Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Η «διάψευση» δεν έσβησε τις… φωτιές

Στροφή 180 μοιρών επιχείρησε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, επιχειρώντας να διασκεδάσει την ένταση που προκλήθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες μέρος των μυστικών κονδυλίων επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ διοχετεύτηκε για το κάψιμο δασών σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές της Ελλάδας.

Την ίδια στιγμή, κατ’ εντολήν του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Δήμα, ο διευθυντής της Α4 Διεύθυνσης Τουρκίας πραγματοποίησε διάβημα στην επιτετραμμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, σε σχέση με τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο. Τονίστηκε δε ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών. Αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Γιλμάζ έκανε λόγο για παρερμηνεία όσων είπε, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν τις δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη δεκαετία του ’90 στα παράλια του Αιγαίου στην Τουρκία και τις πληροφορίες περί ελληνικής ανάμειξης σε αυτές.

«Η υπόθεση προκλήθηκε εντελώς από μια παρεξήγηση. Μιλώντας τηλεφωνικά στον Ενβέρ Αϋσεβέρ (ο δημοσιογράφος της Birgun που δημοσίευσε τις επίμαχες δηλώσεις) απάντησα στην ερώτηση σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το κρατικό απόρρητο, λέγοντας ότι αυτό συνήθως σχετίζεται με θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιευτούν οι εκτιμήσεις ότι οι πυρκαγιές τη δεκαετία του ’90 στα παράλιά μας στο Αιγαίο σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, εάν για τις πληροφορίες αυτές δεν υπάρχουν αποδείξεις. Οπως καταλαβαίνετε, η υπόθεση δεν αφορά τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αλλά στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό δεν ετέθη ποτέ το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Βασικά αυτό φαίνεται ξεκάθαρα εάν συγκρίνετε τον τίτλο με το κείμενο της είδησης».

Ο Μεσούτ Γιλμάζ επανήλθε στο ίδιο θέμα και κατά την αναχώρησή του μαζί με τη σύζυγό του από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για το Λος Αντζελες. Επανέλαβε ότι πρόκειται για παρεξήγηση τονίζοντας ότι έκανε τις απαραίτητες διευκρινίσεις στο πρακτορείο Anadolu. «Νομίζω ότι οι Ελληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Εγώ εννοούσα τις δασικές πυρκαγιές στην Τουρκία» είπε.

«Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του ’90 σχετίζονται με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Εγώ εξέφρασα την άποψη ότι θα ήταν λάθος για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα να δημοσιευτούν οι πληροφορίες αυτές εάν δεν επιβεβαιωθούν και αποδειχτούν» ανέφερε καταλήγοντας ότι «η υπόθεση διαστρεβλώθηκε πλήρως για να προκαλέσει αίσθηση».

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Τέντες: Ανοίξτε τώρα τους ύποπτους φακέλους

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ για επιχείρηση εμπρησμού ελληνικών δασών από μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες έδωσε εντολή σε όλες τις εισαγγελίες εφετών της χώρας να ανασύρουν από το αρχείο άγνωστων δραστών τις υποθέσεις εμπρησμού δασών της περιόδου 1995-1997, όταν κυβερνούσε την Τουρκία η κυρία Τσιλέρ. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε την επείγουσα αυτή παραγγελία στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας κατόπιν των δημοσιευμάτων των διεθνών και ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις δηλώσεις του Μεσούτ Γιλμάζ.

Επισημαίνεται ότι, όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε εφημερίδα της χώρας του, οι εμπρησμοί δασών εκείνης της περιόδου, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προκλήθηκαν από πράκτορες μυστικών υπηρεσίων της Τουρκίας.

Τώρα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να αξιολογηθούν οι παραπάνω δηλώσεις από τους κατά τόπους εισαγγελείς, καθώς μπορούν να οδηγήσουν στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εμπρησμών.

Επειτα από την ανάσυρση των φακέλων από το αρχείο άγνωστων δραστών από τις κατά τόπου εισαγγελίες και αφού εξεταστεί αν για την κάθε υπόθεση υπάρχει ακόμα δυνατότητα αναζήτησης των δραστών ή έχει υποπέσει σε παραγραφή, κάθε εισαγγελία θα προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχει η δικονομική δυνατότητα να σταλούν και αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις τουρκικές αρχές, προκειμένου να μας διαβιβάσουν στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χθες το πρωί, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος επισκέφθηκε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στον οποίο ενεχείρησε αίτηση με την οποία του ζητάει να παραγγείλει άμεσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με όσα κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλμάζ.

Στην αίτησή του ο δικηγόρος επισήμανε ότι οι παραπάνω δηλώσεις εκρίθησαν ως πολύ σοβαρές από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αναμένει τις δέουσες εξηγήσεις σήμερα από τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές.

Βάσω Παλαιού


Ομολογία – σοκ από τον Κοραντή (της ΕΥΠ): Είχαμε πληροφορίες, αλλά δεν τις αξιοποίησαμε!

«Τουλάχιστον αστεία» χαρακτήρισε χθες ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος την απόπειρα του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ να ανασκευάσει την ομολογία του περί εμπρησμών των ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες. Την ίδια ώρα στη Βουλή οι σχετικές ερωτήσεις έπαιρναν τη μορφή χιονοστιβάδας, με τον τέως διοικητή της ΕΥΠ αλλά και πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα το 1999 Γ. Κοραντή να ανοίγει μείζον θέμα, κάνοντας λόγο για πληροφορίες και στοιχεία τα οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις εκείνης της περιόδου (δεκαετία ’90) είχαν στην κατοχή τους αλλά δεν μπόρεσαν ή… δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν.

«Το θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο. Η Τουρκία οφείλει να αποκαταστήσει τη βαρύτατη ζημία σε βάρος της χώρας μας και να δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους “βρόμικες επιχειρήσεις” » είπε χθες ο Π. Παναγιωτόπουλος, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι τυχόν συγκάλυψη του θέματος από τουρκικής πλευράς θα επηρεάσει προς το αρνητικό την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Αίσθηση πάντως, όπως είπαμε, προκαλεί η ερώτηση του νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Γ. Κοραντή. Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ αλλά και πρώην πρέσβης στην Αγκυρα στην ουσία αποκαλύπτει ότι για την εποχή εκείνη υπήρχαν πληροφορίες και στοιχεία για τουρκικό δάκτυλο στους εμπρησμούς σε Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ρόδο και Αττική, τα οποία όμως οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή… δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε και ο Γ. Δημαράς, ο οποίος, αφού ρωτά για το αν είχαν οι ελληνικές αρχές σχετικές πληροφορίες, επισημαίνει ότι «όταν οι δημοσιογράφοι αποκαλύπταμε τη σχέση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας με τις δασικές φωτιές, πολλοί μιλούσαν για συνωμοσιολογίες και χαμογελούσαν ειρωνικά».

«Είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε. να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες» τόνισε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, ζητώντας μάλιστα από την Κομισιόν να διερευνήσει τη δυνατότητα ενεργοποίησης διεθνούς εντάλματος σύλληψης, προκειμένου να δικαστούν όσοι φέρονται αναμεμειγμένοι σε αυτήν την τραγική υπόθεση.

Ερωτήσεις για το ίδιο θέμα και ζητώντας από την Ελλάδα να ερευνήσει αν μπορεί να εγείρει θέμα αποζημιώσεων κατέθεσαν χθες στη Βουλή η Ντόρα Μπακογιάννη και οι κύριοι Κουσελάς, Καρύδης, Πρωτόπαπας, Μακρυπίδης και Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ