Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Η Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή με «μάσκα οξυγόνου»!

Με… μάσκα οξυγόνου (τουλάχιστον) έως την Παρασκευή θα βρίσκεται η χώρα μας, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Και αυτό γιατί έως την Παρασκευή πρέπει η κυβέρνηση να καταθέσει στο έκτακτο Eurogroup συγκεκριμένα, κοστολογημένα και με χρονοδιάγραμμα τα μέτρα του «τρόμου» που απαιτούν οι δανειστές, ώστε να αρχίσει εκ νέου η εκταμίευση των δόσεων που οφείλουν στην Ελλάδα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον για την κυβέρνηση, που πρέπει να τρέξει για να προλάβει, καθώς η εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο είναι να ετοιμάσουν τη λίστα ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε τη Δευτέρα που θα βρίσκεται στο Βερολίνο να κάνει και την πρώτη συζήτηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (παρόλο που ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι δεν θα πάει με τη λίστα στη γερμανική πρωτεύουσα). O πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι κανείς δεν του ζήτησε να ολοκληρώσει η χώρα την πέμπτη αξιολόγηση, άρα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, και ότι το e-mail Χαρδούβελη πετάχθηκε πλέον στον «κάλαθο των αχρήστων», όπως και τα υφεσιακά μέτρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε: «Ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν υπάρχει mail Χαρδούβελη, οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση της λίστας μεταρρυθμίσεων, τη νομοθέτηση και την υλοποίησή τους».
Κάλεσε, επίσης, τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους στις προκλήσεις και στις Κασσάνδρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να ρίξουν τις κυβερνήσεις με μηχανορραφίες, προσθέτοντας ότι είναι εξασφαλισμένες οι καταθέσεις στην Ελλάδα και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, ότι ξεκαθαρίστηκαν τα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής θα γίνονται στις Βρυξέλλες στο Brussels Group και στην Αθήνα θα γίνονται αποστολές μόνο για τη συγκέντρωση τεχνικών πληροφοριών.
Αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής, αποκάλυψε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για να υπάρξει συμφωνία για τις εκεί καταθέσεις Ελλήνων, καθώς στόχος είναι να εισπραχθούν 700.000.000 ευρώ μέσα στο 2015.

Ο πρωθυπουργός, τέλος, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει θέμα αποχώρησης του Γιάννη Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα και ότι δεν έθεσαν τέτοιο θέμα η Μέρκελ και ο Ολάντ. Η Γερμανίδα καγκελάριος από τη μεριά της στη συνέντευξη που έδωσε είπε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης αν θα αντικαταστήσει τα μέτρα που προβλέπονταν έως σήμερα από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος.

Nίκος Ελευθερόγλου

Πακέτο 2 δισ. από Γιούνκερ

Το ποσό των 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα το 2015 από την Κομισιόν, όπως ανακοίνωσε χθες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να βοηθήσει την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.
Η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα αυτά όχι για τη διάρθρωση των Ταμείων, αλλά για την κοινωνική συνοχή, με σκοπό τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η επιτροπή έχει ήδη συστήσει τεχνική ομάδα για να βοηθήσει την Ελλάδα να απορροφήσει τα χρήματα. Από τη μεριά του ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δήλωσή του τονίζει: «Η Ελλάδα σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν είναι μόνη της. Η απόφαση της επιτροπής, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο κ. Γιούνκερ, είναι δηλωτική της αλληλεγγύης της Ευρώπης, κυρίως έναντι εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση».

Η λίστα που ετοιμάζεται με τα μέτρα τρόμου

Λίστα «τρόμου», η οποία θα πρέπει να περνά από την περιβόητη «δημιουργική ασάφεια» στην εξειδίκευση και στην κοστολόγηση επώδυνων μέτρων του e-mail Βαρουφάκη, όπως η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα και ο περιορισμός των «παράλογων» εκπτώσεων από τον συγκεκριμένο φόρο, η εξάλειψη εξαιρέσεων στη φορολογία εισοδήματος, η αύξηση των φόρων στα υψηλά εισοδήματα (χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί, μέχρι στιγμής, τι εννοεί η κυβέρνηση ως υψηλό εισόδημα), ο «Μεγάλος Αδελφός» του Περιουσιολογίου, ο νέος φόρος ακινήτων και η συνέχιση κομβικών αποκρατικοποιήσεων, περιμένουν να λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι από την ελληνική κυβέρνηση εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Ο περίφημος κατάλογος που έστειλε σε δόσεις ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποτελείται από συνολικά 10 μεταρρυθμίσεις:
1) Επιβολή πλαφόν στις δαπάνες που εγκρίνονται από τον Προϋπολογισμό.
2) Ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου για τον έλεγχο του Προϋπολογισμού, την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων και την παρακολούθηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
3) Προσλήψεις πολιτών μερικής απασχόλησης που θα λειτουργούν ως «Ράμπο της Εφορίας» κατά της φοροδιαφυγής.
4) Μέτρα για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας του Δημοσίου και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.
5) Καθιέρωση λαχειοφόρου αγοράς με πλούσια δώρα από την κλήρωση αριθμών αποδείξεων λιανικής πώλησης αγαθών ή υπηρεσιών ως κίνητρο λήψης αυτών των αποδείξεων από τους καταναλωτές.
6) Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ηδη τρέχει η ρύθμιση-εξπρές του Μαρτίου για χρέη προς την Εφορία και θα συνεχιστεί με την ψήφιση των 100 δόσεων για Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
7) Νέα περαίωση αδήλωτων εισοδημάτων. Είναι μία πρωτοβουλία που δύσκολα θα δεχθούν οι δανειστές, εκτός εάν πειστούν ότι θα έχει άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
8) Αλλαγή στο καθεστώς παραχώρησης αδειών για ηλεκτρονικό τζόγο. Μέτρο από το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά 500.000.000 ευρώ.
9) Ελεγχος των τριγωνικών συναλλαγών που κάνουν οι επιχειρήσεις για να αποφύγουν φόρους. Στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων υπάρχει η πρόβλεψη για προκαταβολή φόρου 26% για αγορές πρώτων υλών από χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.
10) Υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (ψηφίστηκε σχετικό νομοσχέδιο).

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ