Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Η επανάσταση των δημάρχων!

Νέο πονοκέφαλο έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς στη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι δήμαρχοι απείλησαν με μαζικές παραιτήσεις, αν συνεχιστούν οι περικοπές δαπανών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μολονότι στη σύσκεψη, η οποία έγινε σε γενικά θετικό κλίμα, τόσο ο υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης όσο και ο αναπληρωτής του Χαράλαμπος Αθανασίου αναγνώρισαν ότι οι δήμοι έχουν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές της τάξης του 60%, απέφυγαν να δεσμευτούν για το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι να λάβουν απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να μη λείψουν στιγμές έντασης. Υπήρξαν μάλιστα δήμαρχοι οι οποίοι παρέπεμψαν στον Σεπτέμβριο, λέγοντας με νόημα: «Να είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μαζικές παραιτήσεις δημάρχων».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, που είναι ταυτόχρονα και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε με μελανά χρώματα τα οικονομικά των δήμων, κάνοντας λόγο για κατάρρευση και ζήτησε ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον κ. Στυλιανίδη σε ό,τι αφορά τις περικοπές. Θέλοντας μάλιστα να δείξει το ύψος των περικοπών που έχουν γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων». Προσέθεσε μάλιστα ότι «το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις των δήμων για το 2012 αποτελεί κόκκινη γραμμή, καθώς είναι το ελάχιστο ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των δήμων».

Απαντώντας ο κ. Στυλιανίδης, έδωσε χαραμάδα αισιοδοξίας στους δημάρχους, λέγοντας ότι εντός του 2012 θα δοθεί στους δήμους η τέταρτη δόση των παρακρατηθέντων και ότι ήδη έχει υπογράψει ο ίδιος Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για απόδοση της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) και ότι περιμένει την υπογραφή και άλλων συναρμόδιων υπουργών για να προχωρήσει η εκταμίευση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, πάντως, ήταν αυτός που έβγαλε την είδηση, γνωστοποιώντας στους δημάρχους ότι η κυβέρνηση εξετάζει την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ