Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Η επιβεβαίωση για την «παράλληλη εργασία» και ο νόμος-σκάνδαλο!

Αίσθηση (και ποικίλες αντιδράσεις) έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τους διευθυντές και συνεργάτες υπουργών οι οποίοι τοποθετούνται με το καθεστώς της «παράλληλης απασχόλησης», με αποτέλεσμα να έχουν αυξημένες αποδοχές και -κυρίως- να τυγχάνουν, ως μετακλητοί, προνομιακής αντιμετώπισης για τη βαθμολογική εξέλιξη τους στο Δημόσιο σε σχέση με τους άλλους (πληβείους) δημόσιους υπαλλήλους.

Ενας εκ των υπουργών, ο κ. Κώστας Μουσουρούλης, απέστειλε μάλιστα μακροσκελή απάντηση, με την οποία επί της ουσίας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, στηριζόμενος στη (γνωστή) θεωρία περί «νομίμου». Στην αμετροεπή επιστολή του ο υπουργός Ναυτιλίας παραγνωρίζει βέβαια ότι από την πρώτη Κυριακή η «κυριακάτικη δημοκρατία» τόνισε πρωτοσέλιδα ότι αυτή η μέθοδος είναι μεν νόμιμη, αλλά όχι και ηθική, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γενικών περικοπών για την ελληνική κοινωνία. Χρησιμοποιεί επίσης απίστευτες (αν όχι αστείες) προφάσεις για να καλύψει το γεγονός ότι οι εν λόγω αποσπασμένοι υπάλληλοι του πολιτικού γραφείου του μπορούν να εργάζονται, ταυτόχρονα, σε δύο θέσεις. Το καταπληκτικό επιχείρημά του είναι ότι από το γραφείο τους στο υπουργείο Ναυτιλίας «εκτελούν κατά πλήρη απασχόληση» τις εργασίες και της κύριας οργανικής θέσης τους στο υπουργείο Ανάπτυξης!

Οσον αφορά δε το αν οι μετακλητοί του Δημοσίου, που πηγαίνουν σε υπουργικά γραφεία, μπορούν στη συνέχεια να κρίνονται με προνομιακό τρόπο για διευθυντές, η καλύτερη απάντηση «έρχεται» (παραδόξως!) από τη Βουλή η οποία -σε αντίθεση με τα άλλα προνόμιά της- φρόντισε να αυτοεξαιρεθεί από τη σκανδαλώδη ρύθμιση (την οποία αποκάλυψε επίσης την περασμένη εβδομάδα η «κυριακάτικη δημοκρατία») των κ. Ρέππα και Βενιζέλου.

Στην επιστολή του, μάλιστα, ο κ. Μουσουρούλης, ενοχλημένος επειδή η «κυριακάτικη δημοκρατία» ανέδειξε το θέμα σε συνδυασμό με τους διορισμούς συγγενών και φίλων στη Βουλή, πρωτοστατούντος του αντιπροέδρου της Ι. Τραγάκη, παραδίδει και μαθήματα δημοσιογραφίας, γράφοντας ότι «ο Τύπος δεν έχει κανένα δικαίωμα, μέσω μιας αυθαίρετης αρθρογραφίας, βασιζόμενης σε επιφανειακή έρευνα, να προσβάλλει ανθρώπους αβασάνιστα και αστήριχτα, με ανάρμοστους συσχετισμούς και υβριστικούς τίτλους». Κατά τον υπουργό, συσχετίζονται «άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, ήτοι αφενός οι διορισμοί συγγενών και φίλων πολιτικών προσώπων στη Βουλή των Ελλήνων και αφετέρου η καθ’ όλα νόμιμη και σύμφωνη με τις προβλεπόμενες διαδικασίες στελέχωση του γραφείου του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου (ΥΝΑ), με αποτέλεσμα να δημιουργείται συνειδητά στο αναγνωστικό κοινό η εντύπωση ότι για το ζήτημα αυτό επιχειρήθηκε μη νόμιμη ή πολιτικά επιλήψιμη συμπεριφορά εκ μέρους μου». Εννοεί δηλαδή ότι οι διορισμοί στη Βουλή δεν έγιναν με νόμιμες διαδικασίες και αυτοί;

Ο κ. Μουσουρούλης λέει επίσης ότι από τις 23 θέσεις προσωπικού που προβλέπονται για το γραφείο του έχουν καλυφθεί οι 12 «και εξ αυτών το ήμισυ αφορά αποσπασμένα στελέχη από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την εμπειρία και την τεχνογνωσία των οποίων θέλησα να αξιοποιήσω, ελαχιστοποιώντας έτσι τη δημοσιονομική επιβάρυνση του υπουργείου». Κάποια από τα στελέχη αυτά -«νομίμως αποσπασμένα στο γραφείο μου»- ήταν συνεργάτες του, όπως σημειώνει, από την προ του 2009 περίοδο, όταν ήταν γενικός γραμματέας στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Και για το θέμα της «παράλληλης απασχόλησης» γράφει: «Οι επί σειρά ετών συνεργάτες μου από τη ΜΟΔ Α.Ε. εκτελούν στο γραφείο μου κατά πλήρη απασχόληση τις εργασίες τους, όπως προβλέπονται από το καταστατικό και τον σκοπό της εταιρίας ΜΟΔ Α.Ε. (η οποία, εκ του σκοπού της, συστάθηκε για να υποστηρίζει με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και διοικητική τεχνογνωσία τους φορείς που εμπλέκονται στον σχεδιασμό, στη διαχείριση, στην παρακολούθηση, στον έλεγχο και στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων). Τα ανωτέρω στελέχη της ΜΟΔ Α.Ε. είναι επιπροσθέτως επιφορτισμένα στο γραφείο μου με υποχρεώσεις, σύμφωνα με τις ειδικότητές τους, στο καθαυτό αντικείμενο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου». Αντιφάσκοντας προσθέτει λίγο παρακάτω ότι τα στελέχη αυτά δεν «κρατούν δεσμευμένη την οργανική τους θέση», αλλά μάλλον παίζει με τις λέξεις, αφού επικαλείται ως παράδειγμα το γεγονός ότι η διευθύντρια του γραφείου του «όταν επέστρεψε στην πρότερη υπηρεσιακή της θέση», το 2009, υπέστη πολιτική δίωξη «για τον μοναδικό λόγο ότι υπήρξε συνεργάτης μου».

Σε ό,τι αφορά το βαθμολογικό θέμα, διατείνεται ότι «τα στελέχη της ΜΟΔ Α.Ε. δεν μπορούν να κριθούν για διευθυντές ούτε εφαρμόζεται γι’ αυτούς, όπως επίσης εσφαλμένως αναφέρετε, το σύστημα βαθμολογικής εξέλιξης και επιλογής των προϊσταμένων του Δημοσίου (ν. 3839/2010, ν. 4024/2011). Γι’ αυτούς, αντιθέτως, εφαρμόζεται ειδική διαδικασία που προβλέπεται στα άρθρα 18 και 33 του ν. 3614/2007, κατά την οποία ουδόλως προσμετράται η υπηρεσία στελέχους της ΜΟΔ Α.Ε. σε θέση μετακλητού υπαλλήλου / ειδικού συμβούλου / συνεργάτη σε γραφείο υπουργού». Προφανώς ο κ. υπουργός δεν έχει ενημερωθεί ότι εκκρεμεί ήδη στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ερώτημα για το ποιους μετακλητούς αφορά η πρόβλεψη του νόμου Ρέππα (που ψηφίστηκε το 2011 και άρα είναι μεταγενέστερος), με αναμενόμενη απάντηση ότι καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις του Δημοσίου χωρίς εξαιρέσεις. Πάντως, παραδέχεται ότι «τον εκ του Δημοσίου προερχόμενο συνεργάτη» του η ευεργετική ρύθμιση δεν τον αφορά, «καθώς αυτός σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί»….

Θυμίζουμε ότι στη σκανδαλώδη ρύθμιση Ρέππα – Βενιζέλου -τον Ν. 4024/11 (ΦΕΚ 226 Α΄) για το νέο βαθμολόγιο, στο άρθρο 6 παρ. 4- αναφέρεται: «Ο χρόνος που διανύθηκε σε αιρετή ή μετακλητή θέση μετά τον διορισμό του δημόσιου υπαλλήλου, εφόσον αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, λογίζεται ότι διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης». Με απλά λόγια ένας δημόσιος υπάλληλος, αν γίνει έστω και για μία ημέρα διευθυντής σε γραφείο υπουργού, όταν επιστρέψει στη θέση του, θα μπορεί στις επόμενες τοποθετήσεις να κριθεί ως διευθυντής μολονότι στη μόνιμη θέση του δεν ήταν ποτέ.

Ενισχυτικό του ότι κάτι δεν πάει καλά είναι ότι η Βουλή -που έχει αυτονομία ως προς το πλαίσιο λειτουργίας της- φρόντισε με την τροποποίηση του Κανονισμού της (ΦΕΚ 273 ΤΕΥΧΟΣ Α 31/12/2011) να αυτοεξαιρεθεί από τη σκανδαλώδη ρύθμιση, αποφεύγοντας την παγίδα, η οποία ειδικά στη Βουλή με τον τεράστιο αριθμό μετακλητών θα μπορούσε -σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες- να διαλύσει την ιεραρχία της.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όταν στη Βουλή είδαν τη διάταξη Ρέππα κατάλαβαν τι πάει να γίνει και ενημέρωσαν τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ότι η ρύθμιση είναι σκανδαλώδης. Ωστόσο, δεν βρήκαν ανταπόκριση. Ετσι ο γραμματέας της Βουλής Θανάσης Παπαϊωάννου ενημέρωσε τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος έκανε ό,τι δεν έκανε ο κ. Ρέππας. Με ρύθμιση στον Κανονισμό της Βουλής στο τμήμα που αφορά τους μετακλητούς υπαλλήλους προβλέφθηκε ρητά ότι ο χρόνος που διανύθηκε όχι μόνο σε μετακλητή αλλά και σε αιρετή θέση στη Βουλή δεν λογίζεται ότι διανύθηκε σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου Διεύθυνσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ