Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020

Η διατροφή που αυξάνει το προσδόκιμο της ζωής

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η ποιότητα της διατροφής και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από τις θερμίδες που λαμβάνει κανείς μέσω των τροφών, φαίνεται όμως ότι δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία, δεν είναι οι θερμίδες που ρυθμίζουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς και τα αποτελέσματά της, αλλά οι διαιτητικές πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και συγκεκριμένα από το φημισμένο Charles Parker Centre διαπίστωσαν ότι ο περιορισμός των θερμίδων που επιβάλλεται στις δίαιτες που περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών ή διαλύτες έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί μεν το βάρος, να μην αυξηθεί δε το προσδόκιμο ζωής.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι ενώ η διατροφή που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μικρή σε υδατάνθρακες μειώνει το σωματικό λίπος και την κατανάλωση φαγητού, παράλληλα κάνει πιο αδύναμη την καρδιομεταβολική υγεία και μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Αντίθετα, μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλούς υδατάνθρακες και λίγες πρωτεΐνες αυξάνει το σωματικό λίπος, αλλά και το προσδόκιμο ζωής, καθώς ενισχύει την καρδιομεταβολική υγεία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όχι μόνο μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς, αλλά και το βάρος, τη μεταβολική υγεία και τη ζωή ολόκληρη, κυρίως αν δεν ακολουθήσει κανείς την κατάλληλη διατροφή (σε σχέση με τα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει) χωρίς ιατρική συμβουλή.

«Αποδείχθηκε ρητά ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες, γι’ αυτό και πρέπει να ελέγχουμε από πού προέρχονται εκείνες που καταναλώνει κανείς και πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους» ανέφερε ο καθηγητής Steve Simpson, ακαδημαϊκός διευθυντής του Charles Parker Centre και εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια που ακολουθούσαν 25 διαφορετικά είδη διατροφής, ώστε να ελεγχθούν οι επιδράσεις στην ενέργεια και στην υγεία τους γενικά. Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell metabolism» και είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις των πρωτεϊνών, του λίπους και των υδατανθράκων σε σχέση με την ενέργεια που λαμβάνει ο οργανισμός από τις τροφές, τη μεταβολική υγεία, τη γήρανση και το προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα οδηγήσουν στην καλύτερη κατανόηση του τι ακριβώς σημαίνει τελικά υγιεινή διατροφή.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...

Ν. Κορέα: Πέθαναν 13 αφού εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης!

Τους 13 έφτασαν οι άνθρωποι που κατέληξαν αφού εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης τις τελευταίες ημέρες, εξέλιξη που αυξάνει την ανησυχία για την ασφάλεια των...

Επίδομα θέρμανσης ανάλογα με το κλίμα της κάθε περιοχής

Καταργούνται οι τιμές ζώνης και η χώρα χωρίζεται σε 200.000 «κομμάτια». Συνεργασία με την ΕΜΥ για καταγραφή θερμοκρασιών Aνάλογα με το πόσο κρύο κάνει σε...

Έκτακτα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές – Υποχρεωτικές μάσκες παντού

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12.30! Στον απόηχο του διπλού αρνητικού ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» και...

Μεγάλος διαγωνισμός χριστουγεννιάτικου διηγήματος από τη δημοκρατία!

■ Οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί της «δημοκρατίας» έχουν γίνει πλέον θεσμός, τον οποίον έχουμε κάθε λόγο να υπηρετήσουμε, να ενδυναμώσουμε και να βελτιώσουμε. Οπως έχουμε...