Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Η ΔΕΗ σώζει την Πτολεμαΐδα

«Ευχή και κατάρα» χαρακτηρίζουν στην Πτολεμαΐδα την κυρίαρχη παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή.

Κι αυτό γιατί από τη μια είναι ο κύριος παράγοντας παροχής εργασίας, με την πόλη ουσιαστικά να έχει οικοδομηθεί πάνω σ’ αυτό το δεδομένο, ενώ από την άλλη έχει επιβαρύνει το περιβάλλον. Πάντως, η τοπική κοινωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στο ενδεχόμενο εκποίησης των μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Τη θέση αυτή έχουν ξεκάθαρα εκφράσει και οι τοπικοί φορείς, απηχώντας το κοινό αίσθημα.

Για σχέδιο κυριαρχίας των ιδιωτών στον χώρο της ενέργειας έκανε λόγο ο αναπληρωτής γραμματέας της Γενικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΓΕΝΟΠ) ΔΕΗ Παντελής Καραλευθέρης, τον οποίο συναντήσαμε στην Πτολεμαΐδα. Συγκεκριμένα, αφού σημειώνει ότι η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει, με τους ιδιώτες να έχουν δεσπόζουσα θέση στο φυσικό αέριο και στις ανανεώσιμες μορφές, εκτιμά ότι ζητούν λιγνιτικές μονάδες, όχι για να τις λειτουργήσουν, αλλά για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί από τη ΔΕΗ.

«Δεν θέλουν να παραγάγουν ενέργεια από λιγνίτη, γιατί απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, πάρα πολύ προσωπικό, που αυξάνει το κόστος, καθώς και τη συναποδοχή της τοπικής κοινωνίας που έχει πετύχει η ΔΕΗ, αλλά γι’ αυτούς είναι ανέφικτη» τονίζει ο συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ, συμπληρώνοντας ότι οι υποψήφιοι επενδυτές επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για κάποια χρόνια μεσαίες μονάδες ωσότου στήσουν τον δικό τους μηχανισμό, με κεντρικό στοιχείο το φυσικό αέριο. Ετσι θα επιβαρυνθεί το τιμολόγιο και θα θιγεί ο καταναλωτής.

«Αγωνιζόμαστε να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση, έχοντας υποχρέωση να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της ΔΕΗ, καθώς επιπλέον ως εργαζόμενοι κατέχουμε το 3,5% των μετοχών της» αναφέρει ο κ. Καραλευθέρης, σημειώνοντας ότι οι σχετικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης είναι λογικό να προκαλούν τη σκληρή αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο παραγωγικός τομέας -στις διάφορες πτυχές του- της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα υπολογίζεται ότι σήμερα καλύπτεται από 5.000 μόνιμους εργαζομένους και άλλους 2.000 εποχιακούς.

Οσον αφορά τους περιστασιακά εργαζομένους των συνεργαζόμενων με τη ΔΕΗ εργολάβων, ο αναπληρωτής γραμματέας της ΓΕΝΟΠ στιγματίζει τη στυγνή οικονομική τους εκμετάλλευση χαρακτηρίζοντάς τη δουλεμπόριο! Οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ανάγκη για δουλειά δίνουν μισθούς πείνας -500, 600 ευρώ τον μήνα-, ενώ σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να εμφανίζουν υψηλότερες αμοιβές προσωπικού στη ΔΕΗ! «Πολεμούμε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο ως συνδικάτο, έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά η ανάγκη, που δημιουργεί η αυξημένη ανεργία, δύσκολα αντιμετωπίζεται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Παντελής Καραλευθέρης. Επιπλέον αναφέρει ότι μειώνονται οι θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ, καθώς εκτός από τη διεύρυνση της απασχόλησης εποχιακών περιορίζεται συνεχώς η χρήση λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας, επειδή χαρακτηρίζεται ρυπογόνος.

«Τα περί ρετιρέ είναι ένας τεράστιος μύθος»

Ηλεκτρολόγος ορυχείων ο Παντελής Καραλευθέρης, αντιδρά έντονα ακούγοντας τα περί αποδοχών επιπέδου ρετιρέ στη ΔΕΗ. Μάλιστα, μας προκαλεί να ψάξουμε για τις αμοιβές των εργατών ορυχείων σε όλο τον κόσμο.

Επικαλείται δε τη δική του περίπτωση, με αμοιβή, βάσει των έως σήμερα ισχυόντων, 35.000 ευρώ τον χρόνο -με υπερωρίες 40.000-, όταν στην αντίστοιχη θέση στις ΗΠΑ οι αποδοχές δεν πέφτουν κάτω από τα 73.000 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος ετήσιων αποδοχών στα ορυχεία της Βρετανίας είναι 65.000 ευρώ και της Γαλλίας 70.000 ευρώ.

«Να σκεφτείτε ότι ένας ηλεκτρολόγος, που κρεμιέται στις κολόνες, δεν έχει μισθό μεγαλύτερο από 1.500 ευρώ τον μήνα» απαντά προς όσους υποστηρίζουν ότι στη ΔΕΗ ισχύουν προνομιακά μισθολόγια.

Σε σχέση με τις καταγγελίες φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής στους κόλπους των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, παραδέχεται ότι υπήρξαν τέτοια κρούσματα, ωστόσο επισημαίνει ότι η πρόσφατη ανάδειξή τους δεν είχε στόχο την εξυγίανση του συνδικάτου, αλλά την αποδυνάμωσή του εν όψει ιδιωτικοποίησης.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ