Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η Δημόσια Διοίκηση στον ψηφιακό κόσμο!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Ψηφιακή γίνεται η Δημόσια Διοίκηση, παρά το γεγονός ότι με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση, και κάτω από τη συνεχή πίεση της τρόικας, μέσω της διαθεσιμότητας και των επικείμενων απολύσεων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, απειλεί να τινάξει στον αέρα το Δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσο Βολουδάκη, ο στόχος της πλήρους ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, τόσο όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις όσο και την ενδοκυβερνητική συνεργασία, θα υλοποιηθεί με δύο έργα-πυλώνες: το πρώτο αφορά τη δημιουργία νέας πλατφόρμας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις, για το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός (CRMS – Citizen Relationship Management System), ενώ το δεύτερο αφορά την πλατφόρμα της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας (σύστημα G-G) και προκηρύσσεται στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινάει. Πρόκειται για πλήρεις πλατφόρμες με μεγάλους χρόνους υλοποίησης. Τελική παράδοση των έργων εκτιμάται να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Στον τομέα της ενδοκυβερνητικής συνεργασίας, προκηρύσσεται εντός των επομένων ημερών και μεγάλο τμήμα του έργου της δημιουργίας συστήματος δημοσιονομικού ελέγχου (ERP), προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ.

Βασική υποδομή που θα υποστηρίξει τον στρατηγικό σχεδιασμό της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αποτελεί το έργο τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης όλων των φορέων του Δημοσίου (ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ), συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, έργο ύψους 170.000.000 ευρώ, το οποίο μαζί με τις εκτιμώμενες παρεχόμενες υπηρεσίες της πρώτης τριετίας του θα φτάσει τα 630.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση δημόσιας δαπάνης περίπου 150.000.000 ευρώ ανά έτος. Εχει συγκροτηθεί και συνεδριάζει τακτικά η διακομματική επιτροπή που προβλέπεται από τον νόμο, ώστε να προκηρυχθούν το συντομότερο οι διαγωνισμοί και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Ψηφιακή υπογραφή σε όλα τα υπουργεία

Η ψηφιακή υπογραφή και αποκλειστικά ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων θα έχει εφαρμοστεί στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ως τον Ιούνιο του 2013. Ηδη ισχύει (από τον Σεπτέμβριο) στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα ισχύει ως το τέλος του μήνα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ ακολουθούν πολύ σύντομα τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας, Δικαιοσύνης. Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ψηφιακή υπογραφή για τους βασικούς χρήστες όλων των υπουργείων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης των βασικών χρηστών θα έχει ολοκληρωθεί για όλα τα υπουργεία ως το τέλος Μαρτίου.

Ηλεκτρονική ενημέρωση ληξιαρχείων – ασφαλιστικών ταμείων

Διασυνδέθηκαν από τις αρχές του έτους τα ληξιαρχεία με τα μητρώα των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν επιβαρύνονται ούτε με κόστος ούτε με γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ενημερώσουν για ληξιαρχικές μεταβολές, ενώ παράλληλα το κράτος μπορεί να ελέγξει ενδεχόμενες παρανομίες σχετικά με την καταβολή συντάξεων κ.λπ.

Αυτόματη αδειοδότηση επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών

Υλοποιείται στην πράξη μέσω της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης «Ερμής» (www.ermis.gov.gr) η δυνατότητα που ήδη η νομοθεσία προβλέπει, να παρέχεται αυτοδίκαια έγκριση για την έναρξη επαγγέλματος παροχής υπηρεσιών μετά την παρέλευση ορισμένης προθεσμίας από την υποβολή ηλεκτρονικά της σχετικής αιτήσεως και των δικαιολογητικών. Με απλά λόγια: Ο ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, μαζί με τα δικαιολογητικά, και αν ο αρμόδιος κατά περίπτωση φορέας δεν την απορρίψει εντός ορισμένης προθεσμίας, τότε η άδεια έχει παρασχεθεί σιωπηρά, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα. Καταργούνται με αυτόν τον τρόπο οι χρονοβόρες διαδικασίες αναμονής και αβεβαιότητας σχετικά με την έγκριση αδειών. Μόνη προϋπόθεση να έχει υποβάλει τα δικαιολογητικά και την αίτηση με απλή ηλεκτρονική υπογραφή, για την οποία θα χρειαστεί μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε ΚΕΠ για τη φυσική του ταυτοποίηση (στάλθηκε ήδη η σχετική εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες). Ενώ η δυνατότητα αυτή παρέχεται ήδη, παράλληλα επιδιώκεται η περαιτέρω απλούστευση με δύο τρόπους: Πρώτον, ελέγχονται σε συνεργασία με τις κατά περίπτωση αρμόδιες Αρχές τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, ώστε να ψηφιοποιηθούν ή να καταργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα. Δεύτερον, ήδη σχεδιάζεται αναβάθμιση της Εθνικής Διαδικτυακής Πύλης, προκειμένου να γίνει περισσότερο φιλική στο χρήστη, ειδικά σχετικά με τη διαδικασία της αδειοδότησης.

Αδειοδότηση επενδύσεων, παροχή προνοιακών επιδομάτων

Εχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις εργασίας, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων, με τα συναρμόδια υπουργεία, την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, με σκοπό την ψηφιοποίηση ορισμένων από τις πιο περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ως τέτοιες επελέγησαν οι αδειοδοτήσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι αδειοδοτήσεις βιοτεχνικών και βιομηχανικών επενδύσεων και η παροχή προνοιακών επιδομάτων. Βασική αρχή, παράλληλα με την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, η απλούστευση της σχετικής νομοθεσίας. Εχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία επ’ αυτού με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, υλοποιείται η δυνατότητα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών προς το Δημόσιο. Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά τα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων/ταυτότητας, και ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, πέραν των ήδη δυνατών πληρωμών φόρων, τελών κυκλοφορίας κ.λπ., δίνεται προτεραιότητα στην ηλεκτρονική πληρωμή παραβόλων για τις αδειοδοτικές με αυτόματη ενημέρωση των αρμόδιων κατά περίπτωση Αρχών, ώστε να υλοποιείται πλήρως ψηφιακά η κάθε διαδικασία. Προτεραιότητα δίνεται επίσης στα παράβολα που έχουν μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη χρονοσήμανση/βεβαίωση λήψης ηλεκτρονικού εγγράφου, η οποία εκδίδεται άμεσα. Η υπουργική απόφαση αυτή είναι απαραίτητη μεταξύ των άλλων για τον νόμιμο καθορισμό των προθεσμιών που προβλέπονται για την αυτόματη αδειοδότηση έναρξης επαγγέλματος μέσω του «Ερμής». Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για όλα τα σχετικά με διακίνηση και αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών αρχείων στο Δημόσιο.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...

Βαβέλ! Το σόι του Αλέξη Τσίπρα στον εμφύλιο

Η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπίρτζης και ο Γιαννούλης κατά του Τσακαλώτου που ασκεί πλέον ανοιχτά κριτική Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ,...

Βαρύ οπλοστάσιο «έκρυβε» η γιάφκα στο Κουκάκι!

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συνέλαβαν οι κομάντος της Αντιτρομοκρατικής κατά την έφοδό τους Με αιφνιδιαστικές εφόδους που θύμιζαν ταινία...

Όλες οι παρανοϊκές απαιτήσεις του «σουλτάνου» στο… τραπέζι!

«Τρελούς» όρους θέτει η τουρκική πλευρά εν όψει της εκκίνησης διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη Η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών άγνωστη, η ατζέντα απροσδιόριστη, οι...