Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η Ελλάδα υπό ξένη διοίκηση, με «κούρεμα» χρέους (τουλάχιστον) κατά 50%!

Με ταπεινωτική επιτροπεία της Ελλάδας και μόνιμη παρουσία ξένων παρατηρητών συνοδεύεται η συμφωνία των Βρυξελλών για «κούρεμα» τουλάχιστον 50% του ελληνικού χρέους. Οι αυστηροί όροι ήταν προαπαιτούμενο για τους Γερμανούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επιδίωξαν να συνδέσουν τη διαγραφή περίπου 100 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος με τόσο αυστηρούς όρους, ώστε να πειστούν οι αγορές ότι ουδείς άλλος (βλέπε Πορτογαλία, Ιρλανδία) θα ζητήσει αντίστοιχο «κούρεμα». Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε αργά χθες το βράδυ με τα γνωστά επικοινωνιακά της τερτίπια να βαφτίσει τη θέση της χώρας σε καθεστώς μόνιμης και ταπεινωτικής επιτροπείας «τεχνική βοήθεια». Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, η συμφωνία δεν συνοδεύεται από «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή χρεοκοπία της Ελλάδας (αυτό ζήτησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τηλεφωνική παρέμβασή του στη σύνοδο, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων χρεοκοπίας CDS από τις αμερικανικές τράπεζες). Η νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα και τους Ελληνες όμως είναι πολύ διαφορετική από αυτή που επιχειρεί να περιγράψει η κυβέρνηση ωραιοποιώντας την κατάσταση.

Ομάδα τεχνοκρατών με έδρα την Αθήνα θα επιτηρεί στενά την εφαρμογή του Μνημονίου και των «μεταρρυθμίσεων» και θα παρεμβαίνει όταν κρίνει απαραίτητο. Μάλιστα, επιβάλλεται αυστηρότερη παρακολούθηση του προγράμματος, σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις. Η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβλέπουν και την εκτέλεση του προϋπολογισμού των κρατών-μελών για τα οποία έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.

Το σχέδιο προβλέπει και ενίσχυση του ελέγχου της τρόικας στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα κληθεί να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες μετά το «κούρεμα». Στο κείμενο αναφέρεται ότι θα υπάρξει επαρκής στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι ηγέτες της ευρωζώνης αναφέρονται και στην αποδέσμευση της 6ης δόσης, ενώ υποστηρίζουν ότι έως το τέλος του 2011 θα ολοκληρωθεί η σύνταξη ενός αξιόπιστου πολυετούς προγράμματος ανάπτυξης της Ελλάδας.

Για την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφασίστηκαν διάφορες λύσεις. Αναμένεται να αναζητηθούν κεφάλαια από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες, μέσω ειδικών επενδυτικών οχημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τον Κινέζο ηγέτη Χου Ζιντάο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να καθοριστεί το ύψος του.

Στις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2012, προκειμένου να αυξήσουν τον βασικό δείκτη κεφαλαίων στο 9%. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι τραπεζίτες πρέπει πρώτα να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές, αν δεν το καταφέρουν, να απευθυνθούν στις κυβερνήσεις και μόνο αν αποτύχει και αυτή η απόπειρα να στραφούν στον EFSF. Στην ανακοίνωση των 27 ηγετών της Ε.Ε. αναφέρεται ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 9% θα συζητηθούν από τις εποπτικές αρχές των κρατών-μελών και υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).

Οι κυβερνήσεις ζητούν από τις τράπεζες να τετραγωνίσουν τον κύκλο: ταυτόχρονα με την ενίσχυση των κεφαλαίων τους να συνεχίσουν την παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Οι γενικές διατυπώσεις της συμφωνίας για τις τράπεζες δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές, αρκετοί από τους οποίους υποστηρίζουν ότι είναι άγνωστος ο τρόπος υπολογισμού των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι θα χρειαστούν 50 έως 90 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ανάλογα με τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν στους νέους ελέγχους (stress tests).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ