21|09|2020

Η επιτυχία που είδε μόνο ο «μάγος» της ανάπτυξης

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο σύμβουλος της Hochtief για την πώληση του μεριδίου που κατείχε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Deutsche Bank, διαβεβαίωνε την ελληνική πλευρά ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της από κοινού πώλησης! Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, την ίδια στάση τήρησε η γερμανική πλευρά μέχρι τέλους και ενώ η ελληνική κυβέρνηση συναντιόνταν με ξένους επενδυτές ώστε να πωλήσει το μερίδιο (55%) που κατέχει το Δημόσιο. Στις επαφές, όπως και στη Βουλή, αναφερόταν ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη Hochtief για συνδυασμένη πώληση (του 55% ή μικρότερου ποσοστού μαζί με το 26,6% του γερμανικού ομίλου). Ομως, την περασμένη Τρίτη, στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πληροφορήθηκαν από το πρακτορείο Reuters πως η Hochtief συμφώνησε να πωλήσει το 26,6% στην καναδική επενδυτική εταιρία PSP και έμειναν στα κρύα του λουτρού.

Ο μόνος που βγήκε να πανηγυρίσει γι΄ αυτή την «επιτυχία» ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος μάλλον δεν κατάλαβε τι συνέβη. Λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη στην Κίνα, ο κ. Χατζηδάκης εμφάνιζε τη φυγή των Γερμανών εν μέσω της νυκτός και χωρίς να ερωτηθεί το Ελληνικό Δημόσιο ως θετική κίνηση που δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών!

Την ίδια στιγμή ο κ. Χατζηδάκης γνώριζε ότι προ ημερών είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα πανίσχυροι κινεζικοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τους είχε ενημερώσει, σχεδόν διαβεβαιώσει και ο ίδιος, για την από κοινού πώληση με τη Hochtief.

Τώρα η ελληνική αποστολή πάει στην Κίνα «μουδιασμένη», καθώς ανατρέπονται τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα πώλησης της εταιρίας διαχείρισης του αεροδρομίου, της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Το Δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, οι Καναδοί της PSP θα έχουν σύντομα το 26,6% της Hochtief, η επενδυτική εταιρία HTAC (ελέγχεται από Αυστραλούς και Καναδούς) το 13,3% και ο όμιλος Κοπελούζου το 4,99%. Αυτό που δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ο κ. Χατζηδάκης είναι ότι ο αγοραστής του 26,6% παίρνει και το δικαίωμα διαχείρισης του αεροδρομίου. Και βέβαια το Δημόσιο θα εξασφάλιζε μεγαλύτερο τίμημα στην περίπτωση κοινής πώλησης του ποσοστού του με τη Hochtief. Τώρα είναι αναγκασμένο να πωλήσει ένα μερίδιο σε χαμηλότερη τιμή, εκτός και εάν οι Καναδοί έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς θα απαιτηθούν μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η Hochtief στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Γι’ αυτό και στο ΤΑΙΠΕΔ είχαν προσπαθήσει (όπως αναφερόταν στην παρουσίαση που είχε κάνει στη Βουλή ο πρώην πρόεδρος του Ταμείου Τάκης Αθανασόπουλος) να βρουν κοινή φόρμουλα με τη γερμανική πλευρά. Μάλιστα, κάποιοι στην κυβέρνηση ήταν σίγουροι ότι η Hochtief είχε συμφωνήσει αφού υπήρχαν και σχετικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι Γερμανοί θα πωλούσαν μόνο τα πέντε αεροδρόμια που κατείχε η Hochtief Airport (Ντίσελντορφ, Αμβούργο, Σίδνεϊ, Τίρανα, Βουδαπέστη) και θα άφηναν εκτός της συμφωνίας το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τις ίδιες διαβεβαιώσεις (πως «θα τα βρούμε») έδιναν και οι σύμβουλοί τους. Στο τέλος, όμως, ανακοίνωσαν ότι πωλήθηκε ολόκληρη η Hochtief Airport μαζί με το ποσοστό που κατέχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, που βιάστηκε να πανηγυρίσει για το «ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών», όφειλε να γνωρίζει πως με βάση τη συμφωνία μετόχων το Δημόσιο έπρεπε να ερωτηθεί πριν πωλήσουν οι Γερμανοί. Μόνο αν το Δημόσιο δεν ήθελε να αγοράσει το ποσοστό τους, μπορούσαν να απευθυνθούν σε τρίτους επενδυτές. Τελικά η Hochtief πώλησε και η ελληνική κυβέρνηση το έμαθε από τις ειδήσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντιδράσει επίσημα.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (για το 2011), η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσίασε λειτουργικά έσοδα 332.786.636 ευρώ και εντυπωσιακά κέρδη 103.981.486 ευρώ, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνταν η κερδοφορία τα τελευταία χρόνια. Παρά την κρίση, η εταιρία συνεχίζει να μοιράζει παχυλά μερίσματα (τα περισσότερα εισπράττονται από το Δημόσιο), που ανέρχονται συνολικά σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου. Η Hochtief μπορεί να εισέπραττε μικρότερο ποσοστό των μερισμάτων, αλλά είχε σημαντικά έσοδα από τις υπηρεσίες που παρείχαν διάφορες θυγατρικές της στη Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

«Δώρο» 50.000.000 € στους Γερμανούς πριν φύγουν

Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί η πώληση του ποσοστού που ελέγχει η Hochtief στους Καναδούς, κάποιοι στην κυβέρνηση φρόντισαν να να δώσουν «δώρο» 50.000.000 ευρώ στους Γερμανούς. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (και γραμματέα του τομέα Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ.) Δημ. Καλογερόπουλου έγινε δεκτή προσφυγή της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με την οποία ακυρώνεται απόφαση του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος που επέβαλε (αναδρομικά) τέλη καθαριότητας άνω των 50.000.000 ευρώ.

Ο κ. Καλογερόπουλος αποφάσισε ότι «το κτιριακό συγκρότημα του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών είναι απολύτως αύταρκες όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού και κοινής ωφελείας, τις οποίες μάλιστα παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα στους φορείς που στεγάζονται και λειτουργούν στα επιμέρους κτίρια του».

Ετσι ακύρωσε αυθαίρετα (και με τη λογική της εκδούλευσης στους Γερμανούς) την απόφαση του δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος και πέταξε το «μπαλάκι» στους υπουργούς Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη για τις διεκδικήσεις τόσο του συγκεκριμένου δήμου όσο και άλλων τοπικών Αρχών.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο θερμό επεισόδιο με Ντόρα Μπακογιάννη! Η ενδοοικογενειακή κόντρα συνεχίζεται…

Μετά τα καρφιά για τις μάσκες, ανοιχτή διαφοροποίηση από την Μπακογιάννη και για το αθλητικό νομοσχέδιο Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη Παραμένουν τεντωμένα τα νεύρα στο εσωτερικό...

Πόνεσε τους Τούρκους η «Δημοκρατία» – Χιλιάδες μηνύματα υποστήριξης για την πληρωμένη απάντηση

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον πρέσβη μας για εξηγήσεις Ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να εκφράσει το πατριωτικό αίσθημα του λαού. Από την...

Έτοιμοι για εθνικές παραχωρήσεις!

Ανησυχία από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ότι η Ελλάδα μπορεί να δεχτεί προς συζήτηση το εύρος της επήρειας των νησιών μας Ζωηρή ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές...

Κυριάκος Βελόπουλος: Δεν ντρέπεστε για τη δήλωση του Ζάεφ;

Επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση για τη στροφή 180 μοιρών, επικαλούμενος το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» Στη Βουλή έφτασε το χθεσινό αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «δημοκρατίας»...