Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Η Ελλάδα επιστρέφει στη… λίθινη εποχή

Η Ελλάδα χθες χρεοκόπησε επίσημα με την ευγενική χορηγία της Μεταπολίτευσης. Η χώρα εισέρχεται στη λίθινη μεταμοντέρνα εποχή, που φιλοτέχνησαν τα προηγούμενα χρόνια οι άοκνες προσπάθειες αδιάφορων πολιτικών και επιτήδειων επιχειρηματιών.

Η κρυφή ατζέντα από εδώ και πέρα προβλέπει: νέα σκληρά μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων, επιπλέον μειώσεις μισθών, αύξηση των ανέργων, νέο Ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ στο βάθος καιροφυλακτεί και άλλο ένα νέο «κούρεμα», πρελούδιο της εξόδου από το ευρώ.

Ο «Τιτανικός» τελικά βούλιαξε και ήταν το μόνο στο οποίο επιβεβαιώθηκε ο πλέον άσχετος υπουργός Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που άρχισε να χαράσσει τις φοβερές κόκκινες γραμμές.

Η ισχυρή οικονομία που χρηματοδοτούσε τα φαραωνικά οράματα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (το κόστος των οποίων αγνοούμε ακόμα) και επαιρόταν για τις αυξήσεις που έδινε σε μισθούς και συντάξεις με δανεικά στέλνει σήμερα στους Ελληνες έναν τραγικό λογαριασμό, που χθες ο Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες παρουσίασε ως περίτρανη νίκη.

Τα ψέματα

Πριν από έναν χρόνο ο ίδιος, χωρίς να έχει καταλάβει το πρόβλημα της χώρας, ξόρκιζε το «κούρεμα», υπακούοντας κατά βάση στις απαιτήσεις της Γερμανίας, η οποία ήθελε να μειωθεί η έκθεση των γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα προτού γίνει οτιδήποτε.

Σήμερα που το «κούρεμα» επιβάλλεται και συνοδεύεται με αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές (πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο), ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος υπόσχεται δημοσιονομική καλυτέρευση στην έρημο που προετοιμάζεται.

Παρά τους θλιβερούς πανηγυρισμούς, η χώρα για πολλά χρόνια θα φέρει το στίγμα του αφερέγγυου και θα εγκαταβιώνει στη ζώνη του λυκόφωτος.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμα και οι πλέον ισχυρές, θα αδυνατούν να δανειστούν από τις αγορές. Οι εγχώριες κατασκευαστικές εταιρίες θα δυσκολεύονται να βρουν εγγυητικές επιστολές προκειμένου να πάνε να αναλάβουν έργα σε άλλες χώρες.

Η ρευστότητα της αγοράς θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ το 2012 θα φέρει νέα φορολογικά μέτρα, που θα βαθύνουν την ύφεση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για βιώσιμο χρέος μετά το «κούρεμα» και πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012 και ύστερα. Αν και δεν αναφέρεται στη συμφωνία, από το 2012 η Ελλάδα καλείται να καλύπτει η ίδια τις πρωτογενείς δαπάνες της (δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι και τα χρεολύσια). Αυτό σημαίνει ότι στην πολύ πιθανή έως σίγουρη εξέλιξη της μη επίτευξης πλεονασμάτων, θα καλείται να βάζει νέους φόρους, να κόβει δαπάνες, δηλαδή να προχωρά σε μειώσεις μισθών, συντάξεων και ενδεχομένως σε απολύσεις. Οσον αφορά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εντός του 2012, πρόκειται περί μύθου που συντηρείται από την κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι υπάρχει σχέδιο. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αδύνατο να επιτευχθεί σε μια χώρα που έχουν καταρρεύσει πλήρως οι διοικητικοί μηχανισμοί. Τον Οκτώβριο τα δημόσια έσοδα έπαθαν καθίζηση, γεγονός που δυναμιτίζει την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος φέτος και του χρόνου. Το σύστημα δεν μπορεί να μεταμορφωθεί από τη μια ημέρα στην άλλη. Εκτός από την άρνηση των φορολογουμένων να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές που ζητούν οι κυβερνώντες, υπάρχει και η γενική απείθεια των μηχανισμών, που για δικούς τους λόγους σαμποτάρουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Για τις τράπεζες

Οι απώλειες που θα υποστούν οι τράπεζες και γενικότερα οι «όροι της συμμετοχής των ιδιωτών», που αποτελούν κομβικό σημείο της νέας συμφωνίας, βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το λόμπι των τραπεζιτών(ΙΙF) δήλωσε χθες ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί προσεχώς. Το μόνο που έχει οριστικοποιηθεί είναι το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%. Ομως το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να προσδιορίσει τις ζημιές των τραπεζών και το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστούν. Εχουν διατυπωθεί σενάρια τα οποία αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα πάρουν ένα μέρος μετρητά (15%) της εναπομείνασας αξίας μετά το «κούρεμα» των ομολόγων. Για το υπόλοιπο (25%) εκτιμάται ότι θα πάρουν 30ετή ομόλογα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μπορεί να διατεθούν 30 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι Ελληνες τραπεζίτες θέλουν να υπάρξουν αυξήσεις με προνομιούχες μετοχές, για να μη χάσουν τα μαγαζιά τους, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που έκανε λόγο για κοινές μετοχές. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών, έχοντας επί μακρόν ασελγήσει πάνω στις δικές τους επιχειρήσεις, σήμερα αδιαφορούν για το μέλλον τους και αποφεύγουν να δώσουν έστω και ένα σεντ.

Δεν είναι τυχαίο πάντως το γεγονός ότι η τρόικα θα βάλει ανθρώπους της στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επικεφαλής του οποίου είναι ένας παλιός φίλος του Κώστα Σημίτη, ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Π. Θωμόπουλος.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος


Τρία Ταμεία ζητούν από την ΤτΕ επιστροφή των καταθέσεών τους

Τα… φίδια έζωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που βλέπουν ορατό τον κίνδυνο να κάνουν φτερά λόγω του «κουρέματος» τα αποθεματικά τους που υποτίθεται ότι ήταν εξασφαλισμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Τα ποσά αυτά, που ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, είναι τοποθετημένα από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και κινδυνεύουν άμεσα με το «κούρεμα» 50% που προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών. Ηδη τρία Ταμεία ζητούν από την ΤτΕ με έγγραφό τους αν είναι δυνατή η επιστροφή των καταθέσεών τους. Πρόκειται για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ, δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών και το Ταμείο Πρόνοιας και Επικούρισης του Ιδιωτικού Τομέα, που με ξεχωριστές επιστολές προς τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο και με πρόσχημα τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες που παρουσιάζουν ζητούν να πάρουν πίσω τα διαθέσιμά τους σε ρευστό.

Μάλιστα, στις επιστολές τους οι διοικήσεις, σε μια προσπάθεια να αποποιηθούν των ευθυνών τους, τονίζουν ότι ούτε μετείχαν ούτε συνέβαλαν στη λήψη αποφάσεων για επένδυση και διασπορά των αποθεματικών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκα γραμμάτια. Ειδικά το ΕΤΑΑ, για να πείσει την ΤτΕ αναφορικά με την αυξημένη ρευστότητα που χρειάζεται να έχει από εδώ και στο εξής, κάνει λόγο για την αυτοτελή χρηματοδότηση που αναλαμβάνει από 1/1/2015 τόσο της βασικής σύνταξης των μελών του όσο και των υπόλοιπων παροχών, που είναι, για παράδειγμα, η καταβολή επικουρικής σύνταξης και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η συνολική περιουσία των Ταμείων ανέρχεται, με σημερινές τιμές, μετά την κάθετη πτώση των μετοχών και την υποχώρηση της αξίας των ομολόγων, σε περίπου 26 δισ. ευρώ. Από αυτά, η επένδυση που έχουν πραγματοποιήσει σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου φτάνει τα 23,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι, με βάση τη συμφωνία για haircut 50%, θα χαθούν περισσότερα από 11,5 δισ. ευρώ άμεσα. Για να ισχύσει όμως χωρίς καθυστερήσεις η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστον τυχόν παραφωνίες, σαν και αυτές που επιχειρούν να αρθρώσουν τα εν λόγω Ταμεία.

Ετσι εξηγείται γιατί η διοίκηση του ΙΚΑ έσπευσε να περάσει από το προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος απόφαση σύμφωνα με την οποία θα εξουσιοδοτείται ο διοικητής Ροβέρτος Σπυρόπουλος να υπογράψει σύμβαση με την ΤτΕ, ώστε η τελευταία να αναλάβει τη φύλαξη των άυλων τίτλων του Δημοσίου που διαθέτει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας. Στην απόφαση, που τελικά η έγκρισή της μεταφέρθηκε σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο, σημειωνόταν ότι η ΤτΕ έχει το δικαίωμα να ανταλλάσσει άυλους τίτλους του ΙΚΑ με άλλους, στο πλαίσιο κάθε μορφής αναδιοργάνωσης, που θα μπορούσε να είναι αλλαγή της ονομαστικής τους αξίας, όπως για παράδειγμα το «κούρεμα» της αξίας τους.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Οικονομικός παγετώνας στο εμπόριο

Οικονομικό παγετώνα διάρκειας δέκα ολόκληρων χρόνων φέρνει η οικονομική συμφωνία στην οποία κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για το βαθύ «κούρεμα» 50% στο ελληνικό χρέος. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν την αρχή μιας νέας επίπονης περιόδου για τη χώρα, ενώ επισημαίνουν ότι η συμφωνία κάθε άλλο παρά αιτία για πανηγυρισμούς αποτελεί.

«Κούρεμα» και στο εμπόριο και ιδίως στις εξαγωγές βλέπει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας ότι «η απόφαση ουσιαστικά επισημοποίησε την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας». «Η χώρα, δυστυχώς, αντιμετωπίστηκε σαν μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, η οποία εντάχθηκε στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό άρθρο 99 με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών» προσθέτει.

Οπως περιγράφει, για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές είναι απαραίτητες οι εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών. Δυστυχώς, μετά την ελεγχόμενη χρεοκοπία αυτές θα καταλήξουν κουρελόχαρτα και θα θεωρούνται πλέον και επίσημα από τους οίκους του εξωτερικού κατά το ήμισυ αναξιόπιστα και αφερέγγυα. «Θα χαθεί και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης που έχει απομείνει για την ελληνική αγορά» διαπιστώνει ο κ. Κορκίδης.

Αρνητικές συνέπειες στο τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. Χαρακτηρίζει μισή λύση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως σημειώνει, δεν έχουν συμφωνηθεί τεχνικές παράμετροι, ενώ μεγάλο ζήτημα αποτελεί η εποπτεία και ο τρόπος που θα υλοποιηθεί.

Κωνσταντίνος Μίχαλος

πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών

«Το “κούρεμα” θα βαρύνει κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, οξύνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα παροχής ρευστότητας στην ελληνική αγορά και τινάζοντας στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με δυσμενέστατες συνέπειες στις συντάξεις, αλλά ακόμα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» .

Ανδρέας Ανδρεάδης

πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

«Προφανώς δεν υφίσταται κανένας λόγος πανηγυρισμών από κυβερνητικής πλευράς επειδή απλά απεφεύχθη η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η χώραεισέρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετή περίοδο προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας καλείται να μετατρέψει τη μέχρι σήμερα “σοβιετικού τύπου” οικονομία της σε ανταγωνιστική οικονομία σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας»

Βασίλης Κορκίδης

πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

«Η απόφαση ουσιαστικά επισημοποίησε την ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας μας. Η χώρα, δυστυχώς, αντιμετωπίστηκε σαν μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, η οποία εντάχθηκε στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό άρθρο 99 με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών» προσθέτει.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ