- από τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στην Πειραιώς περίπου στις 18.30, εμφανώς ικανοποιημένος και χαμογελαστός, συνοδευόμενος από την κόρη του Δάφνη, χειροκροτήθηκε θερμά και ανέβηκε στο γραφείο του για να παρακολουθήσει από εκεί τα αποτελέσματα.

Δέχτηκε πλήθος ευχών τόσο για τη γιορτή του όσο και για τη μεγάλη νίκη του κόμματός του, ενώ με το πέρασμα της ώρας οι παριστάμενοι κατέκλυσαν τόσο τον χώρο έξω από την κεντρική είσοδο όσο και την ταράτσα του κτιρίου.

Ιδιαίτερα συγκινητική για τον κ. Μητσοτάκη ήταν η στιγμή που ολοκλήρωσε τη δήλωσή του, λίγο μετά τις 10 το βράδυ, για το εκλογικό αποτέλεσμα και αγκάλιασε τα τρία παιδιά του που τον παρακολουθούσαν μαζί με τους δημοσιογράφους.

Αμέσως μετά ο νέος πρωθυπουργός βγήκε έξω από τα γραφεία της Ν.Δ., όπου αποθεώθηκε από τους εκατοντάδες οπαδούς του κόμματος, στους οποίους απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. 

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνεχάρη τηλεφωνικώς ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ευχόμενος καλή δύναμη στη βαριά ευθύνη που αναλαμβάνει από σήμερα.

Οι δύο άνδρες είχαν μιλήσει και το πρωί, όταν ο κ. Καραμανλής τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ν.Δ. για να του ευχηθεί για τη γιορτή του.

Ακολούθως, ο νέος πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επίσης τον συνεχάρη για τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ.

Αίσθηση προκάλεσαν εξάλλου οι 60 και πλέον ξένοι ανταποκριτές που κάλυψαν την εκλογική νίκη της Ν.Δ., αποτυπώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

«Προσωπικά»

«Γαλάζιες» κομματικές πηγές, αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, έκαναν λόγο για μια «ιστορική νίκη της Ν.Δ., την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Πρόκειται -λένε- για μία από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και υπενθύμιζαν ότι ανάλογη διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981.

Το ποσοστό μάλιστα που λαμβάνει η Ν.Δ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχή, που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στη χώρα μας».

Η Πειραιώς αποδίδει τη νίκη στην κεντρική στρατηγική «της ανανέωσης και της διεύρυνσης της Ν.Δ. που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια.

Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η Ν.Δ., εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων».

Η Ελλάδα, λένε στη Ν.Δ., «μπαίνει σήμερα σε μια νέα εποχή. Αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης και όσα τη σημάδεψαν: την ένταση, τη διχαστική ρητορική, την τοξικότητα στον δημόσιο λόγο. Από σήμερα η πατρίδα μας περνά σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή».

Ποιοι ακούγονται για νέοι υπουργοί

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας είναι ένα ερώτημα, καθώς, εάν επιλεγεί πολιτικό πρόσωπο, τότε αυτός κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ομως υπάρχει το σενάριο για εξωκοινοβουλευτικό υπουργό στην οδό Νίκης και μάλιστα πρόσωπο-έκπληξη, με ορισμένους να κάνουν λόγο για τεχνοκράτη από το εξωτερικό. Το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να είναι το δεύτερο υπουργείο μετά το Εξωτερικών που θα διαθέτει και αναπληρωτή υπουργό για λόγους θεσμικής εκπροσώπησης της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς.

Ενα από τα ονόματα που ακούγονται δυνατά τις τελευταίες ημέρες για το ΥΠΕΞ είναι αυτό του Νίκου Δένδια, ωστόσο στο τραπέζι είναι και το όνομα του Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ σε περίπτωση αναπληρωτή ΥΠΕΞ μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο υπουργείο Αμυνας οι ενδείξεις οδηγούν στον Βασίλη Κικίλια -χωρίς να είναι απολύτως βέβαιο-, αν και ως εναλλακτική επιλογή υπάρχει αυτή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ θέση υπουργού φαίνεται πως θα έχει ο Μιχάλης Κωσταράκος.

Στα παραγωγικά χαρτοφυλάκια φαίνεται να κλειδώνουν για τις θέσεις των υπουργών ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ενώ επικρατέστερος για το Μεταφορών και Υποδομών είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Το Ναυτιλίας παραμένει αίνιγμα, με πιθανές περιπτώσεις αυτή του Νότη Μηταράκη είτε του Γιώργου Κουμουτσάκου αν ο τελευταίος δεν αξιοποιηθεί στο ΥΠΕΞ.

Η μεγάλη επιστροφή αναμένεται να είναι αυτή του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Βέβαια υπάρχει και το σενάριο του πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου. Για το Δικαιοσύνης οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν το όνομα του Γιώργου Γεραπετρίτη, αν και παίζει και η περίπτωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα καταργηθεί και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητές του πλην της ιθαγένειας, που θα πάνε στο υπουργείο Εσωτερικών. Στο ΥΠΕΣ επίσης θα πάνε και οι αρμοδιότητες για τη δημόσια διοίκηση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο επίσης θα καταργηθεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Εσωτερικών να το αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Μάκη Βορίδη.

Ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Επικρατείας για την Ψηφιακή Πολιτική, το οποίο ουσιαστικά θα είναι ένα αναβαθμισμένο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς σε αυτό θα μεταφερθούν και οι σχετικές αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που καταργείται.

Στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται να αναλαμβάνει η Νίκη Κεραμέως, ενώ πιθανόν εκεί να τοποθετηθεί υφυπουργός η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη.

Στο υπουργείο Εργασίας κατά πολλούς θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο παίζει δυνατά και η Αννα Διαμαντοπούλου.

Ερώτημα παραμένει το υπουργείο Υγείας, για το οποίο «ακούγεται» ο Κ. Τσιάρας. Για το υπουργείο Πολιτισμού πιθανή περίπτωση για την ανάληψή του είναι της Ολγας Κεφαλογιάννη, ενώ για το Τουρισμού ακούγεται η τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού.

Για πρόεδρος της Βουλής ακούγεται ο Κώστας Τασούλας, ενώ επιθυμία για τη θέση έχει εκφράσει ο Νικήτας Κακλαμάνης.

 

{{-PCOUNT-}}58{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ