Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

«Η Ελλάδα δεν άξιζε τέτοια τύχη»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δεν μασάει τα λόγια του ο Κώστας Κιλτίδης. Ο πρώην υφυπουργός, που εδώ και καιρό παραμένει πολιτικά άστεγος, ζητά την επανίδρυση της Ν.Δ., χαρακτηρίζει «σοφίσματα του Χότζα» την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ενώ περιγράφει «ανήμπορο μοιραίο πολιτικό ανδρείκελο» τον Γιάννη Στουρνάρα. Οσο για το δικό του μέλλον, τονίζει ότι προφανώς δεν είναι για συνταξιοδότηση. «Αν η Ν.Δ. κάνει το άλμα της θεραπείας της εκτρωματικής κατάστασης ή προχωρήσει στην επανίδρυσή της, σίγουρα επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας για τη σωτηρία του τόπου».

Κύριε Κιλτίδη, πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Συμμερίζεστε την αισιοδοξία για το φετινό πλεόνασμα ή μήπως πρόκειται απλά για αριθμούς που δεν αγγίζουν τον πολίτη;
Αυτά που εφαρμόζονται ως οικονομική πολιτική στη χώρα μας εδώ και τέσσερα χρόνια θυμίζουν σοφίσματα του Χότζα. Ανοηταίνουν ανελέητα και συνεχόμενα. Οι πολίτες φτωχοποιούνται και αυτοί διαμοιράζονται τα λάφυρα της εξουσίας. Δεν ευημερούν ούτε οι αριθμοί και πεθαίνουν στην κυριολεξία οι πολίτες.

Εσείς τι προβλέπετε για τη χρονιά που έρχεται; Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας μπαίνει στον έκτο χρόνο και οι Ελληνες δεν προλαβαίνουν να πληρώνουν φόρους και χαράτσια.
Στην οικονομία η συσσώρευση των εισπρακτικών μέτρων θα «σκάσει» την κοινωνία ή το κράτος. Η κοινωνία αποσυντονίζεται και η πρώτη φάση της πολιτικής μετατροπής θα συμβεί στις εκλογές του Μαΐου. Κατόπιν, κανένας δεν μπορεί να προσδιορίσει μεγέθη και ταχύτητες εξελίξεων. Θα βρούμε τον «πάτο», αφού πέσουμε πιο κάτω. Δεν άξιζε η πατρίδα μας αυτή την τύχη, όποια λάθη κι αν έγιναν στο παρελθόν. Δεν είμαστε Τουρκία, Ρουμανία, Ουγγαρία ή Αργεντινή της σόγιας.

Τι βαθμό θα βάζατε στην κυβέρνηση και τον καπετάνιο της;
Το μηδέν είναι ένας θετικός βαθμός. Οι πολιτικοί και η πολιτική κρίνονται από τα μεγάλα, όχι από τη διαχείριση σε επίπεδο νομαρχίας της κεντρικής γερμανικής κυβέρνησης. Ο καπετάνιος άβουλος δεν είναι, ούτε ίσως μικρός, αλλά φοβούμαι μοιραίος. Η πολιτική είναι δυνάμει κατάσταση της ανθρώπινης ζωής, χρειάζεται στίγμα έμπνευσης και ελπίδας. Είναι αδύναμοι και τελειωμένοι. Προσεύχομαι ανυπόκριτα να αποφευχθεί η εθνική τραγωδία.

Ενα πολιτικό σχόλιο για τον Γιάννη Στουρνάρα;
Κατά το πρόσταγμα «γίνε αυτό που είσαι», ο κ. Στουρνάρας είναι ένας υποχρεωτικά ευγενής, καταναγκαστικά πρόθυμος, υποτακτικός και μάταιος, αλλά δυστυχώς ανήμπορο μοιραίο πολιτικό ανδρείκελο. Συνιστά την επιτομή του εκτελεστικού οργάνου, με ή χωρίς συνείδηση.

Μπορεί η συγκυβέρνηση να αντέξει με ένα ΠΑΣΟΚ που καταρρέει δημοσκοπικά; Πολύ δε περισσότερο έπειτα από ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μετά τις ευρωεκλογές!
Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, είναι κλινικά νεκρό και οι «58» τού δίνουν τη μορφίνη για ευθανασία. Προκαλεί όμως ανοσοκαταστολή (AIDS) και στη Ν.Δ., τρώει σάρκες, το αίμα και το μεδούλι της παράταξής μας. Μόνο ο από μηχανής θεός μπορεί να παρέμβει, αλλά φοβούμαι ότι ως θεία δίκη θα εμφανιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν μπορούν να κυβερνούν γκρεμοτσακισμένοι.

Υπάρχει ελκυστικό σενάριο για τον χώρο της Κεντροδεξιάς; Η Ν.Δ. πού πρέπει να στραφεί και τι πρέπει να κάνει;
Η Ν.Δ. αποτέλεσε τη ναυαρχίδα μιας παράταξης που φέρει ως ιδεολογία τις φυσικές σταθερές της ζωής και το στίγμα του Ελληνισμού. Ανήκω στη θρησκεία της και όχι στις αιρέσεις. Εθνος, πατρίδα, ελεύθερη δημιουργία, ισχυρό κράτος ισονομίας και ασφάλειας, παράδοση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας ήταν τα νάματα και τα ζώπυρα από τις πηγές και τις ρίζες της αρχέγονης ελληνικής κοινωνίας. Η Ν.Δ. έχει δύο δρόμους να ακολουθήσει: να πεθάνει ή να ανασυνταχθεί. Χρειάζεται επανίδρυση!

Και η Χρυσή Αυγή; Πώς εξηγείτε την άνοδό της; Και πώς σχολιάζετε τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει η κυβέρνηση;
Η ψήφος προς τη Χρυσή Αυγή είναι σε πολυπαραγοντικό υπόβαθρο θεμελιωμένη.  Αντί να ανεβάσουν δημόσια τον πήχη του πολιτικού διαλόγου με συμμετοχή της Χρυσής Αυγής και αν είναι καλύτεροι να νικήσουν, επιχειρούν την τυφλή καταστολή. Οι νεοπατριώτες και νεοορθόδοξοι της σημερινής Ν.Δ. θυμήθηκαν τη θεωρία των άκρων και τα Θρησκευτικά. Ας θυμηθούν πώς προέκυψε ο Μπουτάρης, που του κλείνουν πάλι το μάτι. Να μην ξεχνούν ότι η θεωρία των δύο άκρων λειτουργεί κοινωνιολογικά σε περιόδους πολιτικής καταγραφής, στην κρίση, όπως σήμερα, θα αναμετρηθούν οι δυνάστες και τα επαναστατημένα υποζύγια.

Εσείς εσχάτως γιατί σιωπάτε για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας;
Την άνοιξη του 2010 από το περιβάλλον του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. προσπάθησαν να απομειώσουν το πολιτικό μου κύρος και να με πλήξουν ηθικά. Τους απάντησα με γενναιότητα: Εφυγα. Επειτα από αρκετούς μήνες αναζήτησα, πάντα με όρους και κανόνες πολιτικής και ιδεολογικής συνέπειας, διέξοδο για δράση και συνεισφορά στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς. Δυστυχώς, προδόθηκαν οι προσδοκίες μου. Διακήρυξα με όση δύναμη διέθετα, από τις αρχές του 2010, συστράτευση όλων των κομμάτων καθώς και εθνικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση και αγνοήθηκα. Δεν ψήφισα κανένα Μνημόνιο, και ιδίως κανένα Μεσοπρόθεσμο. Κλότσησα καρέκλες, αξιώματα και υλικά αγαθά, ενώ ήμουν ίσως ο πλέον ισχυρός σε εκλογική δύναμη βουλευτής των εκλογών του 2009. Δεν μπορούσα να βλέπω σκιές ανθρώπων και όχι υπερήφανους Ελληνες. Δεν μπορούσα να ακυρώσω τη θυσία δύο γενεών των άμεσων προγόνων μου. Για αυτό δεν συμμετείχα στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

«Είμαι παρών, όρθιος και φωναχτός και νιώθω άτρωτος γιατί ήμουν πάντα άδολος»

Υπάρχει σήμερα πολιτικό χώρος για τον Κώστα Κιλτίδη; Και το κεφάλαιο της Ν.Δ.; Εχει κλείσει;
Προφανώς δεν είμαι για συνταξιοδότηση. Δεν διακατέχομαι από σύνδρομο αλαζονείας και φιλαυτίας, δεν επιτρέπω όμως στον εαυτό μου ξανά την υποτίμησή μου. Επιθυμώ την επαναφορά της πολιτικής με γλώσσα και νοήματα. Αν η Ν.Δ. κάνει το άλμα της θεραπείας της εκτρωματικής κατάστασης ή προχωρήσει στην επανίδρυσή της σίγουρα επιβάλλεται η συμμετοχή όλων μας για τη σωτηρία του τόπου, χωρίς μικρότητες και υπολογισμούς. Ας σηκώσουν κατ’ ελάχιστο το ανάστημά τους, όπως ο Μεταξάς το 1938, για την αποφυγή της γενοκτονίας που συντελείται . Ειδάλλως θα με συγκινούσε ένα κίνημα ελευθερίας και Δικαιοσύνης με πατριωτική και λαϊκή αντίληψη ζωής και θεμέλιο την αναφορά στην εθνική συνείδηση. Να επανεφεύρουμε την πολιτική των νοημάτων –  βιωμάτων. Σήμερα άλλοι δηλώνουν εθνικιστές και μιμούνται ξένα πρότυπα και άλλοι εξέλαβαν τον πατριωτισμό ως μικροαστική συνήθεια ή απαγγελία πατριωτικών κειμένων.

Θα δούμε το όνομα σας σε κάποιο αυτοδιοικητικό συνδυασμό στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου; Ηδη ακούστηκε το σενάριο να είστε υποψήφιος στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης (παλιότερα) ή ως υποψήφιος περιφερειάρχης.
Ζω σαράντα χρόνια στη Θεσσαλονίκη κι έχω βιωματική σχέση με όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Για την κεντρική πολιτική ή την Αυτοδιοίκηση έχω να πω τούτο. Είμαι παρών, όρθιος και φωναχτός κατά το χρώμα και την ένταση των ιδεών μου. Κατά τη συμπεριφορά μου λειτούργησα πάντα ίσια και καθαρά, και νιώθω άτρωτος γιατί ήμουν άδολος. Αυτά θα είναι τα κριτήρια της επιλογής μου, αν προκύψει. Είναι αργά να αλλάξω.

Τι θεωρείτε σήμερα επιβεβλημένο να γίνει και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για τη σωτηρία της χώρας;
Πρώτον, να κηρυχτεί η χώρα σε κατάσταση ανάγκης με ή χωρίς εκλογές κατά το Σύνταγμα και τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Δεύτερον, συστράτευση των πάντων για χρονικό διάστημα δύο ετών και προσδιορισμό του ελάχιστου κοινού τόπου σωτηρίας και μόνο. Τρίτον, εθνικό σχέδιο αφύπνισης και αναγέννησης του παραγωγικού χώρου και των δομών του κράτους. Και, τέταρτον, συντακτική Βουλή για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές και να επαναπροσδιοριστεί η θέση της Ελλάδος

Πώς κρίνετε τους πρώτους μήνες του Αδωνη Γεωργιάδη στο πόστο του υπουργού Υγείας;
Δεν θα θελα να ήμουνα υπουργός Υγείας σε μια Πολιτεία όπου: α) μειώνεται το προσδόκιμο επιβίωσης, β) αυξάνεται κατακόρυφα η βρεφική θνησιμότητα, γ) το ένα τρίτο των πολιτών είναι ανασφάλιστοι και με παλινωδίες, αποκλεισμένοι μερικώς ή σε μεγάλο βαθμό από την περίθαλψη. δ) πεθαίνουν περισσότεροι πολίτες από ό,τι γεννιούνται. Είναι τραγικό η υγεία ως αγαθό και θεμέλιο της ύπαρξης του έθνους να μετριέται με ευρώ. Αφού τα αντέχει, εγώ τι να προσθέσω;

Νίκος Οικονόμου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέντευξη βόμβα του καθηγητή Ιωαννίδη στη «δημοκρατία» του Σαββάτου

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εφημερίδα «δημοκρατία» του Σαββάτου ο διακεκριμένος καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης...

Φαιδρή δήλωση της Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου που υποβαθμίζει τον εθνικό κίνδυνο

«Δυσάρεστη η εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, αλλά η πανδημία είναι το μεγάλο πρόβλημα» Μια φαιδρή όσο και απίστευτη δήλωση έκανε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα...

Κατάρρευση μισθών εν μέσω πανδημίας καταγράφει η ΓΣΕΕ

Αυξήθηκαν από το 1% στο 12% οι εργαζόμενοι με αποδοχές έως 200 ευρώ! Το 31% το δεύτερο τρίμηνο έλαβε λιγότερα από 650 ευρώ μεικτά Τη...

Μια ανάσα από το Καστελόριζο το «Oruc Reis», παραβιάζει χωρίς αντίδραση την υφαλοκρηπίδα μας

Συνεχίζουν οι Τούρκοι το... μαρτύριο της σταγόνας, έχοντας στο στόχαστρο την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο....

Στη φυλακή η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

Αυλαία χθες στην πολύκροτη δίκη. Αναστολή με όρους και εγγυοδοσία για πέντε πρώην βουλευτές. Σε λυγμούς ξέσπασε η Μάγδα Φύσσα Χειροπέδες στην πλειονότητα των καταδικασμένων...