Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Η εξαθλίωση της Ελλάδας σε τρεις δόσεις

Μέτρα που συνιστούν έναν Αρμαγεδδώνα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο. Η μείωση έως 32% του κατώτατου μισθού, σε συνδυασμό με την ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων δημιουργούν τη γενιά των 400 ευρώ. Αντίστοιχα, οι περικοπές στις επικουρικές και ίσως και στις κύριες συντάξεις κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των απομάχων της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, οι δανειστές της χώρας απαιτούν πρόσθετα μέτρα 1,5% του ΑΕΠ (3,3 δισ. ευρώ) για το 2012 και άλλο 5% του ΑΕΠ (περίπου 11 δισ. ευρώ) έως το 2015. Τα μέτρα αυτά επιμερίζονται ως εξής:

1) Κατώτατος μισθός: Μειώνεται ο κατώτατος μισθός κατά 22% και ειδικά για τους νέους μέχρι 25 ετών η μείωση φτάνει το 32%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποχωρεί στο επίπεδο των 479 ευρώ καθαρά και των 435 ευρώ για τους νέους. Στόχος, όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι να καλυφθεί η απόσταση που υπάρχει με τους ανταγωνιστές της χώρες, οι οποίοι είναι η Πορτογαλία, η Τουρκία (!) και οι χώρες της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, τον Ιούλιο θα επανεξεταστεί εάν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά, με τον 13ο και τον 14ο μισθό να κινδυνεύουν άμεσα.

2) Συντάξεις: Προβλέπεται η μείωση των συντάξεων με στόχο να εξοικονομηθούν 660.000.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό υιοθετείται το πρόγραμμα Κουτρουμάνη, το οποίο προβλέπει μεσοσταθμική μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν και συντάξεις οι οποίες θα μειωθούν έως και 40%, για να εξοικονομηθούν 330.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα 330.000.000 ευρω προτείνεται να καλυφθούν με περικοπές 15% στις κύριες συντάξεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών (280.000.000 ευρώ) και 7% στο ΝΑΤ (50.000.000 ευρώ).

3) Κόστος εργασίας: Ζητείται να διαπραγματευτούν οι κοινωνικοί εταίροι για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα κατά 15% έως το 2015. Αν έως το τέλος Φεβρουαρίου οι κοινωνικοί εταίροι δεν καταλήξουν, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Αυτό σημαίνει νέα σύμβαση εργασίας, πιθανότατα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

4) Μετενέργεια: Η μέγιστη διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων θα είναι τρία έτη. Μετά τη λήξη τους, η παράταση της ισχύος τους (μετενέργεια) θα διαρκεί τρεις μήνες, από έξι μήνες που ήταν έως σήμερα. Εάν μετά την πάροδο του τριμήνου δεν επιτευχθεί νέα συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, τότε η νέα σύμβαση θα επιστρέφει στον βασικό μισθό της κλαδικής, γεγονός που ισοδυναμεί με μείωση μισθού περίπου κατά 30%. Εάν προκριθεί η λύση να χρησιμοποιηθεί ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τότε οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες από 50%. Επίσης, διατηρούνται μόνο τα βασικά επιδόματα (πολυετίας, εκπαίδευσης, τέκνων και επικινδυνότητας). Θα μπορούν όμως να υπάρξουν και επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με ακαθόριστο καθεστώς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας κλαδικής σύμβασης.

5) Ωριμάνσεις: Απαίτηση της τρόικας είναι να παγώσουν όλες οι ωριμάνσεις (τριετίες), ώσπου η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ανεργία στο 20,9% για τον περασμένο Νοέμβριο.

Βασίλης ΑγγελόπουλοςΣτα χέρια ιδιωτών και άλλες υπηρεσίες

 

Νέες υπηρεσίες του Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρόκειται να ενταχθούν στον κατάλογο των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον, όποιος οργανισμός μεταφέρεται στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και δεν μπορεί να πωληθεί με την υφιστάμενη μορφή του ή θα πωλείται τμηματικά ή θα εκκαθαρίζεται. Με άλλα λόγια, θα τεμαχίζεται και θα πωλείται ακόμη και σε εξευτελιστικό τίμημα. Το νέο Μνημόνιο δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για την τύχη των δημόσιων οργανισμών που θα περάσουν στον έλεγχο του Ταμείου, ενώ αλλάζει τα χρονοδιαγράμματα προς το ρεαλιστικότερο (αν και τα προηγούμενα, που τινάχθηκαν στον αέρα, είχαν θεωρηθεί ρεαλιστικά). Προβλέπει, επίσης, την ένταξη στο Κτηματολόγιο (ή τη δημιουργία ειδικού Κτηματολογίου) για όλα τα προς πώληση ακίνητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Μέχρι το τέλος Ιουνίου πρέπει να έχουν ενταχθεί στο Κτηματολόγιο 3.000 από τα περίπου 72.000 ακίνητα που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ.

Στο κείμενο του νέου Μνημονίου, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε κάποιες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να δώσει θετικό σήμα στην αγορά, όπως η ΔΕΠΑ (μαζί ή ξεχωριστά με τον ΔΕΣΦΑ που διαχειρίζεται το δίκτυο κορμού στο φυσικό αέριο), τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.), ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη λεωφόρο Κηφισίας. Στον πίνακα με τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκεται στο παράρτημα του Μνημονίου υπάρχουν, όμως, αναλυτικά χρονοδιαγράμματα. Οποιος τον διαβάσει καταλαβαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μεταβιβάσεις των εταιριών που προαναφέρθηκαν. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους προωθούνται οι συμβάσεις παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, των λιμανιών και των περιφερειακών αεροδρομίων.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει μεταβιβάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων τις μετοχές όλων των προς πώληση οργανισμών. Εξαιρούνται οι οργανισμοί που λειτουργούν με ζημιά και χρειάζονται συνεχή «αιμοδοσία» του Κρατικού Προϋπολογισμού, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Οσο για τα χιλιάδες ακίνητα της ΕΤΑΔ θα μεταφέρονται στο Ταμείο, το οποίο ελέγχει την εταιρία κάθε φορά που υπάρχει σχετικό αίτημα. Από τα συγκεκριμένα ακίνητα πρόκειται να δημιουργηθούν χαρτοφυλάκια τα οποία θα τεθούν προς πώληση, χωρίς να διευκρινίζεται το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων έπρεπε να δημιουργήσει έξι χαρτοφυλάκια μέχρι το τέλος του 2011.

Οσο για την πρόβλεψη για έσοδα 50 δισ. ευρώ, έχει πάει περίπατο εδώ και πολύ καιρό. Γι’ αυτό και στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015 θα φτάσουν τα 19 δισ. ευρώ, ενώ θα υπάρχουν τριμηνιαίες εκθέσεις, ώστε να παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του προγράμματος

Φώτης Κόλλιας


Από το καλοκαίρι απολύσεις μέσω εφεδρείας, τι αλλάζει σε επιδόματα, φόρους

Καταιγίδα νέων πρόσθετων μέτρων προγραμματίζει το νέο Μνημόνιο για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρά την πρόβλεψη για ύφεση 3,5% που κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για φέτος.

Τα μέτρα θα προκαλέσουν νέα συρρίκνωση της οικονομίας, που θα οδηγήσει σε εκτροπή των δημοσιονομικών μεγεθών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εκτροπές αυτές αντιμετωπίζονται με νέα μέτρα, που προκαλούν νέα ύφεση και ούτω καθεξής.

Ειδικότερα, μετά τον Ιούνιο του 2012 θα υπάρξουν:

1. Μισθοί: Παρεμβάσεις στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων). Η απόδοση των μέτρων αυτών περιορίστηκε στο τελικό προς συζήτηση κείμενο σε 0,2% από 0,3% του ΑΕΠ. Οι αρμόδιοι λένε ότι θα υπάρξει προστασία αποδοχών όσων είναι σε χαμηλές μισθολογικές κλίμακες, ενώ θα υπάρξει και νέα αναθεώρηση συστήματος προαγωγών.

2. Απολύσεις: Θα περάσουν σε εφεδρεία 15.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου (με υποχρεωτική απόλυση στη συνέχεια), κάτι που θα ακολουθηθεί από μεγαλύτερα κύματα «εφέδρων» τα ερχόμενα χρόνια. Στόχος είναι να μειωθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατά 150.000 έως το 2015 με εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5.

3. Επιδόματα: Ευρείες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων (για την περίοδο 2013- 2015) θα αποφασιστούν τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνουν κατάργηση πολλών επιδομάτων αλλά και θέσπιση νέων εισοδηματικών κριτηρίων. Στο β΄ εξάμηνο του 2012 θα αποφασιστούν επίσης και νέες περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και στα επιδόματα ανεργίας.

4. Φορολογική μεταρρύθμιση: Θα περιλαμβάνει μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, ενώ δεν πρέπει να αποκλείονται και αυξομειώσεις συντελεστών του ΦΠΑ.

5 Αποκρατικοποιήσεις: Το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει η πώληση των Κρατικών Λαχείων, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, του ΟΔΙΕ, της ΕΑΣ, των ΕΛ.ΠΕ., της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και του ΟΠΑΠ.

«Στο σφυρί» το 2013 λιμάνια, αεροδρόμιο και άλλα «φιλέτα»

Για το 2013 μεταφέρονται οι πωλήσεις των ΛΑΡΚΟ, ΕΛ.ΤΑ., Καζίνο Πάρνηθας, ΕΛΒΟ, ΔΕΗ, Λιμένων Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, και Περιφερειακών Λιμένων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επίσης, εντός του β΄ εξαμήνου του 2012 θα μπει πωλητήριο σε 20 ακίνητα «φιλέτα» του Δημοσίου.

Εντός του 2012 αναμένεται να εισπραχθούν από αποκρατικοποιήσεις περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ενώ 7,4 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν το 2013 και 11 δισ. το 2014. Συνολικά έως το 2015 η τρόικα υπολογίζει να εισπραχθούν από αποκρατικοποιήσεις 19 δισ. έναντι 50 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά.

Οι εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων θα κατευθυνθούν στη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο, ως γνωστόν, μετά την εφαρμογή και του PSI θα πέσει στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ το 2020. Δηλαδή έπειτα από οκτώ χρόνια θα βρεθεί στα επίπεδα του 2009, προτού η Ελλάδα εισέλθει στο Μνημόνιο.


Καμπανάκι εμπόρων: «Φόβητρο» η τρόικα για τους καταναλωτές

 

Σε μπαμπούλα της αγοράς έχει εξελιχθεί η τρόικα. Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, κάθε φορά που επισκέπτεται τη χώρα μας κλιμάκιο της τρόικας, οι πωλήσεις στην εγχώρια κατανάλωση πέφτουν 3%-11%!

Από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι χαρτογιακάδες των δανειστών επιθεωρούσαν εφορίες και ΔΕΚΟ, η κατανάλωση σημείωνε απώλειες 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

«Οι περιοδικές επισκέψεις της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της εγχώριας οικονομίας είχαν πάντα ως αποτέλεσμα την ανακοίνωση εξαιρετικά δυσάρεστων και επίπονων νέων μέτρων. Αυτές οι ανακοινώσεις έχουν άμεσο αρνητικό αποτέλεσμα στην κατανάλωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο» σημειώνει η ΕΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, από τη συμφωνία του πρώτου Μνημονίου (Μάιος 2010), σε μια φάση επιδεινούμενης ύφεσης, με κύρια χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: έλλειψη ρευστότητας, συνεχώς διογκούμενο χρέος, υψηλά ελλείμματα και υπερφορολόγηση. Η αποτύπωση των εξελίξεων αυτών καταγράφεται εμφατικά στον δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, ο οποίος συρρικνώνεται διαρκώς.

Η ΕΣΕΕ έχει ήδη απευθύνει προειδοποίηση στη Πολιτεία ότι σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα περιέλθει σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας. Ηδη 1.000.000 νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις καταναλωτικές τους ανάγκες κάτω από τα όρια της αξιοπρέπειάς τους.

Οπως είναι φυσικό, η μείωση της κατανάλωσης επιφέρει σωρεία αρνητικών συνεπειών: πτώση τζίρου και φορολογητέας ύλης, μείωση δημόσιων εσόδων, αλλά και περικοπή 60.000 θέσεων εργασίας στο εμπόριο. Μάλιστα, η πρόβλεψη για το 2012 κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 λιγότερους εργοδότες και εργαζομένους!

Ευθεία επίθεση κατά της τρόικας εξαπέλυσε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν κοινωνική εξαθλίωση και αφανισμό της επιχειρηματικότητας, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία.

«Η Ελλάδα υποβάλλεται στο μαρτύριο της σταγόνας και δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά προοπτική για το μέλλον, αφού σε όλα όσα αποφασίζονται δεν υπάρχει ίχνος αναπτυξιακής διάστασης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ