Ενημερωτικού χαρακτήρα συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα θα έχουν το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο συνεδρίασης του Eurogroup.
Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη ισχύος του νέου προγράμματος μέσω του ESM για την Ελλάδα.
Στο έγγραφο προετοιμασίας γίνεται αναφορά στο ότι υπογράφηκε η συμφωνία και δόθηκε το πράσινο φως για τα πρώτα 26 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από αυτά, τα 13 δισ. εκταμιεύτηκαν για να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Αθήνας, τα 10 δισ. μπήκαν στην άκρη για τις τράπεζες και τα 3 δισ. ευρώ θα διατεθούν αφού γίνει η λίστα με τα προαπαιτούμενα και η Ελλάδα τα ολοκληρώσει.
Το πρόγραμμα οριστικοποιήθηκε και εγκρίθηκε από τον ESM στις 19 Αυγούστου μετά τη σχετική απόφαση του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και την έγκριση του προγράμματος από σειρά κοινοβουλίων.
Σημειώνεται ότι, τη συνεδρίαση του Eurogroup θα απασχολήσει ακόμα η Κύπρος, καθώς και το ζήτημα της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, αλλά και της μείωσης της φορολογίας στην εργασία στα κράτη της ευρώζώνης.
πηγή: tovima.gr