Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Η επικράτηση του χριστιανισμού μέσα από το έργο των αγίων»

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξηγεί τα κίνητρα για τη συγγραφή του βιβλίου που προσφέρει αύριο η «δημοκρατία», τη σχέση του με τον μακαριστό  Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον ρόλο των κομμάτων στα Μνημόνια

Συνέντευξη στον
Νίκο Σταυρουλάκη

Τα κίνητρα που τον παρακίνησαν να συγγράψει το έργο «Οι Αγιοι της Πίστεώς μας», το οποίο προσφέρει αύριο η «δημοκρατία» στους αναγνώστες της, εξηγεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενότητας μιλά για την ιδιότητα του γραφιά-ερευνητή που τον ακολουθεί «σε βάθος χρόνου», για τη σχέση του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την ανταπόκριση που είχε η συγκεκριμένη προσπάθεια εκ μέρους των πατριαρχών, αρχιεπισκόπων και μητροπολιτών απ’ όλον τον κόσμο. Εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του βιβλίου του και κυρίως τη βαθιά σχέση του με την ορθόδοξη πίστη, και απαντά για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς ένας πολιτικός αρχηγός αποφάσισε να συγγράψει το συγκεκριμένο έργο.

Οι πολιτικές ιδιότητες είναι πρόσκαιρες και ενίοτε ευκαιριακές. Η επαγγελματική ιδιότητα έχει τις περισσότερες φορές βάθος χρόνου. Ως εκ τούτου, με την ιδιότητα του γραφιά-ερευνητή αποφάσισα να γράψω για τον βίο των αγίων της πίστεώς μας. Ως κίνητρο είχα την άγνοια που είχαν οι φίλοι μου για τον άγιο του οποίου έφεραν το όνομα. Οι Λευτέρης, Θανάσης, Αντώνης, Γρηγόρης, Μαρίνα, Αννα, Κατερίνα ήξεραν από ελάχιστα έως τίποτα για τον «ανάδοχο» άγιό τους. Η αλήθεια είναι ότι νεότερος ήμουν επηρεασμένος από τις πνευματικές συζητήσεις μ’ ένα φωτισμένο ιεράρχη, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, με τον οποίο, όταν ήταν αρχιμανδρίτης στην Παναγίτσα του Π. Φαλήρου, περνούσα ατελείωτες ώρες αναλύοντας τα της πίστεώς μας. Οταν έγινε αρχιεπίσκοπος, του είπα για τις προθέσεις μου και με ενθάρρυνε να το αποτολμήσω.
 
Τι ξεχωριστό θα βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο σας;

Ο αναγνώστης θα βρει ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της διάδοσης και της επικράτησης του χριστιανισμού. Πώς λειτουργούσαν, τη ζωή τους, τη δράση τους, τη θυσία τους, τη βαθιά πίστη τους. Θα αποκτήσει πνευματικά εφόδια, απαντώντας σ’ αυτή την αχαλίνωτη επέλαση του ισλαμισμού. Θα κατανοήσει το εύρος και την ανωτερότητα του χριστιανισμού. Αλήθεια, πόσοι από τους αναγνώστες γνωρίζουν για μια μεγάλη εορτή του Ιανουαρίου, τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών στις 30 του μηνός, πού και γιατί γιορτάζουν και οι τρεις μεγάλοι ιεράρχες του 4ου αιώνα, από τη στιγμή που καθένας έχει ξεχωριστή ημερομηνία γιορτής; Επί αυτοκρατορίας Αλέξιου Κομνηνού (1081-1118) η χριστιανική κοινότητα είχε χωριστεί σε Βασιλείτες, Γρηγορίτες και Ιωαννίτες, σε επίπεδο βαθιάς κρίσης. Ο επίσκοπος Ευχαΐτων Ιωάννης είδε στον ύπνο του τους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι του εξήγησαν ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους καμία αντιδικία και του ζήτησαν να σταματήσει η φιλονικία ανάμεσα στους πιστούς. Ο συνετός ιεράρχης αποφάσισε να ορίσει κοινό εορτασμό της μνήμης των αγίων και με τον τρόπο αυτόν έληξε η φιλονικία.

Από πού αντλήσατε τα στοιχεία και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να τα συγκεντρώσετε και να τα καταγράψετε;

Ερευνάτε τας γραφάς! Ψάχνοντας ανακάλυψα τα στοιχεία που χρειάζονταν, τα συνέθεσα κι έτσι για κάθε άγιο υπάρχουν, πέρα από τον βίο του και την προσφορά του στην πίστη του Κυρίου, το απολυτίκιο, το κοντάκιο, το μεγαλυνάριο και φυσικά η εικόνα του αγίου. Για τη συγκέντρωση όλου του υλικού, ιδιαιτέρως κάποιων αγίων όχι εξαιρετικά γνωστών, όπως ο Λαυρέντιος, ο Κασσιανός ο Ρωμαίος, η Αναστασία η Πατρικία, ο Χριστόδουλος ο εν Πάτμω, ο οσιομάρτυρας Αναστάσιος ο Πέρσης, χρειάστηκε αρκετός χρόνος. Ομως, η αποδοχή του πονήματος τόσο από τους πιστούς όσο, ιδιαιτέρως, από τους πατριάρχες με ικανοποίησε εξαιρετικά.
 
Από τα ενδιαφέροντα της έκδοσης είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν οι πατριάρχες όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών. Ποια η σχετική εμπειρία σας;

Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση εκ μέρους των πατριαρχών, αρχιεπισκόπων και μητροπολιτών απ’ όλον τον κόσμο είναι εξαιρετική. Η πλέον ευχάριστη έκπληξη είναι η θέρμη με την οποία αποδέχθηκαν το πόνημα αυτό ο Πατριάρχης Μόσχας αλλά και οι πατριάρχες των άλλων Ανατολικών Εκκλησιών. Εξαιρετική δε ήταν η ευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου προς τους αναγνώστες του βιβλίου «Οι Αγιοι της Πίστεώς μας»: «Προς πάντας τους ευσεβείς και ορθοδόξους χριστιανούς, οι οποίοι θέλουσι χρησιμοποιήσει το ημερολόγιον τούτο, ευχόμεθα πατρικώς ίνα εν υγεία και ευλογία Θεού διέρχωνται τον χρόνον της ζωής αυτών και εν ειρήνη και διαρκή μνήμη Θεού, διά των αγίων εικόνων αναγόμενοι εις τα εικονιζόμενα θεία πρόσωπα, μιμώνται τον βίον και την ένθεον πολιτείαν αυτών.
Αυτού η χάρις και το άπειρον έλεος, συν την αφ’ ημών πατρική ευλογία και ευχήν, είησαν μετά της υμετέρας εντιμότητος και μετά των εντευξομένων εις την έκδοσιν».
Η αποδοχή του βιβλίου και οι ευχές όλων των ιεραρχών αποτελούν ύψιστη τιμή. Τιμή που δεν σου προσφέρεται απλόχερα στην πολιτική.

«Είναι αρκετά τα αποθέματα των κατιμάδων της πολιτικής»

Πώς πάει το εγχείρημα της Εθνικής Ενότητας, που αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη του ΛΑΟΣ; Βλέπετε σύντομα πολιτικές εξελίξεις;
Θα αποφύγω τα τυπικά περί πολιτικού ρεύματος κ.τ.λ. Τα θεωρώ πολύ φθηνά σ’ ένα πολιτικό περιβάλλον ανίκανο να εξασφαλίσει μια ελάχιστη προσδοκία σ’ έναν ταλαίπωρο, φοβισμένο, βασανισμένο και απογοητευμένο λαό. Οι καρικατούρες που τους εμπαίζουν δεν με εμπνέουν. Δεν θα με εμπλέξουν στα φθαρμένα γρανάζια εξουσίας και ανοησίας. Εχω επιλέξει σ’ αυτή τη φάση τον ρόλο του παρατηρητή. Ο σκουπιδοφάγος των κομματικών κατιμάδων έχει αρκετά αποθέματα. Δεν προσφέρομαι.

Οσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, προφανώς εννοείτε αν θα αλλάξουν τον ρόλο στην παράσταση υποτέλειας τα κόμματα των Μνημονίων. Απαντώ: Ε, και; Πολιτική θα αλλάξουν έναντι των δανειστών-εκβιαστών; Θα επαναφέρουν την εθνική κυριαρχία; Θα σταματήσουν το ξεπούλημα των ασημικών; Θα καταστήσουν τη χώρα αυτάρκη και τους Ελληνες υπερήφανους; Μη με αναζητείτε ανάμεσα στα φαντάσματα του παρόντος και του μέλλοντος. Προτιμώ πλέον το ησυχαστήριο της συνείδησής μου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ