Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Η δύσκολη εξίσωση που τινάζει (;) τα πάντα στον αέρα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Με το αριστερό ξεκινάει η εβδομάδα για την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τις διαγραφές σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και τη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και με το «πάγωμα» της δόσης ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.

Ηδη η εξίσωση που έχει σχηματιστεί είναι τόσο δυσεπίλυτη που απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Στο οριακό «153» της Βουλής προστέθηκε η αβεβαιότητα για τη δόση-μαμούθ, καθώς και για τα επιπλέον 10 δισ. που επιδίωκε ο πρωθυπουργός, χωρίς να γνωρίζει ουδείς ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα.

Στην κυβέρνηση περίμεναν ότι αύριο θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση των 31,5 δισ. (και παραπάνω), κάτι που θα έβαζε τέλος στην πολιτική αστάθεια των τελευταίων ημερών και θα έδινε μια βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση. Ηταν όμως στραβό το κλήμα, το έφαγε και… ο Σόιμπλε και η παρέα του. «Εκεί που πιστεύαμε ότι θα μηδενίζαμε το κοντέρ και θα κάναμε μια νέα αρχή, η τρόικα και το Βερολίνο μάς έβαλαν όχι απλώς… νεκρά, αλλά όπισθεν» έλεγε σε πηγαδάκι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και πρόσθετε: «Δεν ξέρουμε τι τελικά επιδιώκουν. Γιατί τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε έναν λαό που υποφέρει και σε μια κυβέρνηση που τηρεί τις δεσμεύσεις της; Τώρα είναι η σειρά της Ε.Ε. να δείξει την αξιοπιστία της και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Αυτό μάλιστα είναι και το κεντρικό μήνυμα που σκοπεύει να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες στις συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη. Οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά την επόμενη ημέρα της συνεδρίασης του Eurogroup αποκτούν άλλη πλέον διάσταση. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στο περιθώριο της εκδήλωσης της ομάδας Friends of Cohesion, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και στην οποία θα συμμετέχουν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και δεκατρείς πρωθυπουργοί, με σκοπό να πείσει για την ανάγκη εκταμίευσης ολόκληρης της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι αλλά και με πρωθυπουργούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, με σκοπό να επιταχύνει την εκταμίευση προτού δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας και να πείσει για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Παράλληλα θα συνεχιστούν οι επαφές με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τον κ. Ραχόι ώστε αύριο να γίνει η ανατροπή και να υπάρξει μια απόφαση από την οποία θα μπορούσε να κρατηθεί η κυβέρνηση.

Και ενώ αυτό είναι το σκηνικό στο εξωτερικό, που είχε ως αποτέλεσμα να κάψει τα επικοινωνιακά χαρτιά της κυβέρνησης, το κλίμα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης δεν είναι καλύτερο. Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης βρίσκονται σε δύσκολη θέση ύστερα και από την ισχνή πλειοψηφία των 153 «ναι» στα άγρια μέτρα. Ο περιβόητος ανασχηματισμός πάγωσε, το κόμμα του κ. Βενιζέλου έχει απομείνει πλέον μόνο με 26 βουλευτές (που και από αυτούς δεν είναι όλοι δεδομένοι) και αν σε αυτούς προστεθούν οι 126 της Νέας Δημοκρατίας, αθροιστικά φτάνουμε στους 148. Ενας αριθμός που κάνει απαραίτητη και αναγκαστική τη συνύπαρξη με τη Δημοκρατική Αριστερά, παρά το «κατηγορώ» που δέχεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από βουλευτές της Ν.Δ. για τη στάση που κράτησε με το «παρών». Η ισορροπία του τρόμου που κάπως είχε διασφαλιστεί μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Καθώς δε η συγκυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις απεργίες αλλά και τις νέες κινητοποιήσεις εν όψει της 17ης Νοεμβρίου, ελπίζει σε αναπτέρωση του πολιτικού ηθικού της με την αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό.

Στημένη παγίδα

Μπορεί το Μαξίμου να μη θέλει να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες μιλούν για «παγίδα» που στήθηκε σε μια σειρά βημάτων από την καθυστέρηση της έκθεσης της τρόικας και τις απαιτήσεις για τα εργασιακά μέχρι τα σενάρια για εκταμίευση τον Φεβρουάριο ή για δόσεις της δόσης που οφείλεται από τον Ιούνιο!

Νίκος Ελευθερόγλου


Γιατί απομακρύνεται (προς το παρόν) το σενάριο σαρωτικού ανασχηματισμού

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται τόσο με τον πολιτικό χρόνο και βίο της κυβέρνησης όσο και με το θέμα της δόσης, είναι πιθανόν να δρομολογηθούν άμεσα.

Η ψήφιση των μέτρων μόνον από 153 βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε την αλά καρτ συμμετοχή της στην κυβέρνηση, δημιούργησε την πρώτη ουσιαστική ρωγμή στη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού . Ελάχιστες ώρες μετά οι δραματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επέτειναν τον προβληματισμό για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των μέτρων. Και αυτό γιατί η ολοκληρωτική αποσταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ θα αποσταθεροποιούσε τον κυβερνητικό σχηματισμό και θα οδηγούσε αναπόφευκτα τη χώρα σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Ολα αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος. Αλλωστε και οι δυο βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ενώ και κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης στη Βουλή ο ένας στήριξε τον άλλον.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ποια μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα των κυβερνητικών εταίρων;

Το πρώτο είναι η ψήφιση απόψε τα μεσάνυχτα του Προϋπολογισμού, που επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους για να επανέλθει και πάλι η αριθμητική ισορροπία στην κυβέρνηση. Ως επόμενο βήμα σχεδιαζόταν ένας ανασχηματισμός, υπό προϋποθέσεις σαρωτικός, στον οποίο θα εισέρχονταν πλέον πολιτικά στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ (κυρίως) και από τη ΔΗΜ.ΑΡ. Οι εξελίξεις, όμως, στο ΠΑΣΟΚ και το ρευστό πολιτικό τοπίο που δημιουργείται φαίνεται να αναβάλλουν -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- τα σενάρια για ανασχηματισμό και δημιουργούν φόβους για πολιτική αστάθεια.

Είναι σαφές ότι έως ότου (και εάν) οριστικοποιηθούν σε κάποιο βαθμό οι εξελίξεις στην Ιπποκράτους ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στη συνοχή της κυβέρνησης οι εξελίξεις στον πρώτο τη τάξει κυβερνητικό εταίρο της Νέας Δημοκρατίας.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Η τραυματισμένη ΔΗΜ.ΑΡ. ενώπιον νέων κραδασμών

Μετέωρο είναι το επόμενο βήμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, μια και, από τη μια, μπορεί να σκέφτονται την είσοδο στην κυβέρνηση με περισσότερα πολιτικά στελέχη, ωστόσο, από την άλλη, η διαφαινόμενη αποχώρηση των Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά από το κόμμα αποδυναμώνει σημαντικά την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ηδη ο Φώτης Κουβέλης μετρά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ηρακλείου Γιάννη Μιχελογιαννάκη που καταψήφισε το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα. Ως εκ τούτου, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα μετρά 14 βουλευτές, από 17 που είχε αναδείξει στις εκλογές, γεγονός το οποίο δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην ηγεσία του κόμματος.

Γενικότερα, στην Αγίου Κωνσταντίνου λένε πάντως ότι για να επιβιώσει η κυβέρνηση απαιτείται πιο έμπρακτη στήριξη, μετά και την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η εφαρμογή του νέου Μεσοπρόθεσμου αλλά και του Προϋπολογισμού, που ψηφίζεται σήμερα, αναμένεται να φέρει ισχυρούς κραδασμούς, τους οποίους καλείται η κυβέρνηση, όπου συμμετέχει και η ΔΗΜ.ΑΡ., να τους απορροφήσει. Ετσι, τη στιγμή που μάλιστα το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί, η Αγίου Κωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έλεγε «όχι» σε ενδεχόμενο ενεργότερης συμμετοχής της στο κυβερνητικό σχήμα. Βέβαια, τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, όταν ανοίγει συζήτηση για τον ανασχηματισμό, όχι μόνο κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, με δεδομένο το βαρύ πολιτικό κλίμα στη συγκυβέρνηση, αλλά επιμένουν στη γραμμή «θα το δούμε αργότερα», παραπέμποντας στην ερχόμενη Δευτέρα «για αποφάσεις».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μαξίμου! «Προσοχή, κινδυνεύουμε με φυλάκιση»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω έπειτα από τις αποκαλύψεις της κυριακάτικης δημοκρατίαςΕίναι δυστύχημα για την Ελλάδα, στις πιο κρίσιμες στιγμές μετά τη Μεταπολίτευση, η ηγεσία...

Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν...

Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η...

«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,...

Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγωνΠλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη...