Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Η… ελλιπής έκπτωση για τον φόρο στο φυσ. αέριο!

Ευνοήθηκαν μόνο τρεις βιομηχανίες και εξαιρέθηκαν όλες οι υπόλοιπες

Σε μια περίοδο που η ελληνική βιομηχανία καταναλώνει τα τελευταία ίχνη «λίπους», ώστε να επιβιώσει έπειτα από επτά χρόνια οικονομικής κρίσης, με σημαντικό αριθμό ιστορικών μονάδων να υπολειτουργούν ή να κατεβάζουν ρολά, η κυβέρνηση προωθεί φωτογραφική ρύθμιση για την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο μόνο για τρεις επιχειρήσεις!
Στην αγορά υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Μάιο του 2014, σε γενική συνέλευση του ΣΕΒ, δεσμευόταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάργηση των ειδικών φόρων. Σημειώνεται δε ότι στην Ευρώπη ο ΕΦΚ έχει καταργηθεί και όπου ακόμα υπάρχει, είναι πολύ χαμηλότερος από της Ελλάδας.

Το άρθρο 3

Στο άρθρο 3 του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου αξιοποιείται πρόβλεψη κοινοτικής οδηγίας (προβλέπει κατάργηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο για περίπου 10 διαφορετικές χρήσεις), ώστε να καταργηθεί μόνο για μία χρήση, και συγκεκριμένα μόνο για τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων προϊόντων και όχι ως καύσιμο. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες της βιομηχανίας, από τη συγκεκριμένη ρύθμιση επωφελούνται μόνο τρεις ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, η ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων – ΒΦΛ), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) και η Motor Oil. Και οι τρεις βιομηχανίες χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο και ως πρώτη ύλη, ενώ εξαιρούνται από τη ρύθμιση χιλιάδες παραγωγικές μονάδες που το χρησιμοποιούν ως καύσιμο. Στη βιομηχανία επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση, όπως συνηθίζεται σε αντίστοιχα σοβαρά ζητήματα για την επιβίωση του ελληνικού επιχειρείν…

Το επιχείρημα για την ειδική μεταχείριση της ELFE είναι ότι παράγει νιτρική αμμωνία, για την οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, το οποίο συμμετέχει σε ποσοστό 90% στο κόστος του τελικού προϊόντος. Ομως πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει ότι είναι τεράστια η επιβάρυνση και για τις υπόλοιπες βιομηχανίες (οι οποίες εξαιρούνται από τη ρύθμιση): Ο ΕΦΚ αποτελεί περίπου το 12% της τιμής που πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου.

Επιπλέον, το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. και μαζί με τον ΕΦΚ συμπαρασύρουν τις τελικές τιμές προμήθειας από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε υψηλό επίπεδο σε όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης. Ο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Ο συντελεστής του καθορίστηκε 5,4 €/MWh για όλες τις χρήσεις.
Από την ίδια μελέτη προέκυπτε ότι από τη μείωση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, ώστε να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο (που βρίσκεται στο ένα δέκατο των ελληνικών χρεώσεων), θα υπήρχε όφελος για το ΑΕΠ περί τα 754.000.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργούνταν 12.500 θέσεις εργασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ