Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

«Η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός λαού, όχι του υπουργού»

Μαίνεται ο ιερός πόλεμος για τα θρησκευτικά. Νέα επιστολή του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Νίκο φίλη που αναδιπλώθηκε

Δε λέει να καταλαγιάσει ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη με αφορμή τις αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Η αντιπαράθεση των δύο πέρασε πλέον από τη φάση των δηλώσεων σε αυτή των απευθείας επιστολών. Οι τοποθετήσεις του κ. Φίλη σε τηλεοπτικό σταθμό για τον ρόλο της Εκκλησίας σε σκοτεινές περιόδους της Ελλάδας, όπως η Κατοχή και η δικτατορία, δεν έμειναν αναπάντητες από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος προχθές έστειλε επιστολή απάντηση στον υπουργό με παραλήπτη τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Το Σύνταγμα

Σε αυτή περιλαμβάνεται τόμος που εκδόθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος, με τίτλο «Μνήμες και Μαρτυρίες από το ’40 και την Κατοχή», ενώ από τον κ. Ιερώνυμο ζητήθηκε να ενημερωθούν οι βουλευτές για την έκδοση.

Ωστόσο, ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν περιορίστηκε σε αυτή την κίνηση και χθες προχώρησε στην αποστολή νέας επιστολής, αυτή τη φορά με παραλήπτη τον ίδιο τον κ. Φίλη. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία είναι υπόθεση ενός λαού και όχι ενός υπουργού», κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος από τις προωθούμενες αλλαγές του υπουργείου στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Απαντώντας, μάλιστα, ξανά στις αιτιάσεις του κ. Φίλη σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας, τις χαρακτηρίζει αβάσιμες και πλασματικές: «Ο επίσημος ρόλος της Εκκλησίας στην περίοδο της δικτατορίας ήταν συνεπής και αδιάβλητος για την αποστολή της, γι’ αυτό αποκλείει πλήρως τις οποιεσδήποτε ιδεοληπτικές ερμηνείες των οποιωνδήποτε επικριτών ή πολεμίων της».

Οι δηλώσεις

Το γαϊτανάκι των εκατέρωθεν δηλώσεων και επιστολών, όμως, δεν σταματά εδώ, αφού στη συνέχεια ήρθε η σειρά του υπουργού να απαντήσει. Στην επιστολή του προς τον Αρχιεπίσκοπο σημειώνει ότι πληροφορήθηκε διά του Τύπου για την επιστολή που έλαβε (!), δηλώνοντας ότι «τα θέματα αυτά αποτελούν αντικείμενο επιστημονικού διαλόγου που πρέπει να γίνεται νηφάλια και ψύχραιμα και με στόχο να διδασκόμαστε όλοι από τα λάθη μας». Ως προς το θέμα τον Θρησκευτικών, επισημαίνει ότι τα θεσμικά ζητήματα «είναι ωφέλιμο να συζητούνται όχι με ανταλλαγή επιστολών αλλά στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας».

Θέση πήρε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σε συνέντευξή του συντάχθηκε στο πλευρό του υπουργού Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά που προτείνει ο υπουργός Παιδείας κινούνται σε μία κατεύθυνση για την οποία υπήρχαν ευρύτατες συναινέσεις και μάλιστα ευρύτερα πολιτικά».

Πατρών Χρυσόστομος σε Τσίπρα: Τι κακό έπραξε η ορθόδοξη Πίστη;

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, με αφορμή την κόντρα για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών , στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκεια του κλήρου αλλά και του λαού της πόλης του σχετικά με τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην Εκκλησία. Σε αυτή ο μητροπολίτης θέτει στον κ. Τσίπρα το ερώτημα «γιατί τόσο μένος για την Εκκλησία; Τι κακό έπραξε η ορθόδοξη πίστη;»

«Γιατί ενοχλεί το μάθημα των Θρησκευτικών ως διδασκαλία περί της Ορθοδοξίας και δεν ενοχλούν τα άλλα πιστεύματα και θρησκείες» διερωτάται, μεταξύ άλλων, ο μητροπολίτης Πατρών, ζητώντας από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει «τάχιστα στην τάξη τον κ. Φίλη, εάν αγαπάτε ειλικρινά τον ελληνικό λαό, ο οποίος υπάρχει και ζει γιατί κάποιοι θυσιάστηκαν για αυτά που περιφρονεί ο κ. υπουργός». Μάλιστα, στο τέλος της επιστολής του παραθέτει με νόημα τα λόγια του Ιωάννη του Χρυσοστόμου: «Πόσοι επολέμησαν την Εκκλησίαν, και οι πολεμήσαντες απώλοντο, αύτη δε υπέρ τον ουρανόν αναβέβηκε. Τοιούτον έχει μέγεθος η Εκκλησία, πολεμουμένη νικά, υβριζομένη, λαμπροτέρα καθίσταται».

Διαχώρησε τη θέση του ο Καμμένος

Θέση υπέρ της Εκκλησίας στη διαμάχη Φίλη – Ιερωνύμου, που ξέσπασε με αφορμή τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, πήρε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός, διαχωρίζοντας τη θέση του από την κυβέρνηση, τάχθηκε στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου και προχώρησε σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, στη διάρκεια της οποίας προγραμματίστηκε συνάντηση μεταξύ των δύο την ερχόμενη Τετάρτη. Μάλιστα, θέση στο ζήτημα έλαβε και η Νεολαία των ΑΝ.ΕΛ., η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «όσο επιμένει ο υπουργός, βασισμένος σε προσωπικές εμμονές, ιδεοληψίες και στείρες προκαταλήψεις, στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, τόσο θα του υπενθυμίζουμε τον ρόλο του να υπηρετεί και να σέβεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ