Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Η εξόρυξη του πετρελαίου, τα δελφίνια και ο Κρίτων Αρσένης

Ενα ακόμη «πουλέν» του κ. Γιώργου Παπανδρέου και της… πράσινης ανάπτυξης εμφανίστηκε στον αφρό, επιχειρώντας να μπλοκάρει τις έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο, με πρόσχημα να σωθούν τα δελφίνια και οι μικρές φάλαινες. Αποτέλεσμα: να τον καταγγείλει και να τον αδειάσει το επίσημο ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για τον γιο της πρώην υφυπουργού Παιδείας (1995-1996) Μαρίας Αρσένη Κρίτωνα, που ο πρωθυπουργός τον είχε «διορίσει» ευρωβουλευτή το 2009. Ο κ. Αρσένης την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι της ηλικίας του αγωνιούν για μια δουλειά και την επιβίωσή τους εκείνος επιλέγει να ενδιαφερθεί για τα δελφίνια και τις μικρές φάλαινες που απειλούνται από τις ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και από τις έρευνες για πετρέλαιο!

Η αγωνία του είναι τέτοια ώστε κατέθεσε με τη διαδικασία του επείγοντος μάλιστα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέτει το θέμα της έναρξης σεισμικών ερευνών για τη διερεύνηση ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και του διεθνούς πρωτοκόλλου ACCOBAMS. Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε: «Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και των νησιών του Ιονίου. Οι έρευνες θα γίνονται σε 24ωρη βάση για ένα τρίμηνο. Μπορούν να αποβούν μοιραίες για τα δελφίνια και τις φάλαινες της εκτός Αιγαίου Ελλάδας. Είναι πιθανό να έχουμε μαζικούς ξεβρασμούς». Να επισημάνουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που είναι μεταπτυχιακός του Χάρβαρντ, στο οποίο σεμινάρια παραδίδει συμπτωματικά αυτόν τον καιρό ο πρώην αρχηγός του, πριν από λόγο καιρό είχε καταθέσει άλλη ερώτηση, γνωστοποιώντας στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου τις «πολύ αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης σόναρ στα κητώδη όπως οι ζιφιοί (μικρές φάλαινες) κατά τη διάρκεια ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στο Ιόνιο».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης σε δήλωσή του τόνισε: «Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης να είναι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες απ´ ό,τι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ