Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021

Η διπλή «κίνηση» για τον εφιάλτη της ανεργίας!

Tην πλήρη εφαρμογή δύο προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους στη χώρα μας από τον Ιανουάριο του 2014 ανακοίνωσε από το Παρίσι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πρόκειται για τα προγράμματα υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλία για τους νέους» και «Εγγυήσεις για τη νεολαία». Μιλώντας χθες στη διάσκεψη κορυφής για την ανεργία των νέων, με τη συμμετοχή 24 από τους 28 ηγέτες των κρατών-μελών της Ενωσης και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Η Ελλάδα έχει χτυπηθεί βαριά από παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Η κοινωνία έχει εξαντληθεί και όλοι οι κοινωνικοί δείκτες έχουν περάσει στην κόκκινη ζώνη. Η ανεργία των νέων βρίσκεται στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%. Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων για διαφορετικούς λόγους. Χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στον θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται, τόνισε, για ένα δυαδικό σύστημα, με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική πείρα.

Οσον αφορά την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωριστεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Η Ελλάδα, τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ολοκλήρωσε πρόσφατα την εθνική στρατηγική για «το Επιχειρησιακό Πλάνο Απασχόλησης» που επίσης απαιτεί η Ευρώπη για την αύξηση των θέσεων εργασίας. Ηδη, ενημέρωσε, σε συνεργασία με την «Task Force», ξεκίνησε η υλοποίηση του πλάνου αυτού, ενώ παράλληλα προστέθηκαν και νέα εργαλεία όπως η «Κοινωφελής Εργασία» και τα προγράμματα «Voucher».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την παρέμβασή του δηλώνοντας την αισιοδοξία του και επισημαίνοντας: «Το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ