Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Η επέτειος του ΣΥΡΙΖΑ με…τούρτα στα ερείπια

Οι 6+1 μεγάλες υποσχέσεις που δόθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στην κούρσα των εκλογών, αλλά καμία από αυτές δεν τηρήθηκε

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τον έναν χρόνο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, κάνοντας απολογισμό που θυμίζει «μακέτες» της περιόδου Κώστα Σημίτη, αφού επιθυμεί διακαώς και με κάθε τρόπο να παρουσιάσει έργο. Στην πραγματικότητα, ο κυβερνητικός κατάλογος που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα πεπραγμένα του Μεγάρου Μαξίμου βρίθει ανακριβειών, αναδεικνύοντας -αν μη τι άλλο- την πλήρη ανακολουθία των υποσχέσεων που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας τέτοιες ημέρες πριν από έναν χρόνο. Ας δούμε πιο αναλυτικά ορισμένα σημεία από αυτόν τον απολογιστικό κατάλογο, για του λόγου το αληθές.

1) Η κυβέρνηση θριαμβολογεί και υποστηρίζει ότι έσωσε τις κύριες συντάξεις και ότι κατάργησε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος γα τις επικουρικές. Την ίδια ώρα, όμως, οι συνταξιούχοι μετρούν οδυνηρές απώλειες από τη διακοπή του ΕΚΑΣ. Οσο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, εφαρμόστηκε διά της «σφαγής» των επικουρικών συντάξεων.

2) Ισχυρίζεται ότι απέτρεψε τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αγνοώντας σκοπίμως ότι άνθρωποι πετιούνται κυριολεκτικά στον δρόμο, όπως ένας 73χρονος άνδρας που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, όταν το σπίτι του στο Ρέθυμνο βγήκε σε πλειστηριασμό. Επίσης, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την πώληση των «κόκκινων» δανείων, είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των δανειοληπτών που προστατεύεται, με αποτέλεσμα να έχουν αρχίσει οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι δυστυχώς θα κορυφωθούν προσεχώς. Και πλέον στο παιχνίδι μπήκαν και τα funds-γύπες.

3) Λένε, επίσης, ότι έγινε πράξη η δέσμευση για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, πράγμα ψευδές, καθώς η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα έχει προϋποθέσεις και χρονοδιάγραμμα. Αποσιωπούν δε ότι στο τερατώδες Κατοχικό Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα ενταχθούν προς εκποίηση Αττικό Μετρό, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, κρατικά ακίνητα και πιθανόν η ΕΑΒ, παρά τη στρατηγική σημασία που έχει η ελληνική πολεμική βιομηχανία για την άμυνα, την ασφάλεια και την εθνική ανεξαρτησία.

4) «Παρέχουμε» λένε στην κυβέρνηση «πρόσβαση σε 2.500.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Στην πραγματικότητα, η δωρεάν πρόσβαση των ανασφαλίστων δεν είχε σταματήσει ποτέ στην Ελλάδα, χάρη στη γενναιότητα των γιατρών και των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων, που δεν έδιωξαν ποτέ ασθενείς επειδή δεν ήταν ασφαλισμένοι ή δεν είχαν χρήματα.

5) «Πετύχαμε την υπογραφή νέων συμβάσεων, με ευνοϊκότερους όρους για το δημόσιο συμφέρον, τόσο για την παραχώρηση του ΟΛΠ όσο και για το Ελληνικό». Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας διερρήγνυε τα ιμάτιά του από την αντιπολίτευση, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι ούτε ο ΟΛΠ ούτε το Ελληνικό θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Τελικά, πωλήθηκαν, αλλά έπειτα από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις οι τιμές τους θα μπορούσαν να ήταν υψηλότερες.

6) «Προχωρήσαμε στον εξορθολογισμό της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα». Οι τελευταίες αποκαλύψεις με τον υπερδανεισμό του εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής δείχνουν ότι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «εξορθολογισμό» δεν είναι παρά η καθολική υιοθέτηση από πλευράς της των υπόγειων πρακτικών που ακολούθησαν οι προηγούμενοι, οι οποίοι βύθισαν τη χώρα και τον λαό στη δίνη των Μνημονίων, πριμοδοτώντας συγκεκριμένους επιχειρηματίες της «αρπαχτής».

7) «Προχωρήσαμε για πρώτη φορά στο άνοιγμα και στον έλεγχο των λιστών της φοροδιαφυγής. Ηδη έχουν βεβαιωθεί πάνω από 900.000.000 € από τις αρχές του 2015 και η είσπραξη προχωρά ταχύτατα». Η πραγματικότητα είναι άλλη: όχι μόνο οι εισπράξεις είναι πενιχρές από το κυνήγι της φοροδιαφυγής, αλλά όλες οι μεγάλες λίστες με τους φοροφυγάδες («Λαγκάρντ», «Φαλτσιάνι» κ.ά) παραμένουν αναξιοποίητες από την παρούσα κυβέρνηση. Εξάλλου, η καρατόμηση του διευθυντή Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (που έγινε ξαφνικά την Παρασκευή) απέδειξε την παταγώδη αποτυχία και σε αυτόν τον τομέα.

Η στρατηγική του Κυριάκου για να πάρει τώρα ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό

«Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι απλά ψήφος διαμαρτυρίας κατά του Αλέξη Τσίπρα». Αυτό είναι πλέον το επόμενο στοίχημα της Ν.Δ. ύστερα από την «απόλυτα επιτυχημένη», σύμφωνα με την Πειραιώς, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

«Οι πολίτες πλέον έχουν δει και συγκρίνει τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και πειστεί για την εμφανή υπεροχή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε όλους τους τομείς» σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, δηλώνοντας βέβαιος ότι αυτή η εικόνα θα διαφανεί ακόμα πιο ξεκάθαρα στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις που θα δουν τις επόμενες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι πλέον παντελώς αναξιόπιστος στα μάτια των πολιτών», κάτι που θα θελήσει να προβάλει ο κ. Μητσοτάκης στις περιοδείες που αρχίζει σε όλη την επικράτεια τα επόμενα 24ωρα.
Η Ν.Δ. στη μετα-ΔΕΘ εποχή αρχίζει να ξεδιπλώνει μια στρατηγική δύο σημείων. Εστιάζοντας κυρίως στα μέτωπα της οικονομίας, των τηλεοπτικών αδειών, της παιδείας και του Προσφυγικού, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος στοχεύουν να αναδείξουν, όπως λένε, τη «μόνη αξιόπιστη και εναλλακτική επιλογή του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση». Στο πλαίσιο αυτό, από τη μία πλευρά, κορυφώνεται η επιχείρηση αποδόμησης της κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι αυτή «δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί σωστά κανένα σοβαρό ζήτημα» και, από την άλλη, αντιτείνεται η «Συμφωνία Αλήθειας» που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση κατά παντός υπευθύνου στον Αρειο Πάγο, ουσιαστικά αποτελεί μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς τη Δικαιοσύνη και κλιμάκωσης της επίθεσης στην κυβέρνηση. «Είναι φανερό ότι στη συνείδηση των πολιτών ο διαγωνισμός έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά» υποστηρίζει η Πειραιώς, εξηγώντας ότι η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού συνολικά είναι προβληματική, όπως και ο μηχανισμός του ελέγχου «πόθεν έσχες».

Την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται εντατικά για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία την προσεχή Τρίτη, στην πρώτη κοινοβουλευτική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ύστερα από τη ΔΕΘ. Ηδη οι καυστικές αντιπολιτευτικές δηλώσεις του για το θέμα μέσα στην εβδομάδα προαναγγέλλουν ακόμα μια σφοδρή κόντρα.

Φ. Πανταζής

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ