Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η ευχάριστη έκπληξη και τα προβλήματα με τον Παρμενίωνα 2014

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Η διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2014», που διεξήχθη από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2014 στο πεδίο ασκήσεων «Αετός» του νομού Εβρου, ήταν μία από τις ελάχιστες ευχάριστες εκπλήξεις που σημειώθηκαν στον χώρο των Ε.Δ. τα τελευταία χρόνια. Η πραγματοποίησή της για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, μετά το 2013, και ο σχεδιασμός της ως Ετήσιας ΤΑΜΣ (Τακτική Ασκηση μετά Στρατευμάτων) ήταν μία από αυτές, διότι συμβολίζει την επάνοδο του ορθού στρατηγικού προσανατολισμού της Εθνικής Αμυνας, στην αντιμετώπιση δηλαδή μιας ουδόλως δυνάμενης να αποκλεισθεί σοβαρής στρατιωτικής απειλής, και την εγκατάλειψη της περίφημης «στρατηγικής αντιλήψεως» του Ε. Βενιζέλου περί «σημειακών κρίσεων». Μια άλλη ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Α. Σαμαρά στην άσκηση, καθώς ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που παρακολούθησε «Παρμενίωνα» εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια, μια παρουσία με ισχυρό συμβολισμό λόγω των σημερινών συγκυριών που χαρακτηρίζεται από πλήθος σοβαρών τουρκικών προκλήσεων. Ο προηγούμενος ήταν ο Α. Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980, ενώ από τους διαδόχους του ο μεν Κ. Σημίτης δεν πήγαινε ούτε σε παρελάσεις, ο δε Γ. Παπανδρέου δεν ήξερε καν πού βρισκόταν το υπουργείο Αμυνας. (Σημ.: Θα λέγαμε ότι θα ήταν καλό να βλέπαμε κάποτε κανέναν πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπως κάνουν στις ασκήσεις τους οι Ισραηλινοί, αλλά μάλλον ζητάμε πολλά…)

Η άσκηση διεξήχθη υπό την ηγεσία του διοικητού της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγου Παναγιώτη Φαραντάτου, ενός ικανότατου και ευφυέστατου αξιωματικού, με συμμετέχοντες διοικητές τον ταξίαρχο Δημήτριο Μάνο, διοικητή της 31 Μ/Κ Ταξιαρχίας Πεζικού, τον αντισυνταγματάρχη Πεζικού Στέφανο Σωτήχο, διοικητή του 536 Μ/Κ Τάγματος Πεζικού, τον αντισυνταγματάρχη Τεθωρακισμένων Ματθαίο Πρατικάκη, διοικητή της 12 ΕΜΑ (Leo 2A4), που ήταν η αντεπιτιθέμενη δύναμη προς εξάλειψη των εχθρικών εισχωρήσεων και καταστροφή του εχθρού, και τον αντισυνταγματάρχη Τεθωρακισμένων Πασχάλη Φιλούση, διοικητή της 21 ΕΜΑ, που ήταν η δύναμη που έκανε πάλι την υπέρβαση («πάλι» διότι ήταν η ίδια που την έκανε και στη «Νυκτερινή Αστραπή 2013» επί Α/ΓΕΣ Αθ. Τσέλιου) και στη συνέχεια ήταν η δύναμη εκμεταλλεύσεως επί εχθρικού εδάφους.

Εκτός από τις προαναφερθείσες μονάδες και σχηματισμούς, στην άσκηση συμμετείχαν το οργανικό πυροβολικό της ταξιαρχίας και μέρος του πυροβολικού της μεραρχίας, με ένα σύνολο 26 πυροβόλων των 155 χιλιοστών (4 PzH και 22 Μ-109GEA3, 18 ΤΟΜΠ Μ113, 3 άρματα Leo 1A5, 13 άρματα Leo2A4, 9 άρματα Leo2HEL, 1 γεφυροφόρο άρμα Leguan, 1 άρμα περισυλλογής Leo Buffel, 1 άρμα διασπάσεως ναρκοπεδίων Roller, ένα κέντρο διευθύνσεως πυρός Μ577), ενώ χρησιμοποιήθηκαν ακόμη 3 αντιαεροπορικά πυροβόλα των 23 χιλιοστών ZU-23, 3 πολυβομβιδοβόλα επί οχημάτων Hummer, 4 αντιαρματικά συστήματα TOW, 4 ΜILAN και 2 ΠΑΟ (πυροβόλα άνευ οπισθοδρομήσεως) των 106 χιλιοστών, 4 σωλήνες όλμων των 4,2΄΄ και 4 των 81 χιλιοστών κ.ά.

Επιπλέον, στην άσκηση, εκτός των 8 αεροσκαφών F-16 της Π.Α. (σε αποστολές εγγύς υποστηρίξεως και απομονώσεως πεδίου μάχης), που επέδειξαν για ακόμη μία φορά τη χαρακτηριστική ικανότητα των χειριστών να προσβάλλουν με εντυπωσιακή ακρίβεια επίγειους στόχους με βόμβες, ρουκέτες και πολυβόλα, από την πλευρά του Σ.Ξ. είχαμε συμμετοχή 4 επιθετικών ελικοπτέρων Apache, 4 ελικοπτέρων γενικής χρήσεως UH-1H, ενός φορειοφόρου ελικοπτέρου, 2 ελικοπτέρων CH-47D Chinook, καθώς και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) για συλλογή πληροφοριών. (Σημ.: Τα Apache είχαν εντυπωσιακή ακρίβεια στην προσβολή στόχων με βλήματα αέρος – εδάφους Hellfire, αλλά οι βολές ρουκετών είχαν μικρό πρόβλημα ευστοχίας, που -αν οφείλεται σε αστοχία υλικού- θα πρέπει να διερευνηθεί άμεσα). Η συμμετοχή στην άσκηση του 100 Λόχου Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (ΛΨΕ) για εκπομπή μηνυμάτων προς επηρεασμό του εχθρού ήταν ακόμα ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ασκήσεως. Τίποτε, πάντως, δεν έγινε γνωστό για τη συμμετοχή της περίφημης «Γκλίτσας» (όπως την αποκαλούν αστειευόμενοι οι χειριστές της), η οποία συμμετείχε για δεύτερη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια σε άσκηση, χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί για λόγους αποφυγής αποκαλύψεως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Ενα εντυπωσιακό περιστατικό, που παραλίγο να καταλήξει σε τραγικό δυστύχημα, σημειώθηκε κατά την προάσκηση (την περασμένη εβδομάδα, ημέρα Τετάρτη). Στην προάσκηση είχαμε ρίψεις αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως του επίλεκτου τμήματος των Ειδικών Δυνάμεων ΕΤΑ, όταν το κανονικό αλεξίπτωτο ενός ανδρός δεν άνοιξε. Ο συγκεκριμένος αλεξιπτωτιστής «τράβηξε» το εφεδρικό αλεξίπτωτο, έκοψε με το μαχαίρι του τις αρτάνες του αλεξιπτώτου που δεν άνοιξε και… απλώς προσγειώθηκε κανονικά.

Γενικό συμπέρασμα: Σε πείσμα της άφρονος πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων αρκετών χρόνων, οι Ε.Δ. για ακόμη μία φορά κατάφεραν να διεξάγουν μια άσκηση όπως ο «Παρμενίων» με τον καλύτερο τρόπο, ακόμη και στα χάλια που είναι σήμερα από απόψεως υλικού και ελλείψεων (π.χ. από άνδρες μονάδας του Βορρά μάθαμε την έλλειψη… 350 μπαταριών για τα οχήματα της μονάδος).

Οι μεγάλες αδυναμίες του αμυντικού μηχανισμού

Στην κριτική μας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το σενάριο έπασχε από ρεαλισμό, ενδεχομένως για οικονομικούς λόγους, κάτι που αναγκαστικά περιόρισε την έκτασή του και επηρέασε σημαντικά τη διαμόρφωσή του. Η ασυμφωνία του σεναρίου με τις πληροφορίες που έχουν οι Ε.Δ. (βλ. σχετικό φύλλο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» τον περασμένο Μάιο) για τον τρόπο εκδηλώσεως μιας ενδεχόμενης τουρκικής επιθέσεως και την ένταση και διάρκεια των πυρών που προηγούνται μιας τέτοιας πιθανής ενέργειας ήταν προφανής.

Το κύριο πρόβλημα, πάντως, που προκύπτει από την επιτυχία της παραπάνω ασκήσεως είναι ότι αυτή απέκρυψε τις πραγματικές και μεγάλες αδυναμίες του ελληνικού αμυντικού μηχανισμού, στις οποίες θα αναφερθούμε σε προσεχές φύλλο της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Το σίγουρο είναι ότι αυτό που ανέφερε ο ΥΕΘΑ Δημ. Αβραμόπουλος προς τον πρωθυπουργό και τους λοιπούς επισήμους, και συγκεκριμένα ότι «αυτό που σήμερα βιώσατε και είδατε είναι η αντανάκλαση της πραγματικότητας στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», ουδόλως ανταποκρίνεται στην… πραγματική πραγματικότητα.

Και η καλλιέργεια ψευδαισθήσεων στον τομέα της Αμυνας είναι γνωστό πού μπορεί να οδηγήσει σε περίπτωση απευκταίου.

Το (κλασικό) σενάριο της σύρραξης με τη «Λευκοχώρα»

Το σενάριο της ασκήσεως κλασικό, με την τελική της φάση να στηρίζεται στην υποθετική περίπτωση της ραγδαίας κλιμακώσεως της εντάσεως στις σχέσεις Ελλάδος – «Λευκοχώρας» (βλ. Τουρκία), η οποία θα καταλήξει σε σύρραξη, κατόπιν επιθετικής πρωτοβουλίας της «Λευκοχώρας». Κατά το σενάριο, ο εχθρός από το «πρώτο φως» (ΠΦ) επιτίθεται κατά της αμυντικής τοποθεσίας της 12ης Μεραρχίας με ιδιαίτερη σφοδρότητα και, έπειτα από σκληρό αγώνα, επέτυχε μέχρι τις 10.00 να δημιουργήσει εισχώρηση στην περιοχή ευθύνης (ΠΕ) της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, αναχαιτιζόμενος προ της αντιαρματικής τάφρου, με την εισχωρήσασα δύναμη να είναι επιπέδου τακτικού συγκροτήματος επιλαρχίας μέσων αρμάτων (ΕΜΑ).

Η συνέχεια ήταν η γνωστή: Η προαναφερθείσα αναχαίτιση του εχθρού προ της αντιαρματικής τάφρου από αμυνόμενα τμήματα του 536 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και του Τάγματος Εθνοφυλακής Φερών, η εκδήλωση αντεπιθέσεως από την εφεδρεία της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας (τακτικό συγκρότημα 12ης ΕΜΑ) και η διέλευση της αντεπιτιθέμενης δυνάμεως διά των διαβάσεων της αντιαρματικής τάφρου. Ακολούθησαν αεροκίνητη ενέργεια με τμήματα καταδρομών και ειδικά επιλεγμένα τμήματα εθνοφυλακής (αποτελούμενα από πρώην καταδρομείς) επί ελικοπτέρων UH-1H (Huey), υπό την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Α και ΑΗ-64D, για κατάληψη εδαφικών σημείων τακτικής σημασίας επί του εχθρικού εδάφους, για δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών εξόδου της ΧΧΙΙΙ Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας ανατολικά του Εβρου ποταμού, έξοδος της εν λόγω ταξιαρχίας (στην τελική φάση Ιλη της 21 ΕΜΑ) με 9 άρματα Leo2HEL, εκμετάλλευση και καταδίωξη, σε συνδυασμό με αεροκίνητη ενέργεια τμημάτων καταδρομών κ.λπ.

Μάνος Ηλιάδης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας – Όλες οι λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα απασχόλησης

Πλήρης οδηγός για το πρόγραμμα-μαμούθ του υπουργείου Εργασίας που επιδοτεί για έξι μήνες τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων Την Πέμπτη αρχίζουν οι αιτήσεις συμμετοχής στο...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξανά στην προεδρία του ΣΑΦΕΕ

Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αποφάνθηκε τη συνέχιση των καθηκόντων του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ως Προέδρου του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων. Για...

Στρατό στο Αζερμπαϊτζάν έστειλε ο «σουλτάνος»

Φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενώ το Κρεμλίνο στηρίζει την Αρμενία Μνήμες του αιματηρού πολέμου μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και...

Ξεπαγώνουν τις αντικειμενικές, αλλα με παλιά (και λάθος) στοιχεία

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές είχαν κάνει τις εισηγήσεις τους πριν από τον Μάρτιο του 2020, όταν κατέρρευσε η αγορά λόγω της επιβολής του καθολικού lockdown Τις...

Η ΑΑΔΕ στέλνει ραβασάκια σε συνταξιούχους για τα αναδρομικά του ’14

Ηλεκτρονικά «ραβασάκια» από την ΑΑΔΕ αναμένεται να λάβουν σύντομα 42.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι... ξέχασαν να δηλώσουν στην Εφορία τα αναδρομικά που πήραν το 2014...