Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Η διαπραγμάτευση για το PSI σε πλήρες αδιέξοδο!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Κόλλησαν» οι διαπραγματεύσεις για το εθελοντικό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα όλη τη διαδικασία για τη συνέχιση του δανεισμού της Ελλάδας. Πρόκειται για εξέλιξη με την οποία τρίβουν τα χέρια τους όσοι έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας και την πληρωμή των περιβόητων CDS, δηλαδή των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας. Οι πληροφορίες φέρουν τους ομολογιούχους να απαιτούν επιτόκια στα νέα ομόλογα ύψους έως και 8% (!) και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να τους απειλεί με «επιλεκτική χρεοκοπία» της Ελλάδας, που θα επιβάλει αναγκαστικό «κούρεμα» των ομολόγων. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν χθες οι διαπραγματεύσεις και οι εκπρόσωποι των τραπεζών (IIF) να εκδώσουν μια έντονου ύφους ανακοίνωση, μέσω της οποίας αναγγέλλουν τη διακοπή των συνομιλιών και καλούν την Ελλάδα να επαναπροσδιορίσει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις. Χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) πήγε για δεύτερη φορά τις τελευταίες δύο ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρνει τα πράγματα στα άκρα (προηγήθηκε η αποχώρηση της τρόικας τον Σεπτέμβριο), δημιουργώντας τον κίνδυνο η Ελλάδα να το πληρώσει και πάλι ακριβά. Την πρώτη φορά χάθηκε μια δόση του δανείου της τρόικας και εξαναγκάστηκε η Ελλάδα στη λήψη πολύ σκληρών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν, καθώς το PSI αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα. Πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ενώ αναμένεται και η αντίδραση των ισχυρών της ευρωζώνης στο αδιέξοδο που δημιουργείται.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται από δημοσιεύματα έγκυρων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εισαγάγει στο δίκαιο των ελληνικών ομολόγων τις λεγόμενες ρήτρες συλλογικής δράσης. Το σημαίνει αυτό; Οτι εφόσον συμφωνήσουν π.χ. οι επτά στους 10 κατόχους ελληνικών ομολόγων να «κουρέψουν» εθελοντικά την αξία τους, τότε η συμφωνία αυτή θα δεσμεύσει και τους υπόλοιπους τρεις που δεν συμφώνησαν. Μόνο που σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται μια παρενέργεια. Η επιβολή της συμφωνίας και σε αυτούς που δεν συμφωνούν θεωρείται πλέον και επίσημα χρεοκοπία της Ελλάδας (επιλεκτική, επειδή γίνεται σε ένα τμήμα των ομολόγων και όχι σε όλα, εφόσον οι επτά στους 10 δέχτηκαν να τα «κουρέψουν» εθελοντικά) και ενεργοποιούνται, δηλαδή πληρώνονται, τα ασφάλιστρα χρεοκοπίας, τα CDS. Με άλλα λόγια, οι τρεις στους 10 που δεν θα θα συμφωνήσουν θα υποχρεωθούν να «κουρέψουν» την αξία των ομολόγων τους και όσοι έχουν αγοράσει τα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν σε αυτά τα ομόλογα θα γίνουν ζάπλουτοι.

Θα πει κάποιος και τι νοιάζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αν κάποιοι πληρωθούν τα ασφάλιστρα, αφού η Ελλάδα θα έχει ελαφρυνθεί από το χρέος της. Υπάρχουν δύο ζητήματα. Ενα οικονομικό και ένα πολιτικό. Το οικονομικό είναι ότι η Ελλάδα θα γράψει στο μητρώο της μια χρεοκοπία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φερεγγυότητά της στο μέλλον. Το πολιτικό ζήτημα είναι ότι μέσω της ενεργοποίησης και πληρωμής των CDS κάποιοι θα γίνουν ζάπλουτοι σε βάρος της χρεοκοπημένης Ελλάδας. Με άλλα λόγια θα κερδίσουν όλοι αυτοί που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας τα τελευταία δυο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι Ελληνες υπέστησαν μεγάλες θυσίες στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας. Να σημειωθεί ότι τα CDS έχουν αποκτήσει πολιτική διάσταση στην Ελλάδα και από το γεγονός ότι έχουν γίνει καταγγελίες για εμπλοκή σε αυτά συγγενικών προσώπων του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Πρόκειται για υπόθεση που ήδη ερευνάται από τη Δικαιοσύνη.

Χθες η κυβέρνηση επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαψεύσει ότι εξετάζεται η λύση της ενσωμάτωσης των ρητρών συλλογικής δράσης στα ομόλογα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα, είπε ότι δεν έχει ληφθεί κυβερνητική απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται όμως για διατύπωση που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να θεσπιστούν οι ρήτρες, οι οποίες, όπως σημειώνουν έγκυροι διεθνείς αναλυτές, εφόσον ενεργοποιηθούν, θα πληρωθούν τα CDS.

Σπύρος Δημητρέλης


Το τρελό σενάριο που μαγειρεύεται στο παρασκήνιο με κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα μείνει για καιρό!

Ενα «τρελό» σενάριο που περιλαμβάνει λύση-πακέτο σε όλα τα ζητήματα και ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες και αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στο «πακέτο» που ήδη έχει προετοιμαστεί και ετοιμάζεται να σερβιριστεί από τον «δοτό» πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τους πρόθυμους διαχρονικούς συμμάχους του, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, βρίσκονται όλα τα βήματα που στόχο έχουν την παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Το απευκταίο για τον τόπο αυτό σενάριο πυροδοτήθηκε από τους «επτά λαγούς μετά χαρτοφυλακίου» του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι βγήκαν να ζητήσουν η κυβέρνηση Παπαδήμου να μείνει έως και το 2013, και από τον μόνιμο «λαγό», πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, που επανεμφανίστηκε για να δηλώσει ότι το Σαββατοκύριακο θα έχουμε… πολλή δουλειά, και περιλαμβάνει τα παρακάτω επεισόδια:

1. Παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία ΠΑΣΟΚ μέχρι να υλοποιηθούν οι συμφωνίες.

2. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης με απομάκρυνση όσων εμπλέκονται στη διεκδίκηση της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

3. Διάσωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ώστε να μη χρεωθεί την όποια αποτυχία του PSI και της προοπτικής χρεοκοπίας, συντεταγμένης ή μη, με ενεργοποίηση των CDS.

4. Διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος στα πρότυπα της Ιταλίας και του κ. Μόντι, αποτελούμενη από τεχνοκράτες, για να διαχειριστούν την «επόμενη μέρα».

5. Η κυβέρνηση αυτή θα έχει την κοινοβουλευτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΛΑΟΣ -ανεξάρτητα αν μετέχουν Υπουργοί τους σε αυτή-, εξέλιξη που επιθυμούσε έτσι κι αλλιώς ο πρόεδρός του, όπως καταγράφεται σε μια σειρά από δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη.

6. Ακύρωση της συμφωνίας των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παράταση του βίου της κυβέρνησης τεχνοκρατών.

7. Υλοποίηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου όλων των αποφάσεων που απαιτούν οι δάνειες δυνάμεις εν όψει της καθόδου στην Ελλάδα της τρόικας.

8. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα έρχεται στην Αθήνα ο… απεσταλμένος της Μέρκελ, υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, για να «κλειδώσει», σύμφωνα με πληροφορίες, τα εξοπλιστικά που καίνε τους Γερμανούς.

Από τη μεριά της η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει… μυριστεί ότι κάτι ψήνεται και με σκληρή ανακοίνωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη και με αφορμή την επιστολή των επτά μελών της κυβέρνησης Παπαδήμου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ μιλά για «μνημείο απύθμενου πολιτικού θράσους» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ «που απαιτούν ευθέως να καταστρατηγηθεί η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ο κ. Μιχελάκης προσθέτει ότι με τις συμπεριφορές τους «δείχνουν ξεκάθαρα ότι φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία. Η κατάρρευση όμως του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μετατραπεί και σε κατάρρευση της χώρας». Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. προειδοποιεί παράλληλα ότι «η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει στις εσωκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ να καθορίσουν το μέλλον της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Νίκου Δένδια, ο οποίος επισήμανε: «Πιστεύω ότι ο κ. Παπαδήμος δεν θα συναινέσει να γίνει εργαλείο για την προσωρινή έστω επιβίωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ». Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. δείχνει έτοιμη να καταγγείλει ένα τέτοιο σχέδιο και να επιμείνει στην τήρηση της συμφωνίας των αρχηγών για εκλογές άμεσα. Στη Συγγρού εκτιμούν ότι το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει τις πιέσεις στον κ. Σαμαρά ώστε να συναινέσει στην παράταση ζωής της κυβέρνησης κουνώντας το χαρτί της αποτυχίας του PSI.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αριστεροί δεν έχουν ιερό και όσιο!

Ενόχλησαν συριζαίους και Γιάνη τα στρατιωτικά, θρησκευτικά σύμβολα που προβλήθηκαν στη Βουλή Δείχνοντας γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο, όπως λέει...

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία...

Η ώρα των απολογιών για τους 12 απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας στους δικαστές: «Γι’ αυτούς που έχουν μεταμεληθεί, δείξετε επιείκεια» Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη,...

Έκλεψαν τα παπούτσια και την ολυμπιακή δάδα του Τσαπατάκη

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Ελληνας παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης. Ο ίδιος, με ένα Instagram story του, αποκάλυψε πως...

«Ελλάδα 2021» και η οργάνωση της συλλογικής μνήμης

Η καθ' όλα θεμιτή πρωτοβουλία εκ μέρους της Πολιτείας για τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική...