Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η επιστροφή της (νέας) Ν.Δ. στη μεσαία τάξη

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Με έμφαση στις ελληνικές ρίζες, στην πολιτιστική μας παράδοση, στην ελληνική παιδεία, αλλά και στην ανάγκη στήριξης της μεσαίας τάξης, λαμβάνουν αυτές τις μέρες την τελική τους μορφή τα κείμενα-προτάσεις που θα κατατεθούν προς ψήφιση στο επικείμενο συνέδριο της Ν.Δ. για την ιδεολογική ανασυγκρότησή της και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κεντροδεξιού ευρωπαϊκού κόμματος.

Επιδίωξη του Αντώνη Σαμαρά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσδώσει στο κόμμα ένα καθαρό ιδεολογικό στίγμα, προκειμένου αφενός να υπερκαλύψει το χώρο της ευρύτερης Δεξιάς, αγκαλιάζοντας το σύνολο των συγκεκριμένων ψηφοφόρων, και αφετέρου να μην εγκαταλείψει σε καμία περίπτωση και τον χώρο του παραδοσιακού κέντρου, ώστε να μην επιτρέψει σε άλλα -παλιά ή νέα- κόμματα να τον σφετεριστούν.

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο έχει ξεκινήσει εν μέσω μιας λεπτής συγκυρίας, την οποία μάλιστα οι τελευταίες εξελίξεις -με αφορμή το αντιρατσιστικό και όχι μόνο- καθιστούν και ιδιαίτερα κρίσιμη. Και όπως επισημαίνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» κορυφαίος κομματικός παράγοντας της Ν.Δ., «με σιγουριά για την υπεροχή των ιδεών μας, θα καλέσουμε όλους τους ενεργούς πολίτες να υιοθετήσουν το ανοιχτό σύστημα ιδεών, αξιών και αρχών που προτείνουμε και το οποίο έχει πηγή έμπνευσης την Ελλάδα».

Η πρόταση προς του συνέδρους θα στηρίζεται στη διαχρονική επικαιρότητα των αρχών της παράταξης, όπως τις έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Απρίλιο του 1977 στο Προσυνέδριο της Χαλκιδικής, απόλυτα επικαιροποιημένη στα σημερινά δεδομένα. Οπως εξηγούν στελέχη της Συγγρού, θα επιχειρηθεί η απόδοση φόρου τιμής στο παρελθόν και η γεφύρωση όλων των απόψεων σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, με σαφές διακριτό ιδεολογικό στίγμα, το οποίο θα αποτελέσει και το «όχημα» για την αναγέννηση της Ελλάδας. Απώτερος σκοπός, να αναδειχθεί η δυναμική και η ισχύς της ανθρωποκεντρικής ιδεολογίας του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, τα ιδανικά του οποίου, όπως υποστηρίζουν στη Ν.Δ., συμπυκνώνουν την ελληνική παράδοση και τις παρακαταθήκες ελευθερίας όλου του κόσμου και τα οποία «εδώ γεννήθηκαν κάποτε και εδώ επιστρέφουν σήμερα». Οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, ξεκαθαρίζουν, ενυπάρχουν αυτονόητες και αυτοφυείς μέσα στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον Σοσιαλισμό ούτε με τον Νεοφιλελευθερισμό ούτε με τη «μηχανιστική» ιδεολογία της Αριστεράς. Γι’ αυτό και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της κατάρρευσης του μύθου της Αριστεράς και ο διαχωρισμός της συγκυβέρνησης από την ιδεολογία των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ θα ξεκαθαριστεί για ακόμη μία φορά ότι η βία δεν έχει καμία θέση στην πολιτική. Η αποσαφήνιση της ιδεολογίας, σημειώνουν στη Ν.Δ., θα συμβάλει στη διαμόρφωση του μελλοντικού οράματος που έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία, ενώ, όπως εκτιμούν, δεν πρέπει να εκλείψει και η αυτοκριτική για το παρελθόν, υπό το πρίσμα και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, όποτε κι αν γίνει αυτή.

Στο πλαίσιο της αναγέννησης της παράταξης που οραματίζεται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., η νέα ιδεολογική πλατφόρμα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Συγγρού που επεξεργάζεται τις προτάσεις και διαμορφώνει το τελικό κείμενο, θα στηρίζεται και πάλι στις διαχρονικές αρχές και αξίες που διατρανώνουν την πίστη στην ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισονομία, την αξιοκρατία, την αξιοπρέπεια, την αγάπη για την πατρίδα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Πρέπει, εξάλλου, λένε, να αντιμετωπίσουν με τον πλέον υπεύθυνο τρόπο τα κρίσιμα εθνικά θέματα, μακριά από υπερεθνικιστικές ρητορικές, και την ίδια ώρα να πείσουν και να εγγυηθούν ότι και η οικονομία μας θα μπει σύντομα στη σωστή τροχιά, μέσα από απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της ιδιωτικής οικονομίας, την προστασία του δημόσιου χρήματος και των μικρομεσαίων κοινωνικών τάξεων. Ειδικά γι’ αυτές και τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Ν.Δ. για τη στήριξή τους, χρησιμοποιείται ως βασικός οδηγός-μπούσουλας ένα παλιότερο άρθρο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνη Μακρυδημήτρη με τον τίτλο «Μέλη της μεσαίας τάξης, ενωθείτε». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα, η προοπτική της δημοκρατίας εμφανίζεται να απειλείται και να κινδυνεύει από τον κλονισμό και την αποσάθρωση της μεσαίας τάξης, που υπήρξε το θεμέλιο και το στήριγμά της. Δίχως τη μεσαία τάξη, η φιλελεύθερη και αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν έχει μέλλον, αποφαίνονται οι ιστορικοί… Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!»

Φίλιππος Πανταζής


Η επιστροφή των «ασώτων» και οι συζητήσεις για τον Στουρνάρα

Στην επιχείρηση αυτής της ιδεολογικής διεύρυνσης, στο συνέδριο αναμένεται να λάβει σάρκα και οστά η επιστροφή των… άσωτων βουλευτών Κώστα Μαρκόπουλου και Θόδωρου Σολδάτου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν συνταχθεί με κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ στο παρασκήνιο γίνεται προσπάθεια προσέγγισης και άλλων βουλευτών αλλά και στελεχών μικρότερων κομμάτων. Εντονα συζητείται, παράλληλα, το πολιτικό μέλλον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται η «μεταγραφή» του στη Ν.Δ. και η συμμετοχή του στις επόμενες εκλογές μέσα από τις «γαλάζιες» λίστες.

Την ίδια στιγμή, παρόλο που «συνταρακτικές» αλλαγές στο κόμμα, όπως διάλυση και επανασύστασή του ή αλλαγή του ονόματός του, δεν πρόκειται να γίνουν, σε διάψευση των φημών περί του αντιθέτου, ο Αντώνης Σαμαράς, ως επακόλουθο της νέας ιδεολογικής ταυτότητας της Ν.Δ., δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει και σε ριζικές τομές και δομικές αλλαγές μέσα σ’ αυτήν. Κι αυτό για να μπορεί να ακουστεί πιο εύκολα και καθαρά η φωνή της βάσης και να γίνει πιο εύρυθμη η λειτουργία του κόμματος, σε ανταπόκριση των απαιτήσεων των καιρών. «Αν δεν αλλάξουμε και δεν ακούσουμε τι ζητά η κοινωνία, κινδυνεύουμε να διαλυθούμε» υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος, επισημαίνοντας το πρόβλημα, και υπενθυμίζει ότι αυτός ήταν και συνεχίζει να είναι ο βασικός στόχος των προσυνεδριακών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Τα κείμενα με τις τελικές προτάσεις της Επιτροπής θα παραδοθούν τις ερχόμενες μέρες στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου και στη συνέχεια είναι πολύ πιθανόν να αναρτηθούν στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση για το προσεχές διάστημα και έως το Συνέδριο. Εκεί, κατά τη δεύτερη μέρα του, στις 29 Ιουνίου, θα τεθούν σε συζήτηση μεταξύ των συνέδρων, οι οποίοι στη συνέχεια θα κληθούν να τα ψηφίσουν, θέτοντάς τα σε ισχύ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το αντεθνικό σχέδιο για τις αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις! «Αφοπλίζουν» νησιά και Έβρο!

Αποσύρουν τις μοίρες Πυροβολικού που ήταν εγκατεστημένες έως σήμερα σε πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου και καταργούν την 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού «Σαραντάπορος», που...

Τορπίλη της Λιβύης στον «σουλτάνο»!

Στον αέρα το ψευδομνημόνιο μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών για καθορισμό ΑΟΖ με Ελλάδα και Μάλτα Ξαφνικό χαστούκι στον Ερντογάν από τους Λίβυους που...

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...