Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Η εφιαλτική αλήθεια πίσω από τους ανέξοδους πανηγυρισμούς

Πανηγυρισμοί αντίστοιχοι της ανάληψης από την Ελλάδα με την «ισχυρή οικονομία» των… Ολυμπιακών Αγώνων σημειώθηκαν χθες για την «επιτυχή ολοκλήρωση» του PSI, δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας!

Θα μειωθεί το χρέος, επαναλαμβάνουν εν χορώ, τη στιγμή κατά την οποία κόβονται 100 δισ. ευρώ για να δανειστούμε 130 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Τραγική ειρωνεία, την ίδια στιγμή στο υπουργικό συμβούλιο ακουγόνταν όταν θα μελετηθούν περικοπές 9 δισ. ευρώ στο διάστημα 2012-2015.

Ασχετοι οι περισσότεροι εξ αυτών με οτιδήποτε αφορά την πραγματική οικονομία της χώρας, έδρασαν και ως χειροκροτητές παλαιότερα του Σημίτη και μετά του Γιώργου Παπανδρέου.

Χθες αποδύθηκαν σε ιδιοτελές σπονσοράρισμα του PSI, σιγοντάροντας τον αμετροεπή «πατέρα της νίκης» Ευ. Βενιζέλο, που έχει καταφέρει γερά πλήγματα στην αξιοπιστία της χώρας.

Στην πολιτική προϊστορία του προηγουμένου υπάρχουν αποφάσεις (μνημεία αδιαφορίας για το χρήμα του φορολογουμένου) που πρόσθεσαν πολλά δισ. ευρώ στο χρέος. Μόνο για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο προαναφερόμενος έδωσε προίκα στο ασφαλιστικό της ταμείο με τη μορφή ετήσιας χορηγίας ύψους 600.000.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές του PSI κρύβουν πολλά από τους Ελληνες και προβάλλουν μια στρεβλή εικόνα της υπόθεσης.

Επαναλαμβάνουν όλοι ότι με το PSI το χρέος μειώνεται κατά 100 δισ. ευρώ. Αποκρύπτουν όμως ότι την ίδια στιγμή δανειζόμαστε 130 δισ. ευρώ, βρισκόμαστε για πέμπτο χρόνο σε ύφεση, με ανεργία 1.000.000 άτομα, η οποία αυξάνεται ταχύτατα.

Αποκρύπτουν ότι, παρά το PSI, δεν υπάρχουν καθόλου διαθέσιμοι πόροι για να ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν αποκλεισμένες από τα τραπεζικά δάνεια για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Ουδείς αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να δανειστούν για πολλά χρόνια από το εξωτερικό, καθώς θα φέρουν το στίγμα της χρεοκοπίας. Τούτο σημαίνει ότι η ρευστότητα θα είναι δραματικά περιορισμένη και η Ελλάδα θα τρώει τις σάρκες της.

Κρύβουν επίσης ότι το PSI συντρίβει τα ασφαλιστικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων από το «κούρεμα» χάνουν 11 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα όσο θα ακούν τον αντιπρόεδρο ή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λένε για μεγάλες επιχορηγήσεις και άλλα τέτοια.

Να συνυπολογίσουμε εδώ ότι από το 2013 ξεκινάει η λειτουργία του νέου ειδικού ταμείου, το οποίο θα συγκεντρώνει τις δόσεις των δανείων και τα έσοδα του κράτους, πληρώνοντας με προτεραιότητα του δανειστές μας.

Σοβαρό είναι επίσης και το θέμα της απομείωσης κατά 53% της περιουσίας περίπου 9.500 Ελλήνων μικροομολογιούχων, τους οποίος «συλλυπήθηκε» με δημόσιες δηλώσεις του χθες και ο πρωθυπουργός. Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται της περιουσίας τους και κάποια αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ εξαφανίζονται, επιταχύνοντας τη φτωχοποίηση του εγχώριου πληθυσμού.

Η Ελλάδα με το PSI χάνει το όπλο της χρεοκοπίας και ταυτόχρονα, λόγω αγγλικού δικαίου, χάνει και τη δυνατότητα να «κουρέψει» τα νέα ομόλογα. Μια δυνητική έξοδος από το ευρώ, σε στιγμές δύσκολες, θα είναι εφεξής από δύσκολη ως αδύνατη. Ακόμα και αν αυτό δυνητικά γινόταν, τότε η πληρωμή των χρεών θα πραγματοποιούνταν με ισοτιμία του ευρώ προς το νέο νόμισμα, η οποία θα καθοριζόταν από τους δανειστές και όχι από την Ελλάδα.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Η ανταλλαγή των ομολόγων (152 δισ. ευρώ) την ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup

Από τα 206 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους των ιδιωτών, την εθελοντική συμμετοχή αποδέχθηκαν κάτοχοι τίτλων αξίας 172 δισ. ευρώ ήτοι (83,5%). Από αυτά τα 152 δισ. είναι ομόλογα υποκείμενα στο ελληνικό δίκαιο και τα υπόλοιπα 20 δισ. είναι ομόλογα υποκείμενα στο ξένο δίκαιο. Με την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης CACs δίνεται η δυνατότητα το «κούρεμα» να επεκταθεί και σε άλλους κατόχους ομολόγων, που δεν προσήλθαν εθελοντικά. Για τα ομόλογα που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο δόθηκε παράταση ως τις 23 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά οι κάτοχοί τους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ανταλλαγή των ομολόγων με ελληνικό δίκαιο θα γίνει στις 12 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στις 14 Μαρτίου θα υπάρξει συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η χορήγηση του δανείου των 130 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων των δόσεων. Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 19 έως 29 δισ. ευρώ. Στις 20 Μαρτίου λήγει και το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.


Εκρηκτικό κοκτέιλ η υψηλή ύφεση και ο πληθωρισμός!

Υφεση και υψηλός πληθωρισμός συνιστούν καταστροφικό εμπρηστικό μείγμα στην ελληνική οικονομία. Η ύφεση, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία, κινήθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2011 στα επίπεδα του 7,5%. Την ίδια στιγμή, και ενώ η οικονομία έχει νεκρωθεί πλήρως, ο πληθωρισμός αντιστέκεται, εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πρακτικές των καρτέλ στην αγορά. Αντ’ αυτού, οι κυβερνητικοί φωστήρες ανακάλυψαν ξανά τους μεσάζοντες και κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι θα τους πατάξουν, ενώ στην ουσία τους υποθάλπουν και τους στηρίζουν.

Η κάμψη της οικονομίας ξεπέρασε και το δυσάρεστο σενάριο του 7%, που ήταν η αρχική εκτίμηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το δ’ τρίμηνο του έτους, και έφτασε το 7,5%. Η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι η ύφεση της χώρας το 2012 θα κινηθεί στα επίπεδα του 4,4%. Ανάλογη πρόβλεψη κάνει και το ΔΝΤ. Η τραγική κατάσταση της οικονομίας αποτυπώνεται και στα επιμέρους μακροοικονομικά μεγέθη που συνιστούν το ΑΕΠ. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 7,9%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν κάμψη 6,1%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 1,3%.

Αντίστοιχη μείωση παρουσίασε και ο τομέας των εισαγωγών, κατά 14,2%. Οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν κατά 13,5% και οι υπηρεσίες κατά 16,4%. Η διαμόρφωσή του πληθωρισμού στο 2,1% τον Φεβρουάριο του 2012, από 2,3% τον προηγούμενο μήνα, δείχνει ότι, παρά την ύφεση (για πέμπτη χρονιά), οι τιμές παραμένουν υψηλά με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αδιαφορεί για τον ανταγωνισμό, αρκούμενη στην υψηλή επικοινωνιακή πολιτική…

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ