Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Η Δικαιοσύνη δεν καταπίνει τη… Siemens

Για πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά καλούνται ως κατηγορούμενοι τα στελέχη της μητρικής Siemens για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού. Αυτή η κίνηση των ανακριτών δίνει μια νέα τροπή στην υπόθεση, για την οποία έχει μπει «ταφόπλακα» όσον αφορά την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων οι ευθύνες των οποίων δεν αποδόθηκαν ποτέ από τη Βουλή.

Ωστόσο, η Δικαιοσύνη συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση όσον αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εφέτες ειδικοί ανακριτές έχουν ήδη έτοιμα τα κατηγορητήρια για περισσότερα από 10 στελέχη γερμανικής εταιρίας που είχαν σχέση με τη διεύθυνση τηλεπικοινωνιών τη χρονική περίοδο 1998-2004. Τα κατηγορητήρια, τα οποία αριθμούν 50 σελίδες, αφού μεταφραστούν θα σταλούν προς επίδοση στους Γερμανούς κατηγορουμένους, οι οποίοι θα κληθούν να βρεθούν ενώπιον των Ελλήνων ανακριτών και να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους και αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι το νέο δικαστικό έτος αρχίζει μετά τις 16 Σεπτεμβρίου 2012. Στη συνέχεια, και αφού ληφθούν οι απολογίες των Γερμανών διευθυντικών στελεχών της Siemens, θα μπει στην τελική ευθεία η ανάκριση για την υπογραφή της σύμβασης 8002 μεταξύ Siemens και ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση του δικτύου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών.

Γι’ αυτό το σκέλος άλλωστε οι εφέτες ανακριτές ολοκλήρωσαν τον κύκλο των κατηγορουμένων, τόσο επιχειρηματιών όσο και πρώην διευθυντικών στελεχών του ΟΤΕ. Ολοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια των εφετών ειδικών ανακριτών βρίσκονται σχεδόν όλα τα παρακλάδια του σκανδάλου της Siemens που αφορούν αμαρτωλές συμβάσεις του γερμανικού κολοσσού με το Ελληνικό Δημόσιο. Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ανάκρισης, κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες.

Ετσι, όσον αφορά το περιβόητο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, ακόμη οι εφέτες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση αναμένουν την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η καταγγελλόμενη ζημία που προκλήθηκε στο Δημόσιο από την προμήθεια και την εγκατάστασή του.

Οσον αφορά την προμήθεια για αντιπυραυλικά συστήματα Patriot, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποστείλει εδώ και 18 μήνες συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο στον Ράινχαρτ Σίκατσεκ, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής εταιρίας, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι μοιράστηκαν μίζες εκατομμυρίων σε Ελληνες αξιωματούχους με βαλίτσες προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία. Ως σήμερα ωστόσο απάντηση δεν έχει λάβει η Δικαιοσύνη. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν πάρει οι ανακριτές δεν έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Την ίδια τύχη είχαν και τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τα οποία η ελληνική Δικαιοσύνη απέστειλε στην Αρμενία όσον αφορά την υπόθεση της ΑΡΜΕΝΤΕΛ και με τα οποία ζητούσε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, καθώς ακόμα δεν έχει λάβει απάντηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ