Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Η Coca Cola 3Ε πάει στην Ελβετία!

Το καλοκαίρι του 2010, o Γιώργος Δαυίδ εξοργισμένος απειλούσε ότι θα πάρει την εταιρία και θα φύγει από την Ελλάδα, αν δεν μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις και ειδικά η έκτακτη εισφορά.

Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και, παρά τις επαφές που είχε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη διοίκηση της ελληνικής πολυεθνικής ζητώντας τους να παραμείνουν, ο βρετανικής υπηκοότητας Γιώργος Δαυίδ ανακοίνωσε χθες ότι, αφενός, η έδρα της εταιρίας μεταφέρεται στην Ελβετία και, αφετέρου, οι μετοχές της εταιρίας θα μπούνε για διαπραγμάτευση στην premium αγορά του Λονδίνου.

Το πλήγμα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όσο και για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας προς τα έξω είναι βαρύ, αφού πρώτα η ΦΑΓΕ και τώρα η Coca-Cola 3E εγκαταλείπουν τη χώρα, προκειμένου απαλλαγούν από το ρίσκο χώρας που επηρεάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα, την πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και βεβαίως το χρηματοοικονομικό κόστος.

Οι αποχωρούσες εταιρίες έχουν ευνοηθεί τα μέγιστα από την παραμονή τους στη χώρα και τώρα επιλέγουν να απομακρυνθούν, με το κράτος να τις παρακολουθεί και σχεδόν να τις δικαιολογεί, ενώ θα έπρεπε να κάνει το αντίθετο.

Οπως σχολίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ερωτώμενος για τη φυγή της ΦΑΓΕ και της Coca Cola 3E, «αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές… αν συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, τότε επιχειρήσεις δεν θα φύγουν και άλλες θα ξεκινήσουν να έρχονται στη χώρα».

H Coca-Cola HBC, εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), που συστάθηκε πρόσφατα από την Kar-Tess της οικογένειας Δαυίδ, αποτελεί τον μοχλό για τα σχέδια της πολυεθνικής. Η Coca-Cola HBC υπέβαλε προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Coca-Cola 3E, με αντάλλαγμα μετοχές της και, αν το επιτύχει, θα μετατραπεί σε holding του ομίλου με έδρα την Ελβετία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι Ελληνες και ξένοι μέτοχοι θα λάβουν μετοχές της νέας ελβετικής εταιρίας με σχέση ανταλλαγής μία προς μία. Αναλυτικά, το αντάλλαγμα για την απόκτηση εκάστης μετοχής της Coca-Cola Hellenic, στο πλαίσιο των διαδικασιών υποχρεωτικής εξαγοράς και υποχρεωτικής εξόδου, θα είναι κατά την επιλογή του κατόχου αυτών είτε μία μετοχή της Coca-Cola HBC AG είτε αντάλλαγμα σε μετρητά ύψους €13,58 ανά μετοχή Coca-Cola Hellenic.

«Η επιλογή της Ελβετίας ως έδρας της εταιρίας έγινε με βάση την οικονομική και φορολογική σταθερότητα της χώρας, αφού το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι καλύτερα οργανωμένο» τόνισε το management της Coca-Cola 3E. Ενώ ως λόγος που μεταφέρεται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι ότι θα συμπεριληφθεί στον δείκτη με τις 100 μεγαλύτερες μετοχές (FTSE 100).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ