Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της, λεει «κίτρινη» Bild

Πρόκληση πάλι από τη γερμανική εφημερίδα, που κομπάζει για δικαίωση όσων έγραφε από το 2010

Προκαλεί ξανά, και δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Η «Bild» πρόσθεσε χθες στο «βιογραφικό» της ακόμη ένα προσβλητικό για την Ελλάδα δημοσίευμα, αναφερόμενη στα νησιά μας. Στα ελληνικά νησιά, που «η Ελλάδα ξεπουλάει», για να ξεπληρώσει τα χρέη της στους δανειστές, όπως τόνιζε. Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, η «κίτρινη» «Bild» κόμπαζε και για το γεγονός ότι δικαιώνεται η στάση της (!), καθώς, όπως τόνιζε η λαϊκιστική εφημερίδα, «ήδη από το 2010» είχε γράψει ότι η Αθήνα πρέπει να βγάλει στο σφυρί νησιά -μαζί με την Ακρόπολη-, για να αποπληρώσει τις οφειλές της.

«Επιτέλους! Με στόχο να ξεπληρώσει τα χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση τώρα θέλει να πουλήσει σε ιδιώτες σχεδόν 150 από τα 598 νησιά της χώρας που ανήκουν στο κράτος. Με άλλα λόγια; Οι Ελληνες κάνουν σχέδια να τα παραχωρήσουν είτε πουλώντας τα είτε νοικιάζοντάς τα σε επενδυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα» έγραφε χαρακτηριστικά το προκλητικό δημοσίευμα. «Πώς προέκυψε όμως αυτή η αλλαγή;» αναρωτιόταν η «Bild». Την απάντηση στο ερώτημα έδινε μόνη της, υπενθυμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούλιο συμφώνησε να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Μέσω του ταμείου αυτού κρατική περιουσία (εταιρίες και ακίνητα) θα πουληθεί σε ιδιώτες, με στόχο να εξοικονομηθούν χρήματα τα οποία θα δοθούν στην αποπληρωμή των χρεών.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η «Bild»… καμάρωνε χθες, καθώς «αποκλειστικά», όπως τόνιζε, δημοσίευσε λίστα με 50 ακατοίκητα νησιά της Ελλάδας, «τα οποία σύντομα πρόκειται να πουληθούν».
Στο δημοσίευμα υπάρχουν και φωτογραφίες από τα νησιά αυτά που βγαίνουν στο σφυρί – ανάμεσά τους βρίσκονται ο Αγιος Γεώργιος, η νήσος Αυγό, η Μπέλα Βράκα, οι Δύο Αδελφοί, η Φαλκονέρα, οι Φλέβες και το Σκαντίλι). Μάλιστα, και πάντα σύμφωνα με την «κίτρινη» «Bild», «η ελληνική κυβέρνηση, για να τα κάνει πιο ελκυστικά, προτίθεται να αλλάξει το περιβαλλοντικό δίκαιο, έτσι ώστε να διευκολύνει τις άδειες για ξενοδοχεία, μαρίνες και άλλα επενδυτικά σχέδια».

Γιώργος Τραπεζιώτης

Κτηματολόγιο:Στο κράτος τα αδήλωτα 

Χιλιάδες ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και χαρακτηρίστηκαν «αγνώστου ιδιοκτήτη» αναμένεται να αλλάξουν χέρια έως το τέλος του χρόνου και να περάσουν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου!
Συνολικά υπολογίζεται ότι 200.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πρόκειται για ακίνητα σε 340 περιοχές όλης της χώρας, των οποίων η κτηματογράφηση άρχισε την περίοδο 1997-99. Μερικές χιλιάδες από αυτά αναμένεται να προστεθούν στη δημόσια περιουσία μέσα στους ερχόμενους έξι μήνες. Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αυτών των ακινήτων έχει αρχίσει ήδη από την 1η Αυγούστου στο Κιλκίς και ακολουθούν περιοχές στην Αργολίδα, στη Φθιώτιδα και σε ακόμη 17 περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, από τα προαναφερθέντα 200.000 ακίνητα περίπου 160.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια και 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.
Τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα που θα περιέλθουν στο Δημόσιο θα υπάγονται πλέον στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίησή τους, ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα ούτε για το πόσα από αυτά ανήκουν ήδη στο Δημόσιο, επειδή έως το καλοκαίρι του 2013 το Δημόσιο δεν ήταν υποχρεωμένο να δηλώνει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ